Utorak, 16 travnja, 2024

Težak incident: Snage SAD-a ubile na desetke sirijskih vojnika i izravno pomogle ISIS-u

Must Read

RUSKI vojni dužnosnici danas upozoravaju na to da sirijski pobunjenici krhko primirje koriste kako bi se pregrupirali za još jače napade te pozivaju SAD da reagira, piše BBC.
Ruski generali tvrde da su neke pobunjeničke skupine koje podupire SAD u posljednja 24 sata uvelike povećali napade.
No, optužbe koje je sirijska vojska danas iznijela puno su ozbiljnije i mogle bi, ukoliko se pokažu istinitima, imati dalekosežne posljedice.
SAD napao položaje sirijske vojske?
Naime, sirijski mediji bliski vladinim pozicijama tvrde da su snage predvođene SAD-om avionima napali položaje sirijske vojske odane Asadu, a pri čemu je poginulo preko 60 sirijskih vojnika.
“Borbeni zrakoplovi međunarodne antidžihadističke koalicije izveli su četiri zračna napada danas na sirijske snage koje je opkolila skupina Islamska država u zračnoj bazi Deir Ezzor”, navodi vojska u priopćenju, prenosi agencija AFP.
“Šezdeset dva sirijska vojnika ubijena su, a stotine su ranjene u tim napadima”, dodaje.
Mediji su citirali priopćenje vojske, a koje kaže da su avioni napali položaje sirijske vojske nedaleko Deir al-Zoura u istočnoj Siriji, a da su tim potezom pomogli Islamskoj državi da napadne i napreduje.
Nadalje, priopćenje kaže da su u bombardiranju poginuli sirijski vojnici koji su se upravo pripremali napasti položaje ISIS-a. To je, tvrde u priopćenju, “jasan dokaz” da SAD i saveznici podupiru Islamsku državu.
Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je da su napadnute snage sirijske vojske bile u potpunom okruženju od snaga ISIS-a, što situaciju čini još gorom. Napad su izveli, tvrdi se, dva aviona F-16 i dva A-10, a koji su došli iz pravca Iraka.
“Odmah nakon koalicijskih udara, militanti IS-a počeli su ofenzivu”, priopćila je ruska vojska te dodala da je “slijedila silovita borba protiv terorista”.
“Ako su ti udari greška u određivanju koordinata bit će to izravna posljedica američkog odbijanja da s Rusijom koordinira borbu protiv terorističkih skupina u Siriji”, priopćila je ruska vojska.
SAD sve priznao

“Udar blizu zračne luke u Deir Ezzoru ubio je između 30 i 35 sirijskih vojnika, no nismo mogli identificirati zrakoplove koji su izveli taj napad”, izjavio je Rami Abdel Rahmane, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava, nevladine udruge koji vijesti objavljuje na temelju podataka prikupljenih od široke mreže izvora iz Sirije.
Primirje koje je u tijeku ne obuhvaća napade na ISIS.
Kako javlja BBC, SAD je priznao napade, ali još nema nikakvog objašnjenja.
Prošle godine u prosincu praktički na istom mjestu pojavile su se iste optužbe, a koje je SAD tada demantirao.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

POGLED HRVATA IZ BIH Zašto i za koga glasovati na izborima za Hrvatski sabor

Vidimo da su se neke kolege s drugih portala izjasnili za koga treba glasovati. Neki od njih su stavili nadnaslov...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -