Published On: Čet, svi 10th, 2012

TEŽAK DAN ZA VINKA P. Više od pola sata morao slušati Zvonku&Co…

Izaslanstvo Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, (HSP BiH), predvođeno Zvonkom Jurišićem, predsjednikom stranke, Stjepanom Krešićem, zastupnikom u državnom Parlamentu BiH, Vjekoslavom Čamberom, ministrom rada i socijalne politike u Vladi FBiH, i Vinkom Jakićem, savjetnikom u Vladi FBiH, primio je nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić, zajedno sa suradnicima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.

U dužem razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktualnom socio-ekonomskom i političkom stanju u FBiH i BiH, te o položaju Hrvata i jednakopravnosti u institucionalnom i političkom aspektu.

Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić, se zahvalio kardinalu Puljiću na otvorenosti u razmjeni mišljenja o aktualnim problemima u zemlji i posebno naglasio da će članovi Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, koji su dužnosnici na nekoj od razina vlasti u BiH, učiniti sve što mogu kako bi se razriješili problemi koji više godina državni organi ne rješavaju, a to mogu.

Kardinal Puljić je istakao kako Hrvati jedino kroz institucije mogu ostvariti svoja prava. Osvrćući se na aktualnu vlast, on je istaknuo kako ni u predizbornoj kampanji te stranke nisu dirnule u bitne stvari, pa je pitanje bi li u tom slučaju dobili simpatije birača. U ovom trenutku, međutim, kazao je Puljić zapravo je puno važnije na čemu će stranke raditi. Zato birači sada moraju biti neumoljivi u traženju ostvarenja danih obećanja, ali i onoga što nije obećano a nužno je za dobrobit Hrvata i svih drugih naroda. Pored toga, hrvatski predstavnici u institucijama vlasti moraju biti složniji i jasniji u stavovima za hrvatski narod. Ne smiju osobni interesi biti jači od naroda kojeg zastupaju. A toga smo ovdje vidjeli i previše.

Što se tiče povratka na prijeratna ognjišta, kardinal Puljić je istakao da Crkva hrabri povratak i potiče na zajedništvo, no međutim klima za masovniji i kvalitetniji povratak u Bosni i Hercegovini je i dalje loša.

“Ono što je opstalo i vratilo se treba zahvaliti hrabrim svećenicima na svim prostorima koji te zajednice okupljaju. A i danas upravo su svećenici prvi na udaru za sve frustracije koje vjernici kao građani doživljavaju. Političari ih posjete samo kada trebaju njihove glasove. Oni i ne čuju kako narod diše. To se vidi i po pozornosti i političkom utjecaju koji je u korist Hrvata iz Hercegovine, a u Bosni ovdje u Sarajevu, središnjoj Bosni i Posavini, pogotovo u Republici Srpskoj predznak hrvatski u svim aspektima se gotovo ugasio.”, naglasio je kardinal Puljić.

Također se razgovaralo o povratu imovine i problemima s kojima se Katolička crkva u BiH suočava, te o socijalnom radu i djelovanju u svrhu iskorjenjivanja siromaštva u zemlji, zaključuje se u priopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare