Published On: Ned, tra 4th, 2021

Tetrijeb na markama Hrvatske pošte Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u izdanju „EUROPA 2021.“ s motivima ženke i mužjaka velikog tetrijeba (Tetrao urogallus),vrste koja se ubraja u ugrožene vrste divljači u BiH.

Tetrijebi spadaju u rod šumskih ptica iz reda kokoški (Galliformes), žive u gustim planinskim šumama i hrane se raznim plodovima i bobicama, lišćem, pupovima, travom, a zimi iglicama crnogoričnog drveća. Mužjaci velikog tetrijeba imaju crno raskošno perje, krila su im crvenkastosmeđa s bijelom mrljom na krilnom zglobu.

Iznad očiju imaju jarkocrveni polumjesec, a oko guše tamnozeleni vijenac. Ženke nisu tako raskošnog perja i za trećinu su manje i lakše od mužjaka. Perje im je crvenkasto smeđe boje s crnim prugastim šarama, kako bi se bolje prikrile i zaštitile od grabljivica. U vrijeme parenja mužjaci imaju „ljubavni ritual“ kojim privlače ženke. Šire svoj prekrasni rep, podižu glavu i proizvode različite zvukove te se bore s konkurentima.

Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, a marke se u poštanskom prometu koriste od 5. travnja. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba