Published On: Pet, srp 5th, 2019

TERORIZMOM PROTIV NACIONALNIH PODJELA: Tko su Bošnjak i Hrvat koji su povezani s krvoprolićem u Parizu?

Četiri godine nakon što je svijet šokirao teroristički napad na dvoranu Bataclan i Pariza, otisci prstiju s kalašnjikova doveli su do uhićenja bosanskohercegovačkih državljana u Njemačkoj. Njemačka policija otkrila je da se , između ostalih, radi o Adisu Abazu, rodom iz Zenice. Njegov DNK pronađen je na držaču kalašnjikova iz kojeg je pucano na Bataclan, piše Danas.hr.

Protiv njega su trenutno otvorena dva predmeta zbog ilegalne trgovine vojnim oružjem i drogom. U prvom slučaju su mu određene mjere zabrane napuštanja zemlje. Nakon nekog vremena, tužiteljstvo predlaže da se ukinu, što sud prihvaća iako istraga još traje.

Potom ga s još dvojicom privode za trgovinu drogom, zbog čega je tužiteljstvo predložilo pritvor. Sud je to odbacio: “Nakon žalbe tužitelja Sud BiH je uvažio žalbu i odredio pritvor, ali je osumnjičeni u međuvremenu napustio BiH i postao nedostupan. Za navedenim je raspisana međunarodna tjeralica“, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

No, postavlja se pitanje zašto istraga toliko dugo traje i zašto mu je ukinuta zabrana napuštanja zemlje ako je trgovao oružjem?

“Nakon godinu i pol kad nekom vode istragu, ne možete uzeti putovnicu sto godina, postoji tu neki rok. Nakon toga je sud ukinuo sve mjere i on je bez ikakvih mjera mogao slobodno hodati“, rekao je za Provjereno Abazov odvjetnik Senad Kreho.

Abaz je tako slobodno otišao u Europu, a belgijske su se institucije raspitivale i o Nicolasu Grbeši, čovjeku s hrvatskom putovnicom, rođenom u Belgiji, koji je tražen zbog veza s terorističkim napadom u Bruxellesu 2016.

On ima sklopljen šerijatski brak s državljankom BiH koja boravi u Sarajevu.

Krajem prošle godine pucao je na belgijske policajce, dvojicu je ranio i pobjegao u BiH. Za njim je raspisana Interpolova tjeralica pa je Belgija od BiH zatražila njegovo izručenje kako bi se ondje procesuirao zbog teških kaznenih djela.

BiH, Srbija i Hrvatska nisu riješile problem oružja preostalog nakon rata pa sada to oružje odnosi nevine živote po Europi.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare