Published On: Uto, stu 1st, 2016

Teroristi sve više udaraju na BiH, iako im ona služi kao utočište

BANJALUKA – U BiH je potrebno odlučno djelovanje na suprotstavljanju i iskorjenjivanju prisustva džihadista, ali do toga neće doći sve dok njezine centralizirane sigurnosne institucije budu pod dominacijom Stranke demokratske akcije (SDA) koja ima tijesne veze sa mudžahedinima, navodi se u 16. izvještaju Republike Srpske koji je upućen Vijeću sigurnosti UN. U izvještaju se navodi da, ako prijatelji BiH u međunarodnoj zajednici žele smanjiti prijetnju terorizma iz BiH, trebaju prestati podržavaju program centralizovanja obavještajnih i sigurnosnih službi u sarajevskim agencijama i blokiranja protivterorističkog djelovanja entiteta i lokalne policije.
Teroristi sve više udaraju i na samu BiH, iako ona uglavnom služi kao utočište za džihadiste koji djeluju u inozemstvu. U izvješću se navode neki od primjera terorističkih djela u BiH: Službenici Republike Srpske koji rade na borbi protiv terorizma, u suradnji sa švedskim organima 12. svibnja uhitili su pet osoba osumnjičenih za krijumčarenje vojnog naoružanja radikalnim islamistima u Švedskoj.
U studenom 2015. godine Enes Omeragić ubio je dva pripadnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu prije nego što se raznio, a kasnije je u njegovom stanu nađen propagandni materijal “Islamske države”. Naoružani muškarac za kojeg se vjeruje da je povezan s vehabijskim pokretom 27. travnja 2015. godine napao je policijsku stanicu u općini Zvornik tijekom primopredaje smjene, te uzvikujući “Alahu ekber!” iz dvije automatske puške je ubio policajca Dragana Đurića i ranio još dvojicu.
U listopadu 2011. godine terorista naoružan puškom “AK-47” i ručnim bombama, napada američku Ambasadu u Sarajevu, pogodivši je sa 105 metaka, a 2010. godine džihadistički teroristi postavljaju bombu ispred policijske postaje u Bugojnu u središnjoj Bosni iu tom napadu ubijen je policajac Tarik Jubuškić i povrijeđeno još šest osoba. “Sigurnosni aparat BiH pod dominacijom SDA ne radi na iskorjenjivanju prisustva džihadista u BiH, a sigurnosne službe u Sarajevu i njihovi domaći politički i međunarodni supervizori jednostavno ne žele odgovore na ekstremističke prijetnje koje su tijesno povezane sa SDA i njenim ratnim pobornicima”, navodi se u izvještaju.
Mnogi novaci “Islamske države”, kako se navodi u izvješću, su bivši borci odreda “El mudžahid”, koji je stvorio Alija Izetbegović, uključujući najmanje jednog od šest osoba porijeklom iz BiH protiv kojih su SAD 2015. godine podigle optužnicu zbog slanja novca i materijalnih sredstava “Islamskoj državi”. “Vlasti Republike Srpske čine sve što je u njihovoj moći da zaustave terorizam u BiH i inozemstvu, ali su im vezane ruke u naporima da osiguraju zaštitu od džihadističkog nasilja. Obavještajne i sigurnosne agencije na razini BiH i Federacije često ne dijele obavještajna saznanja s institucijama Republike Srpska, au međuvremenu, džihadističke zajednice postoje u Federaciji i distriktu Brčkom, izvan nadležnosti policije Republike Srpske “, navodi se u izvješću.
U tekstu se ističe da ove zajednice samo naglašavaju legitimno strahovanje građana Republike Srpske zbog tako spremno izrečenih prijetnji nasiljem protiv Republike Srpske u vezi s referendumom o Danu Republike. “Predsjednik SDA Bakir Izetbegović zaprijetio je da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik završiti kao Sadam Husein, Muamer Gadafi ili Slobodan Milošević. Bivši muslimanski ratni zapovjednik Sefer Halilović, koji se nalazi na čelu druge bošnjačke stranke, zaprijetio je ratom protiv Republike Srpske, ako održi referendum o Danu Republike i hvalisao se da bi Republika Srpska mogla izdržati najviše 10 do 15 dana, dok se nijedan lider SDA niti bilo koja druga bošnjačka stranka nije ogradila od ovih prijetnji “, navedeno je u izvještaju.
U izvješću se napominje da je od samog početka rata BiH bila europski poligon za obuku i utočište za džihadiste, a bivši zamjenik zapovjednika Al Qaide je rekao da kada su ušli u rat u Bosni, primarni cilj Al Qaide nije bio pomoći bosanskim muslimanima, nego osnovati operativnu bazu u Bosni kao podršku budućim operacijama Al Qaide u Europi i na zapadu. “SDA, koja je osnovana na idejama islamske Deklaracije i prevlasti, pozvala je mudžahedine i druge radikale u BiH, a zatim im dala utočište i to je ona ista SDA koja danas dominira u institucijama na nivou BiH, između ostalog iu institucijama zaduženim za odgovor na džihadistički prijetnju “, navedeno je u izvještaju.
U izvještaju piše da je Alija Izetbegović osobno naredio osnivanje odreda “El mudžahid u sastavu Armije BiH. U sastavu “El Mudžahida”, jedinice 3. Korpusa Armije BiH, prvobitno su bili samo strani mudžahedini, ali su ga kasnije uglavnom činili domaći Bošnjaci, a tijekom rata devedesetih godina prošlog vijeka pripadnici ovog odreda redovito su mučili srpski zarobljenike i odsijecali im glave . “U presudi Rasimu Deliću iz 2008. godine Haški tribunal utvrdio je da su pripadnici odreda` El mudžahid` počinili raširene i sadističke ratne zločine protiv Srba i utvrdio da je ubio 52 zatvorenika srpske nacionalnosti u logoru Kamenica u razdoblju od rujna do prosinca 1995. godine “, navedeno je u izvještaju. Haški tribunal vodio je istragu protiv Alije Izetbegovića za ratne zločine, ali je istraga obustavljena nakon njegove smrti 2003. godine. I Izvješću se upozorava da današnja SDA nastavlja održava tijesne veze s radikalnim islamistima, jer se SDA nikada nije odrekla svojih džihadističkih veza.
“Mnogi aktualni politički lideri SDA imaju i imali su tijesne veze s radikalnim islamistima i džihadistima, a to su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednici Šemsudin Mehmedović i Šefik Džaferović, članovi odbora SDA Hasan Čengić i Osman Mehmedagić, koji je bio i načelnik sigurnosti Alije Izetbegovića u razdoblju regrutiranja mudžahedina, a danas je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH “, navodi se u izvješću. SDA je blokirala procesuiranje ratnih zločina koje su počinili mudžahedini, a Tužiteljstvo BiH, čiji glavni tužitelj ima bliske veze sa SDA, nije zatražilo pravdu za ratne zločine mudžahedina nad Srbima.
“Tužiteljstvo naročito štiti članove SDA koji su bili umiješani u mudžahedinska zvjerstva, a zamjenik šefa američke misije Nikolas Hil 2015. godine primijetio da se generalno smatra da je glavni tužitelj pod velikim utjecajem bošnjačkih političkih snaga i da postoje pritužbe da tužiteljstvo ima previše tvrdokornih sljedbenika SDA “, navedeno je u izvještaju. U ovom dokumentu se ističe da Tužilaštvo BiH odbija istražiti dokaze koji aktualnog predsjedatelja Zastupničkog doma BiH i potpredsjednika SDA Šefik Džaferović povezuju s ratnim zločinima odreda “El mudžahid”. Mirsad Kebo, bivši potpredsjednik Federacije BiH i bivši član bošnjačke stranke SDA, nedavno je Tužiteljstvu BiH dostavio dokaze da je Džaferović bio suučesnik u zvjerstvima “El Mudžahida”.
Tijekom rata, DŽaferović je bio načelnik Odjela krim-policije Državne bezbjednosti u Zenici, koje je služilo kao stožer Odreda. Kebin dokazni materijal, na primjer, sadrži dokumente koji pokazuju da su DŽaferović i Sakib Mahmuljin, zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH bili udaljeni svega desetak metara kada je pripadnik Odreda odrubio glavu srpskog civilu u Vozući, ali Tužiteljstvo BiH 11. ožujka 2015. godine odlučuje da neće uopće ni istraživati ​​dokaze protiv Džaferovića i Mahmuljina. “BiH postaje europska oaza za potencijalne teroriste, a institucije na nivou BiH nisu u stanju niti žele iskorijene ovaj problem, a BiH se već dugo koristi kao poligon za obuku i utočište za veća teroristička djela protiv zapadnih interesa. Posljednjih godina` Islamska država` postaje sve opasnija, kako su pokazali najnoviji napadi u Parizu, Bruxellesu i drugim mjestima u Europi “, navodi se u izvješću.
Ako se dozvoli dalje trovanje BiH džihadističkim prisustvom, Europi i SAD, navodi se u izvještaju, biće još teže da se obrane od terorizma. “Zapadni kreatori politike doprinijeli su, i nastavljaju doprinose širenju džihadizma u BiH tako što podržavaju SDA i njen cilj centralizovanja vlasti na razini BiH, suprotno Dejtonskom sporazumu. Entiteti sa čvrstim nadležnostima, između ostalog u sferi sigurnosti, predstavljaju važnu zaštitu od radikalnog islama i terorizma “, navodi se u izvješću. U izvještaju je navedeno da Republika Srpska želi očuvati Daytonski sporazum, koji značajne nadležnosti daje entitetima, a da nasuprot tome, SDA i njezini saveznici u međunarodnoj zajednici žele naruše poratno rješenje prenošenjem nadležnosti na centralizirane institucije pod dominacijom islamske SDA i tako uklanjaju ove bitne zaštite. “Bez tih zaštita koje daje Dejtonski sporazum, prisutnost i djelovanje džihadista u BiH vremenom će se samo povećavati”, piše u izvještaju.