Published On: Pon, lis 24th, 2016

Tepeš odustao od EU parlamenta, bh. Hrvati dobijaju prvu europarlamentarku?


“Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. O tome sam izvijestio HSP AS još u petak”, odgovorio je Tepeš.
Donedavni predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš odustao je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu, u koji je trebao otići umjesto novog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera (HDZ).
– Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. O tome sam izvijestio HSP AS još u petak – odgovorio je Tepeš Hini SMS-om na pitanje jesu li točne informacije da će dužnost europarlamentarca prepustiti HDZ-ovoj Željani Zovko, sljedećoj s liste nekadašnje Domoljubne koalicije na euroizborima 2015.
Tepeš nije želio dodatno obrazlagati razloge povlačenja iz EP-a, no iz njegove stranke još u nedjelju su priopćili kako bi Tepeševo povlačenje smatrali “političkom ucjenom ili trgovinom”.
Upravo na to je novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče upozorio predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u otvorenom pismu.
Od Plenkovića je zatražio da dvije stranke “sjednu za stol” i dogovore zamjene, u duhu koalicijskog sporazuma. – Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti široj hrvatskoj javnosti – poručio je Niče.
Podsjeća i da su sporazumom definirana mjesta na listama koja su pripala pojedinim strankama, a ne sama imena kandidata za eurozastupnike te ocjenjuje kako su razgovori između dviju stranaka nužni da bi se “izbjeglo daljnje narušavanje odnosa koji su bili iznimno kvalitetni na lokalnoj i nacionalnoj razini u protekle četiri godine”.
U HSP AS-u ovih se dana neslužbeno moglo čuti da se Tepeš u nekoliko navrata, bez konzultacija sa strankom, sastajao s Plenkovićem i Stierom te kako je “iz posve nejasnih razloga” odavao dojam da namjerava odustati od Bruxellesa.
Sljedeća na listi za EU parlament je Željana Zovko, aktualna veleposlanica BiH u Italiji i to će biti prvi put u povijesti da bh. Hrvati imaju svoju predstavnicu u Bruxellesu.
(Izvor: HINA/Republikainfo.com)