Published On: Sub, lis 28th, 2017

Tegeltija: Odgovori tužiteljstva se moraju dobiti

BANJALUKA – Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija izjavio je večeras da će svi suci i tužitelji u BiH biti obuhvaćeni odlukom VSTV-a da se od tužiteljstava u BiH zatraže podaci da li se protiv njih vode istrage za ratni zločin.

Tegeltija je rekao da se odgovori od tužiteljstava moraju dobiti, te izrazio nadu da će se to dogoditi u razumnom roku.

“Što će biti dalje, ovisi od odgovora”, istaknuo je za RTRS Tegeltija i dodao da nakon toga dalje korake treba poduzimati Ured disciplinskog tužioca i Tužiteljstvo BiH.

Tegeltija je naglasio da se ne može dopustiti da se šuti na takve stvari i da se mora dati nekakav odgovor na navode u informaciji koju je VSTV-u dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske o ratnim sucima i tužiteljima, koji i sada obavljaju pravosudne funkcije u BiH.

“Jer zamislite da ljudi, koji su obuhvaćeni ovom informacijom, ostanu pod velom šutnje. Moramo reći da li je to istina ili ne. Mislim da je za sve nositelje pravosudnih funkcija u BiH, suce i tužitelje, korisno da se te činjenice ispitaju i da damo konačni odgovor na to pitanje “, kaže Tegeltija.

On je poručio da najnoviji zaključci VSTV-a nisu selektivni jer se odnose na sve suce i tužitelje, te da nitko ne treba da se plaši ako je tijekom rata radio “čestito, čisto i pošteno”.

“Nitko nema razloga da se boji. Evo, prvi ja biti ispitan što sam radio tijekom rata”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da se zaključcima VSTV-a nastoji vratiti povjerenje u pravosuđe u BiH, te da su ove odluke upravo donesene u korist tužitelja i sudaca.

“Moramo imati u vidu sve žrtve rata u BiH kako bismo vratili njihovo povjerenje u pravosuđe”, istakao je Tegeltija.

On je naglasio da su pritisci na VSTV veliki, a posebno oni “iza kulisa” jer, kako kaže, postoje retrogradne snage u pravosuđu i okolo koje govore da je stanje u ovom području kaotično i gore nego kada su ga oni kontrolirali.

“Mi smo zatekli kaos. Probleme iznosimo i pokušavamo ih rješavamo transparentno i pravedno. Opredijeljeni smo da popravimo stanje”, dodao je Tegeltija.

On je priznao da je situacija u pravosuđu BiH teška i da zahtijeva unapređivanje.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x