Published On: Sub, ožu 8th, 2014

TEATAR APSURDA SARAJEVSKIH PLENUMAŠA: Američko veleposlanstvo pitali zašto im se blokira blokada prometnice?!

Iako režimski mediji uporno tvrde kako su plenumske ljubičice u BIH prirodno iznikli radnički bunt unutar naše socijalno ugrožene Domovine jučerašnji događaji u Sarajevu daju novu dimenziju događanjima u Monty Paytonu. Naime “radnička klasa” kako se zove Pool&Bear generacija sa sarajevskih ulica, kada je jučer od strane kantonalne policije spriječena u namjeri blokade glavne gradske prometnice, revoltirana tim činom otišla je po odgovore nit manje nit više nego pred i u američko veleposlanstvom pitati ih kako oni to misle da Plenumaši protestiraju kada im se ne dopušta blokada prometnice. Ponavljamo – Plenumaši, građani BIH, koji su navodno neovisni i neplaćeni od strane stranih agentura otišli su pred veleposlanstvo strane zemlje pitati zašto im kanton ne dopušta blokadu prometnice. Boris Dežulović, naravno, neće progledati ni nakon ove informacije, no naše je da prenesemo onima koji misle. 

Dobro naoružani i opremljeni pripadnici policije jučer nisu dopustili prosvjednicima što mjesec dana traže smjenu vlasti i bolje socijalne uvjete da prometno blokiraju središta Sarajeva, što je posljednjih dana izazivalo bijes i ogorčenje velikog broja građana. Oko podneva se, kao i proteklih dana, skupilo oko stotinjak prosvjednika koji su nastojali prepriječiti prometnicu nedaleko od Predsjedništva BiH što im pripadnici policije nisu dopustili.

Pripadnici specijalne policije su zajedno s kolegama iz redovnog sastava napravili kordon kako prosvjednici ne bi mogli izaći na glavnu sarajevsku prometnicu. Jako osiguranje je zabilježeno i ispred zgrade Predsjedništva BiH. Kada se broj prosvjednika oko 13 sati povećao na oko 200, u znak prosvjeda uputili su se ulicama Sarajeva. Cijelo vrijeme pratile su ih jake policijske snage. Putom su stalni zviždali te su uzvikivali poruke “Ostavke!”. Kad su stigli pred sjedište Veleposlanstva SAD-a zatražili su odgovor zašto im se više ne dopušta blokiranje prometa. Nekolicina njih je ušla u Veleposlanstvo i tamo su imali razgovore s predstavnicima Veleposlanstva. Ranije se najavljivalo da se u Sarajevu očekuju masovni prosvjedi, no do toga nije došlo. Navršilo se mjesec dana od prosvjeda koji su eskalirali spaljivanjem i uništavanjem više zgrada državnih i županijskih institucija. Zahtjevi građana urodili su tek time da su četiri županijske vlade podnijele ostavke, a drugi zahtjevi za većom socijalnom pravdom i smanjivanjem beneficija političara tek su djelomično prihvaćeni. I u Mostaru su jučer održani prosvjedi. Uz ukidanja beneficija i paušala političarima, građani traže i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini HNŽ-a, zatim službeno izvješće županijskoj MUP-a o prosvjedima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNŽ-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore i koje su kažnjene novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupak.

Kako dalje?

Općenito, mjesec nakon početka prosvjeda, koji su u veljači uzdrmali Bosnu i Hercegovinu, stanje u zemlji je konfuzno, a osim načelne spremnosti političkih stranaka da rade na promjenama koje traže nezadovoljni građani, konkretnih učinaka i dalje nema. I broj prosvjednika se stalno smanjuje. Poseban fenomen koji je izrodilo “bošnjačko proljeće2 jesu plenumi. Ova neformalna skupina građana iznosi razne prijedloge od ukidanja beneficija političarima do imenovanja ekspertnih vlada. Čak su imali ambicije i predlagati premijere županijskih vlada, pa i članove Predsjedništva. Njihovi zahtjevi postat će međutim jasniji ako se uklope u neki stranački format ili se pak priklone nekom od političkih opcija građanske orijentacije.