Published On: Uto, ožu 4th, 2014

Tatari: Krim bi mogao postati nova Jugoslavija

Tatarska manjina na Krimu poznata je po nenasilnim protestima. Njihov najveći strah je da ne dođe do eskalacije sukoba, u kojem bi, kako sami smatraju, prve žrtve bili upravo oni sami.

Prije 70 godina sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin naredio je vojsci da nasilno raseli Tatare iz Krima, u Uzbekistan. Staljin je Tatare optužio za suradnju s nacistima. Gotovo polovina protjeranog stanovništva umrla je od bolesti, gladi ili u takozvanom “krematoriju na točkovima”, dok su njihove džamije uništene, a posjedi oduzeti.

Danas se Tatari, koji su se na Krim vratili tek nakon raspada Sovjetskog saveza, opet nalaze u sličnoj situaciji, suočeni još jednom s ruskim vojnicima.

“To jako plaši, sve smo to već vidjeli. Kad je moja majka pričala o tome što se dogodilo prije 70 godina, suze su joj navirale. Sad se brinem za svoju djecu i unučad”, rekla je Zodije Salijeva reporteruDaily Maila na Krimu, Ianu Birrellu.

Tatari broje 270.000 na Krimu, što znači da je svaki sedmi stanovnik Krima pripadnik te manjine. Oni na Krimu žive već 700 godina, odnosno otkad su na to područje došli s velikim Džingis Kanom.

Tokom jučerašnjeg dana 200 tatarskih žena održalo je protest za mir u Kamenki, predgrađu Simferopolja, prijestonice Krima. Zajedno s djecom, držale su balone u bojama ukrajinske zastave i povikivale slijedeće: “Putine, naša djeca se boje tvojih zaštitnika” i “Ne ubij”.

Tatarske vođe odbijaju priznati novu martionetsku vladu u Krimu, za koju kažu da su je formirali proruski militanti i koja svim sredstvima nastoji izboriti separatistički referendum.

Isto tako, tatarski vođe pozvali su zajednicu da ne nasjeda ruskim provokacijama, strahujući da je upravo to ono što Putin želi kako bi opravdao invaziju na Krim. No jedan lokalni novinar istaknuo je kako je tatarska manjina dobro organizirana i kako bi mogla izvući hiljade ljudi na ulice unutar jednog sata.

Ipak, priznaju kako se ne mogu boriti s jednom od najbolje opremljenih vojski u svijetu. Naime, Tatari su poznati u svijetu po slučajevima nenasilnog pružanja otpora.

“Ako dođe do sukoba mi ćemo biti prvi koji ćemo patiti. Ovo bi mogla postati nova Jugoslavija”, istaknuo je Usein Sarano, predstavnik tatarske manjine na Krimu, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba