Published On: Čet, kol 19th, 2021

Talibanski tupamaros: Jasno je da ćemo uspostaviti šerijat, u potrazi smo za pilotima

Komandant talibanskog pokreta Waheedullah Hashimi izjavio je za Reuters kako bi u narednom periodu talibani trebali uspostaviti sistem vlasti u Afganistanu te da će državom najvjerovatnije upravljati Vrhovno vijeće talibanskog pokreta.

U intervjuu koji je Waheedullah Hashimi dao za Reuters na neotkrivenoj lokaciji u blizini afganistansko-pakistanske granice, talibanski komandant izjavio je kako će struktura vlasti biti slična periodu između 1996. i 2001. godine, kad su talibani posljednji put upravljali zemljom.

U tom periodu vrhovni vođa pokreta Mullah Omar kontrolirao je stvari iz sjene, a svakodnevnim poslovima upravljalo je također Vrhovno vijeće.

Prema riječima komandanta, ulogu “lidera iz sjene” u ovom slučaju imao bi vođa talibana Hibatullah Akhundzada, koji bi bio iznad šefa Vrhovnog vijeća.

“Možda će Akhundzadin zamjenik imati ulogu predsjednika države”, rekao je Hashimi. Vrhovni vođa talibana ima trojicu zamjenika i to Mawlavi Yaqooba, koji je ujedno i najstariji sin bivšeg vođe Mullaha Omara, vođu militantne mreže Haqqani Sirajuddina Haqqanija, kao i predsjednika Ureda talibanskog pokreta u Dohi Abdula Ghanija Baradara, koji vjerovatno ima najveće šanse za imenovanje na funkciju predsjednika.

Tijekom razgovora za Reuters Hashimi je govorio i o samom političkom sistemu te je objasnio kako on neće i ne može biti demokratski.

“Neće uopće postojati demokratski sistem, jer on nema nikakvu bazu u našoj zemlji. Nećemo raspravljati o tome kakvu vrstu političkog sistema trebamo promijeniti u Afganistanu. To je potpuno jasno, sistem će biti šerijat i to je to”, rekao je Hashimi, koji bi se ove sedmice trebao pridružiti sastanku talibanskog rukovodstva o uspostavljanju vlasti.

Pored političkog sistema, Hashimi je govorio i o vojnim pitanjima te je izjavio kako talibani planiraju uspostaviti nove nacionalne snage koje će uključivati članove talibanskog pokreta, ali i afganistanske vojnike koji se žele pridružiti.

“Većina njih je prošla obuku u Turskoj, Njemačkoj i Engleskoj. Zato ćemo razgovarati s njima da se vrate na svoja mjesta u vojsci. Naravno da ćemo uvesti neke promjene kako bismo napravili reformu vojske”, ističe Hashimi.

Naglasio je kako su talibani naročito u potrazi za pilotima koji će postati dio talibanske vojske.

“Imamo kontakt s mnogim pilotima. Zamolili smo ih da dođu i pridruže se njihovoj braći i njihovoj vladi. Zvali smo mnoge od njih i tražimo brojeve od ostalih koji bi nam mogli pomoći”, rekao je u razgovoru za Reuters talibanski komandant Waheedullah Hashimi.

Duhoviti komentari na klixu,  na temu Talibana, zamislimo samo kako bi ova država cvjetala da su ovakvi komentari na temu srpskog i hrvatskog pitanja u BIH:

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
UbL Poluglavnik
UbL Poluglavnik
1 godina prije

Hahaha “Dobar” naslov — čuj, u potrazi su za pilotima.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Koliki je samo kolosalan Bidenov promašaj u Afganistanu iz sekunde u sekundu potvrđuju talibanci izjavama od kojih se cijelom civiliziranom svijetu diže kosa na glavi.

Mene kliču Hassan
Mene kliču Hassan
1 godina prije

U jedno sam siguran, iza Talibana stoji glavom i brkovima osobno Erdogan i ovo je Erdoganov smisao za crni humor. Što se mene tiče, dabogda mu Talibani slijetali po Ankari i Istanbulu, kod nas u Herceg Bosnu neće sletiti NI JEDAN!

never baklava
never baklava
1 godina prije

Istina, svjetski mediji objavili vijest. Talibani imaju zrakoplove i američke helikoptere ali nemaju pilote.

Talibani ne gubite vrijeme nego trkom po pilote pravac u Bošnjakistan.

Referenca:
Muslimanska vojska (tzv. Armija BiH) iznjedrila je pilote koji su u New Yorku putničkim zrakoplovima pilotirali, srušili nebodere WTC I pri tome ubili oko tri tisuće “nevjernka”. Ako ovaj činjenica nije vjerodostojna preporuka, onda za vas Talibane nemoguće je pronaći pilote.

Bošnjakistanska vojska ima Talibanima lojalne pilote ali nema zrakoplove, dok Talibani imaju zrakoplove ali ne i pilote. Trampa dušu dala.

MašAllah!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 godina prije

jarane, a kako će za stjuardese, nemaju ni stjuardesa?!

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

I to je riješeno. Uutar ispolitiziranomg putujućeg cirkusa unajmit će nene-stjuardese iz Srebrenice. Nana Fata iz konjević Polja u miniću će biti šef kontrolnog tornja.

Zoki
Zoki
1 godina prije

Piloti koji su prošli obuku i rat u tzv. Ar BiH su dokazano najbolji piloti za Talibane. Dokazali su se u rušenju WTC tornjeva. Mislim, ako je Al-Qaida s njima bila zadovoljna, da će zadovoljni biti i Talibani. Ajmo Mujage na regrutaciju za pilote, braća Talibani zovu.