TALIBANI NAS NE CIJENE PO TOM PITANJU: Velika prijetnja za izvoz oružja iz BiH u Afganistan

Namjenska industrija BiH mogla bi ostati bez milijunski vrijednog izvoza oružja u Afganistan, smatraju stručnjaci.

Mišljenja su različita, pa su tako neki u svojim prognozama potpuno sigurni da se tvornice naoružanja i streljiva iz BiH mogu pozdraviti s tržištem u zemlji gdje već danima vlada kaos.

Drugi su, pak, nešto suzdržaniji, ali kažu da su sve opcije otvorene, uključujući i onu koja nije nimalo ohrabrujuća za bh. namjensku industriju.

“Afganistan više neće biti tržište za bh. industriju. Afganistanska priča je sada istrošena kada je riječ o izvozu BiH, a bila je profitabilna”, rekao je za “Nezavisne novine” Aleksandar Radić, vojni analitičar, a koji ističe da se na snimcima koji dolaze iz Afganistana, a na kojima se vide talibani, mogu uočiti i haubice napravljene u BiH.

Da razlog za strah postoji, može se zaključiti i iz izjave Almina Mališevića, tajnika Grupacije namjenske industrije u FBiH Gospodarske komore FBiH, koji ističe da su sve opcije otvorene.

“Događanja u Afganistanu su baš iznenadna i teško je predvidjeti u kom pravcu će to ići. Ali ako ostane ovako, te ako ne bude dogovora između velikih sila, vjerujem da se može desiti da dođe do sankcija na izvoz tamo, što može utjecati na našu industriju u smislu smanjenja našeg izvoza u Afganistan”, rekao je Mališević u izjavi za “Nezavisne novine”.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prošloj godini naša industrija naoružanja i streljiva nije izvezla ni marku svoje robe u Afganistan.

Međutim, u ovoj godini, tijekom proteklih sedam mjeseci, krenulo je nabolje – izvezeno je 22.220 kg ovih proizvoda, a vrijednost je 3.159.498 maraka. U pitanju su dijelovi i pribor za oružje.

Ranijih godina, recimo 2019, u Afganistan smo izvezli 77.770 kg ovih dijelova odnosno pribora, vrijednosti 12.197.000 maraka. Godinu ranije, odnosno 2018, Afganistancima smo prodali dijelove i pribor za oružje vrijedne 7.923.915 KM, ali i vojnu municiju, poput granata, vrijednosti koja premašuje 15 milijuna KM.

Inače, bh. namjenska industrija je tijekom prošle godine zabilježila pad, ali je ove godine, odnosno u proteklim mjesecima, zabilježen oporavak.

“Namjenska industrija je u 2020. godini ostvarila smanjen izvoz za 44,5 milijuna KM (-18 posto ) u odnosu na 2019. godinu, pa je ukupno izvezena vrijednost namjenske industrije iznosila 198.525.304 KM”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kako dodaju, pozitivni trendovi su u toku, izvoz namjenske industrije BiH je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio više od 131 milijun KM, što je za 20 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Namjenska proizvodnja BiH je koncentrirana na proizvodnju streljiva, te kao i uvijek ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 posto, a potom eksplozivi s učešćem od 14,6 posto”, precizirali su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada smo najviše izvozili u Egipat (32 posto), Saudijsku Arabiju (20 posto) i Tursku (11,2 posto), u prvom polugodištu 2021. godine namjenska industrija BiH naviše je izvozila u SAD (30 posto), Egipat (21,77 posto) i Češku (devet posto).

Kako ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH, ostala značajna tržišta u ovoj godini bila su Njemačka, Slovenija, Afganistan, Srbija, Švicarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš./HMS/