Utorak, 18 lipnja, 2024

TAKO TO RADI ŽIVKOV “PODREĐENI”: “Helezove” internetske stranice na hrvatskom

Must Read

Internetska stranica Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (http://www.fmbi.gov.ba) je dvojezična (hrvatski i bosanski). Doduše stoji i “engleski”, ali je bez sadržaja, što na prvi pogled upućuje da je sve urađeno prema zakonu i odredbama. No, dali je doista tako? Na bosanskoj verziji pod “Značajni datumi”, imamo po županijama navedene bitnije događaje, posebice u Sarajevu. I dok se u Posavskoj županiji i u Distriktu Brčko spominje HVO, ostale hrvatske većinske županije su izostavljene. Zato su u (doduše ne svim) većinskim bošnjačkim objavljeni datumi od značaja za ABiH. Pod Središnja Bosna nije ništa navedeno.

Pogleda li se hrvatska verzija stranice, u toj kategoriji nema baš ništa. Očigledno ni namjere, jer poveznica ne otvara podstranicu i stoji bez ikakvog smisla. Događaji vezani za obranu Bosne i Hercegovine od HVO komponente su izostavljeni. Slučajno ili namjerno? U ovo prvo teže je vjerovati, jer spominjanje HVO-a samo u Posavini i u Distriktu Brčko u bosanskoj verziji, i nigdje drugo, govori za sebe.

No to nije i jedini propust. Bosanska verzija pod odjeljkom “Info”, sadrži (bar neke) informacije o dodjelama sredstava vezanih za pomoć u liječenju i invalidninama, formular – evidencijski karton RVI, te popis udruga koje su dobile potporu, dok je kod hrvatske, pogađate – ništa. Pod “Zakonima” u ovoj verziji nedostaju tri, kao i jedna “odluka”.

Ovaj primjer nažalost govori kakav je pristup određenih struktura događajima vezanih za protekli rat i ostvarivanju prava branitelja. I dok se ministar Helez svim silama trudi da dokaže sposobnost i “neovisnost” pri reviziji ratnih invalida, internetska stranica Ministarstva kojeg vodi, s nedvojbenim propustima u hrvatskoj verziji, jasan je pokazatelj namjera koje se na svim nivoima zadnjih decenija pokušavaju ostvariti.

M.M.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -