KAO DA JE U MILODRAŽU: Kinezi Mesića dočekali s oduševljenjem i natpisom “Dobrodošao predsjedniče”

“ONO ŠTO sam doživio u Kini, pamtit ću čitav život. Kada smo Stipe Mesić i ja sletjeli u Šangaj, u avion su odmah nagrnuli kineski policajci koji su nam osigurali brzi prolaz. Vani je naš automobil
okružilo šest policijskih vozila, a kud god smo prolazili, zaustavljali su promet te su kolone automobila bile duge i po 30 kilometara. Bio sam zaprepašten i trebalo mi je neko vrijeme da
povežem konce i shvatim da je Mesić u Kini prava zvijezda, mnogo veća od Hollywoodskih. Gdje god se Stipe pojavio, dočekali su ga uz najviše državničke počasti, kao da je aktualni predsjednik Hrvatske“, kaže David Lekaj, direktor Kinesko – hrvatskog poslovnog centra koji je za Index otkrio zanimljive i nepoznate detalje s Mesićeve i njegove turneje po Kini, s koje su se nedavno vratili.
Kinezi dočekali Mesića uz natpis "Dobrodošao predsjedniče!"
U to je vrijeme, u Ningbou, održana Investicijska i trgovačka izložba 16 zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je bila i Hrvatska, te su u Kini boravile još četiri hrvatske delegacije, no sve se ipak vrtjelo samo oko Stipe.

Osim čitavog odreda policajaca, koji je u stopu pratio bivšeg hrvatskog predsjednika, od prvog pa do posljednjeg dana njegova boravka u Kini, o njemu je, 24 sata dnevno, skrbio i tim od čak 20 ljudi, a kineski su domaćini za omiljenog političara osigurali raskošan predsjednički apartman i bajkovitu, luksuznu palaču.

Marko Polo na hrvatskom jeziku

Obilazeći gradove po različitim kineskim pokrajinama Mesić je Kineze naučio i vrijednu lekciju iz povijesti. „Na večeri s jednim visokim, kineskim političkim dužnosnikom, saznali smo da se nalazimo u gradu u kom je boravio Marko Polo. Čuveni je pomorac grad Hangzhou, smješten u istočnoj Kini, oko 100 milja jugozapadno od Šangaja, opisao kao “Grad Neba, najljepši i najveličanstveniji na svijetu”.

Njemu u čast Kinezi su u tom gradu postavili ploču na kojoj su uklesane njegove riječi, na kineskom i na talijanskom jeziku. No, čim se za stolom rasprela priča o Marku Polu, u kojoj je Mesić spontano rekao da je on Hrvat, rođen na otoku Korčuli, zavladao je muk. Nakon sveopćeg zaprepaštenja visoki kineski dužnosnik je odmah naložio da se, umjesto ploče na talijanskom, postavi ploča s riječima Marka Pola na hrvatskom jeziku, što smo, naravno, popratili velikim aplauzom“, kaže Lekaj.

Svaki dan boravka u Kini bio je, kaže, pomno isplaniran i gusto popunjen sastancima i razgovorima na najvišoj razini. Bivši predsjednik i ambiciozni Zadranin koji želi privući kineske investitore u Zračnu luku Zadar, luku Gaženica i Zadarsku gospodarsku zonu, lobirali su za hrvatske tvrtke i uvjereni su da je njihov posjet Kini bio pun pogodak.

„Hrvatskoj su u Kini sva vrata otvorena, a mogućnosti za gospodarsku suradnju su beskonačne. Gradonačelnik grada Zhoushan, koji ima vrlo razvijenu brodogradnju i jednu od najvećih kineskih kontejnerskih luka, otkrio nam je da čak 75 posto komponenti kineskih brodova dolazi iz uvoza, uglavnom iz Njemačke. Odmah smo predložili da se i hrvatski proizvođači uključe u proizvodnju segmenata za kineske brodove i dobili zeleno svjetlo te tu sjajnu priliku moramo iskoristiti. Mesić i ja smo stoga pozvali gospodina Zhou Jiangyong da posjeti Hrvatsku i sada intenzivno radimo na tome da, tijekom svog dolaska u Europu, početkom kolovoza, posjeti i našu zemlju“, kaže nam predsjednik Kinesko-hrvatskog poslovnog centra koji poziva sve zainteresirane proizvođače u Hrvatskoj na suradnju sa kineskim brodogradilištem. Osim dijelova za brodove, golemu je kinesko tržište, kaže, otvoreno i za hrvatske proizvođače vina, ribljih proizvoda, maslinovog ulja i pršuta, ukratko za sve što u Hrvatskoj možemo proizvesti.

Najveća online trgovina želi u Zadar

Za boravka u Kini Mesić i Lekaj posjetili su i kampus “Taobao City” u Hangzhou, glavni korporativni ured moćneALIBABA grupe koja je, tvrdi Lekaj, spremna svoj distribucijski centar za cijelu Europu otvoriti u Zadru te planira suradnju s regionalnim IT partnerima u on-line trgovini.

„Na dvosatnom sastanku s upravom korporacije i potpredsjednikomALIBABA grupe, Jiong Sunom, čovjek se osjeća kao Alisa u zemlji čudesa. U dvorani s ultramodernim LED monitorima, raspona impozantnih 20-ak metara, Kinezi su nam prezentirali impresivne rezultate i podatke o kapacitetu najveće svjetske on line trgovine koja trguje s preko 800 milijuna proizvoda te ima preko 400 milijuna korisnika.

Fascinantan je i podatak da su u jednom danu, diljem svijeta, odaslali čak 200 milijuna pošiljaka u vrijednosti od desetak milijardi dolara. U samo jednoj sekundi zna se obaviti čak 60.000 transakcija, a sve transakcije koje se, tog trenutka preko Alibabe odvijaju diljem planete, u realnom se vremenu prikazuju na elektronskoj karti svijeta“, kaže Lekaj, koji je u Kini prezentirao
infrastrukturne kapacitete Hrvatske i grada Zadra, kao potencijalne lokacije za budući tehnički i distribucijski centarALIBABA grupe za čitavu Europu.

U Gradu Yiwu Mesić i Lekaj su posjetili i najveći međunarodni trgovinski centar u Kini u kom, na 75.000 četvornih metara izložbenih prostora, posluju tvrtke iz cijelog svijeta, no ne i tvrtke iz Lijepe naše. „Čim je čuo da naše tvrtke tamo još uvijek nemaju svoj paviljon, Mesić mi je odmah dao u zadatak da kontaktiram zainteresirane proizvođače koje bismo željeli okupili na jednoj lokaciji kako bi se što prije aktivirao i hrvatski paviljon. To bi zasigurno bio sjajan korak jer, osim izložbenog dijela, taj gigantski centar nudi i “platforme” za distribuciju proizvoda diljem Kine, ali i cijelog svijeta. Taj najveći robno-distribucijski centar u Kini s Europom je povezan željezničkom vezom, preko Budimpešte do Barcelone, no nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti, uspjeti izlobirati i link Budimpešta – Zagreb – Rijeka, no prije toga treba potpisati sporazum između Hrvatske, Mađarske i Kine o izgradnji željezničke pruge koju bi financirali Kinezi, što nije nemoguća misija jer im je Hrvatska najbolji put za ulazak u Europu. Siguran sam da će Vlada i premijer prepoznati ovaj potencijal te očekujem konkretnu potporu našim nastojanjima i naporima“, kaže Lekaj.

Iako su, tvrdi, veleposlanik Republike Hrvatske u Kini, Nebojša Koharović i savjetnik našeg diplomatskog predstavništva Hrvoje Ćiković, sjajan tim i odličan servis našim tvrtkama i poduzetnicima, predsjednik Kinesko – hrvatskog poslovnog centra smatra da, zbog svoje veličine Kina nije tek obična država, nego čitav kontinent te bi, tvrdi, od velike koristi bilo otvaranje još nekoliko konzularnih predstavništava, pored Veleposlanstva RH u Pekingu u kom trenutno radi samo troje ljudi.