Subota, 22 lipnja, 2024

TAKO JE GOVORIO SENADIN LAVIĆ: “Bošnjačke pravoslavce pretvorili su u Srbe, a slično su napravili i bošnjačkim katolicima”

Must Read

Senadin Lavić, koji je bio uvodničar u današnjoj sesiji Sećije99 govorio je o tome kako BIH treba novi građanski ustav, ustav građana, ne naroda, moderno oblikovano ustavno ustrojstvo, nešto slično kako je govorio i Slobodan Milošević 90-ih godina, samo s jednim finim, akademskim i mehkanim tonom. Ako se progugla pak, pisanija Lavićeva od ranije, lako dođemo do zaključka da je Krug99 i ovaj puta ostavo vjeran sebi, i da kao uvodničare na svoje sećije, dovodi perfidno uceloflanjene hegemoniste.

Tako je tu bio i Sejfudin Tokić, nov junak u Bošnjaka , koji javno zagovara, po medijima, uspostavu nacionalne države Bošnjaka na prostoru cijele BiH, suprotno Ustavu BIH. I on i Lavić, u svojim tekstovima i istupima, iako nominalno predstavljaju navodne patriote naše domovine, uporno negiraju njen Ustav. I to ne ovaj Daytonski, koji to i nije , nego i onaj od ranije, čiji su djelovi preživjeli čak i u daytonskom okviru.

Tako imamo apsurd, da su najgrlatiji “domoljubi” BH patriotizma, oni koji negiraju njene konstitutivne narode, i da se mjera bh patriotizma danas svela na to da si onoliki BH patriot koliki si bošnjački nacionalist. A ako si pripadnik drugog naroda, patriot si u onoj mjeri u kojoj pljuješ po nacionalizmu svog naroda i pristaješ na bošnjački nacionalizam. Nekada se lijevi građanski bosanski nacionalizam, donekle razlikovao od klasičnog desnog građanskog bošnjačkog. Na taj lijevi, građanski, unitarni padale su mahom strane organizacije u našoj zemlji. Kako se bosanska ljevica , da bi preživjela izbore, morala dodvoravati bošnjačkoj desnici, danas praktične razlike među bosanstvom i bošnjaštvom nema. Tu i tamo zgodno je oplesti po kakvom muftiji, da bi se donekle dokazala navodna sekularnost a već sutra biti u prvom safu džamije, da se čaršija ne naljuti.

Bošnjački nacionalizam toliko je veličanstven, razbuktao i jak, da čak i Hrvati u Sarajevu, koji žele zadržati poziciju važnih i mislećih, moraju pljuvati radikalnije od same sarajevske elite, po mislećim Hrvatima  ako si žele zadržati poziciju. Tako više ne prezaju ni od napada  i na lijeve hrvatske intelektualce u BIH, pa primjerice jedan Šarčević Ivan, naš mili daidža, u najnovijim istupima osim što se potvrđuje kao ovovjekovni ideološki  sejmen ovaj put predstavlja se i kao dijagnostičar, ekspert za psihijatriju koji neistomišljenika denuncira dijagnozom, dajući mu patološke karakteristike kako bi dokazao svoju ispravnost.

Taj dosadni iritantni medijski pop, neugledna  tročvorna karikatura bošnjačkog nacionalizma u haljinici,  koji bi trebao prema crkvenim zavjetima svjedočiti istinu, umjesto nacionalističke propagande jedne uske partijske elite  iz samo njemu znanih razloga, više ne preza da bolesnim nazove i Milu Lasića, prokaže nam i Ivana Lovrenovića ili npr. jednog Ugu Vlaisavljevića, možda jedinog , ako ne jedinog onda rijetkog sarajevskog intelektualca danas, čiji znanstvena reputacija vrijedi i van granica  autarkične intelektualne kotline. U poziciji autarkije, koja je osnova svakog fašizma, naravno da su bolesni svi koji nisu kao ti, i da su fašisti svi koji ne misle kao ti. Što najtužnije, upravo će strane organizacije  Šarčeviću i sličnima dati novce da nas uče suočavanju sa samima sobom, i educiraju nas kako da vodimo konstruktivan dijalog.

Senadin Lavić, sličan je Šarčeviću. Naoko obrazovani građanski orijentirani pacifista, zapravo je jedan od najrigidnijih prononsijera bošnjačkog uskog, i utopijskog nacionalekspanzionizma. On koji je dakle jučer govorio na sesiji Kruga99, navodno akademske, nadnacionalne i navodno patriotske organizacije, Ustav BIH, logiku BIH, pljuvao je prije samo godinu dana ovakom retorikom negirajući Ustav, BIH, prirodu BIH, i njene cijele narode. A kobiva “patriota”:

Tri povijesno oblikovana naroda svoje povijesti i svoje metafizike odnedavno vezuju za izvanbosanske krajolike i ljudima nameću osjećaj da im je domovina negdje drugdje. Bošnjački pravoslavci iz 19. stoljeća pretvoreni su u Srbe i njima se montira naracija da im je Srbija matica i domovina. Isto tako se radi s bošnjačkim katolicima koji su pretvoreni u Hrvate, samo što im je ime domovine i matice Hrvatska. Oni su u Bosni pretvoreni u hrvatsku dijasporu. Oba naroda su instrumentalizirana od dvaju velikodržavnih hegemonijskih projekata spram Bosne koja je u ekspanzionističkom poduhvatu sasvim obezvrjeđena i negirana, pretvorena u prazni pojam bez ikakva značaja. Negiranje države Bosne i njezinog postojanja potaknuto je u ideološkim i političkim konstrukcijama bosanskih susjeda, idejom da se Bosna mora potčiniti i pretvoriti u vlasništvo srpskog i hrvatskog nacijskog projekta. Hrvati u Bosni svoju ideju vezuju za Hrvatsku i katoličanstvo i sve manje je u njihovom narativu Bosne i bosanskog. Većina Srba iz Bosne, također, svoje idejne i konceptualne usmjerenosti vezuje za Srbiju i pravoslavlje, tako da se Bosna zanemaruje i pokušava se na barbarski način srbizirati ili kroatizirati. Naravno, oni imaju pravo da se vezuju za bilo koga ili bilo šta na ovome sviejtu, ali zbog toga ne mogu ponuditi nikakvo valjano opravdanje za pokušaj destrukcije Bosne.

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -