Tadić: O’Brien je gost koji je prekršio sva diplomatska pravila

Odvjetnik Ognjen Tadić izjavio je da pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju James O’Brien, bez obzira kakvu ulogu sebi pripisuje u prošlosti BiH, mora uzeti u obzir da je bio gost i da je njegovo ponašanje tijekom boravak u BiH prekršio sva moguća diplomatska pravila.

– O’Brienova tvrdnja da stoji iza teksta Daytonskog mirovnog sporazuma je nešto što svakako treba preispitati, ali ako je tako – možemo mu zahvaliti što je sudjelovao u izradi teksta Daytonskog mirovnog sporazuma, koji danas štiti Republiku Srpsku i mir u Bosni i Hercegovini od nje i onih koji su zajedno s njim očito angažirani da naruše odnose u BiH – rekao je Tadić, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, namjera O’Briena i njegovih suučesnika je da dovedu Republiku Srpsku u poziciju da se distancira od Dejtonskog mirovnog sporazuma i time otpuše u zvižduk svima onima iz Federacije BiH koji jedva čekaju. da im netko naredi da uđu u novi sukob kako bi napali u Srbiji.

– Hvala Bogu, zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu, to se ne može dogoditi – zaključio je Tadić.

Prema O’Brienovim tvrdnjama koje je iznio u govoru na FPN-u, BiH nije bila i nije zajednica ili konfederacija dviju država, a kada je riječ o imovini, smatra da ona “pripada državi”.

Kazao je da je prisustvo stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH “također dio Daytona”, da će SAD podržati korištenje bonskih ovlasti kada to bude potrebno, te da je “pogrešno” kada neki govore da Vijeće sigurnosti UN-a mora imenovati visokog predstavnika.