Petak, 19 travnja, 2024

Tadić: Međunarodna zajednica Bošnjake i Hrvate dovela u neugodnu situaciju

Must Read

U organizaciji Matice hrvatske Mostar večeras je u Mostaru predstavljena knjiga suca Ustavnog suda BiH Mate Tadića pod nazivom “Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas”.

Tadić je u izjavi za Fenu kazao kako je radeći na knjizi, htio pokazati i ukazati kako je u jednom momentu u povijesti BiH bilo postignuto zadovoljavajuće rješenje za Hrvate BiH, a to je Washingtonski sporazum.

Po Sporazumu cijela je BiH trebala biti uređena kao Federacija s tri razine vlasti, dakle s državom koja bih se zvala Federacija BiH, središnjim dijelom vlasti, županijama i općinama kao lokalnim jedinicama.

Rješenja koja su postignuta sporazumom po mom su mišljenju bila zadovoljavajuća za Hrvate. No, htio sam pokazati i dokazati kako je međunarodna zajednica nevjerodostojna jer je odstupila od Washingtonskog sporazuma i time dovela i Bošnjake i Hrvate u vrlo neugodnu situaciju“, naglasio je Tadić.

Dodao je kako je od 1994. godine do danas na Ustav Federacije doneseno 109 amandmana, od čega je preko 70 amandmana nametnuo visoki predstavnik.

Drugi dio knjige odnosi se na Daytonski sporazum u kojem se ukazuje na nelogičnosti koji se pojavljaju u našem pravnom sustavu koje imaju i u Washingtonskom sporazumu, a koje nam prave značajne poteškoće u implementaciji sudske, izvršne i zakonodavne vlasti o čemu smo, smatra Tadić, svjedoci svakim danom.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak, koji je ujedno i recenzent knjige, izjavio je Feni kako se u knjizi radi o jednoj komparativnoj analizi koju je autor napravio, a koja je vezana za ustavni razvitak, prije svega Federacije BiH, iako autor obrađuje i ustav BiH.

Mate Tadić promocija knjige Ero3

Knjiga pokazuje i kako amandmani koje je nametnuo visoki predstavnik idu izravno na štetu Hrvata u BiH, te obrađuje izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast. Nažalost, u svim tim vlastima došlo je do znatnog pogoršanja ustavne pozicije hrvatskog naroda u odnosu na izvornu, što autor komentira na vrlo objektivan način“, kazao je Čolak.

Naglasio je kako je po njegovom mišljenju, knjiga poziv na promjene koje su ovoj zemlji nužne, ne samo s pozicije hrvatskog naroda, već i zbog stabilnosti i sigurnosti svih nas koji živimo ovdje.

Mate Tadić promocija knjige Ero2

U predstavljanju knjige, uz autora, sudjelovali su ministar Bariša Čolak, prof.dr. Zvonko Miljko i odvjetnik Josip Muselimović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -