Published On: Sub, stu 17th, 2012

Tadić: ‘Hrvati, suzdržite se od trijumfalizma! Presuda predstavlja duboki i teški udarac međunarodnoj pravdi’

BEOGRAD – Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je u petak da Haaški sud odlukom o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača proizvodi teške posljedice i pozvao hrvatske političare i građane da se suzdrže od trijumfalizma.

“Presuda predstavlja duboki i teški udarac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posljedice na prostoru zapadnog Balkana”, rekao je Tadić agenciji Beta i istaknuo kako se “može vidjeti svojevrsni trijumfalizam u Hrvatskoj i velika potištenost u Srbiji”.

“Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda, koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija”, ustvrdio je Tadić. Prema njemu, postavlja se i pitanje u kojoj su mjeri međunarodne institucije pod pritiskom politike.

Pozvao je Srbiju da unatoč ovakvoj odluci Haaga, ne odustaje od međunarodnog prava i pravde.

“Ako zbog ovakvih presuda Srbija odustane od ideje međunarodne pravde i prava, onda postaje sudionik u uspostavljanju nepravde”, istaknuo je Tadić.

“Srbija nema drugi put nego da nastavi politiku pomirenja i borbu za uspostavljanje prava i pravde, unatoč svim teškoćama na tome putu”, rekao je Tadić.

“Bilo kakav trijumfalizam u Hrvatskoj, koji je ovoga trenutka evidentan, ne pridonosi politici pomirenja i boljim odnosima Hrvatske i Srbije”, ustvrdio je bivši srbijanski predsjednik.

“Zbog toga apeliram na moje kolege, na sve građane Hrvatske, na suzdržanost i u ovome danu”, poručio je Tadić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare