Published On: Sun, Jun 11th, 2017

TAD SU SE BRANILI DOMOVI, SAD SE BRANI IDENTITET

Upriličena svečanost povodom 25. obljetnica oslobađanja Mostara i doline Neretve započeta je svetom misom u Katedrali Marije Majke Crkve, a nastavljena otkrivanjem i blagoslovom novoizgrađenog spomenika poginulim braniteljima IV. Bojne Tihomir Mišić HVO-a u mostarskom naselju Balinovac, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Radmilo Jasko i Drago Mišić, bivši zapovjednici IV. Bojne Tihomir Mišić su otkrili spomenik, a vijenac je položilo izaslanstvo HNS BiH predvođeno izaslanikom predsjednika HNS-a BiH dr. Dragana Ćovića – glavnim tajnikom Josipom Merdžom.

Monsinjor Luka Pavlović je blagoslovio spomenik  i istakao kako je podignuti spomenik znak naše zahvalnosti i ljubavi prema svim našim poginulima koji su dali svoje živote za naš narod.

„Anđeli koji drže ratnika glavni su motiv spomemenika, a simboliziraju branitelja Domovinskog rata kojeg dva anđela odnose prema vječnosti“, kazao je Pavlović.

Predsjednik Udruge-Kluba IV. Bojne Tihomir Mišić HVO-a Mostar Ivica Raspudić i general Zbora Stanko – Baja Sopta su se obratili prisutnim prigodnim govorom.

“Otkrivamo ovaj spomenik u znak sjećanja na najveće sinove naše domovine, naše najveće heroje, naše vitezove koji su svoje živote ugradili u temelje kako Herceg-Bosne i BiH, tako i Republike Hrvatske. Kako u Domovinskom ratu, tako u cijeloj povijesti borbe hrvatskog naroda za svoju slobodu, za svoju državu, slobodu sazidanu na krvlju branitelja i hrvatskog naroda nitko nikada ne može srušiti, dok je i jedan branitelj i istinski domoljub živ. Neka ovaj spomen park bude simbol bespoštedne i velike žrtve koju su za slobodu dali naši branitelji od stoljeća sedmog na ponos kako nama, tako i svim sljedećim generacijama”, kazao je Ivica Pavlović, predsjednik Udruge – Kluba IV. bojne “Tihomir Mišić” HVO Mostar.

“Lipanj, mjesec kada cvjetaju lipe, i kada su ovdje u Mostaru cvjetali bojovnici.  Ovdje uz šum Radobolje podignut je spomen IV Bojnoj HVO-a “Tihomir Mišić”. Ovdje ćemo se vječno sjećati naših vitezova. Oni su nam za to sjećanje dali sve razloge. Trebalo je onda imati srce i ostati ovdje, u ovom grotlu Mostara koji su JNA, četnici i rezervisti s velikim dijelom grada koji ih je simpatizirao pretvorili u kotao pakla. Nitko kao Mostar nije stao u obranu svog ognjišta, nikome u Domovinskom ratu nije bilo kao Mostaru, a s njima stadoše i branitelji cijele Herceg-Bosne. Bijaše to hrvatsko zajedništvo koje je obranilo Grad od velikosrpske agresije”, poručio je Sopta.

U brzojavu kojeg je uputio sudionicima svečanosti, hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović kazao je:-Sjećamo se tih velikih dana kada su pripadnici IV. bojne Tihomira Mišića stali u obranu svoje domovine i grada Mostara. Želimo im čestitati na veličanstvenoj pobjedi i oslobađanju brda Hum koje je bilo od presudne važnosti. Posebna zahvala ide svim pripadnicima IV. bojne koji su dali svoje živote za obranu domovine, otkrivanjem spomenika njihovi najmiliji mogu na dostojanstven položiti cvijeće i zapaliti svijeće u spomen na njih. Njihove žrtva nije uzaludna, ne dopustimo nijednog trenutka da padnu u zaborav. Hrvatski narod danas, kao ni tijekom devedesetih, ne smije odustati od borbe za svoj legitimet. Kao što su tada branili svoje domove – danas brane svoj identitet”, stoji u Čovićevu brzojavu

Klapa Nerenta i maestro don Dragan Filipović su svojim skladbama uveličali svečanost.

Za idejno riješenje za spomenik koji je postavljen na platou pored mostarske katedrale uz rijeku Radobolju zadužen je  ART STUDIO Tihomir Rozić i Ivana Čuljak, a spomenik predstavlja rad akademskog kipara iz Mostara Dalibora Nikolića.

Spomenik je financirala Udruga – klub IV. bojne ‘Tihomir Mišić’ HVO Mostar uz pomoć suboraca i drugih donatora./G. Krišto./HMS/