Četvrtak, 18 travnja, 2024

TA NEĆEMO MI: “EU će osmisliti novi put za BiH”

Must Read

SARAJEVO -Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton najavila je osmišljavanje novoga pristupa za približavanje Bosne i Hercegovine Uniji zbog njezina specifičnog ustroja, ustvrdio je u srijedu nakon susreta s visokom europskom dužnosnicom šef bosanskohercegovačke diplomacije Zlatko Lagumdžija.

Ashton se tijekom dana odvojeno susrela s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović, a za poslijepodne je, nakon susreta s predstavnicima nevladinih organizacija, najavljena njezina tiskovna konferencija.

“Posebno sam ohrabren optimizmom koji je Ashton imala kada je u pitanju BiH i njezina budućnost te njezinom posvećenošću da pomogne BiH”, rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare. Kazao je da je od europske dužnosnice dobio uvjeravanja o novome modelu ispunjavanja uvjeta na putu BiH ka EU zbog njezina specifičnog uređenja. Lagumdžija je istaknuo da će BiH morati ispuniti i odluke poput presude Sejdić-Finci, no da se sada pozornost mora usmjeriti na nužnije reforme koje se, kako je rekao, ne bi pretenciozno nazivale Daytonom 2.

“Nama očigledno nešto treba, strukturalne reforme u koju bi se uklopila i presuda Sejdić-Finci, da bi bila funkcionalnija država. Ali to očigledno nije trenutak sada, jer sada moramo rješavati realne probleme realnih ljudi u realno vrijeme”, rekao je Lagumdžija.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je očekivanja da će Europska komisija omogućiti potporu gospodarskom oporavku zemlje, priopćeno je iz njegova ureda. “Tražimo od EK da se otvori mogućnost fokusiranja na gospodarska pitanja, što bi potaklo stvaranje novih vrijednosti i što bi predstavljalo poticaj za mala i srednja poduzeća, a posebno za mlade ljude”, rekao je prema priopćenju Bevanda na sastanku s Ashton.

Nakon susreta s više bosanskohercegobačkih dužnosnika visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je u pratnji posebnog izaslanika Europske unije u BiH Petera Sorensena prošetala starim dijelom Sarajeva, obišla obnovljenu zgradu sarajevske Vijećnice te ručala u jednoj poznatoj sarajevskoj ćevabdžinici.

Prije obraćanja medijima na kraju jednodnevnog posjeae visoka predstavnica Ashton će razgovarati i s predstavnicima nevladinih organizacija.

Nakon nedavnih prosvjeda u BiH hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić uputila je inicijativu Europskom vijeću da se za BiH osmisli poseban put približavanja Europskoj uniji bez prethodnog uvjetovanja provođenja reformi oko kojih se godinama ne može postići suglasnost.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -