Published On: Pet, srp 19th, 2019

SVOJATANJE U Mostaru dokazivano da je “Bosna nacionalni prostor Bošnjaka”

Javno predavanje o temi “Bosanska država i nacionalni identitet” uz razgovor o knjizi “Tragom drevnih Bošnjana” organizirano je u srijedu večer u Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto”.

Autori knjige “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju” su Taner Aličehić i Đenan Galešić.

Aličehić je dvostruki magistar, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Lozani, a Galešić je diplomirani pravnik, koji samostalno istražuje povijest BiH i Balkana, te utjecaj religijskog faktora na formiranje nacija i budućnost Bosne. Autore povezuje i to što su članovi Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna.

“Podvala da je Bosna i srpska, i hrvatska, i muslimanska primjer je antibosanske politike. Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego bosanska. Bosna je nacionalni prostor Bošnjaka, koji mogu biti katolici, budisti, jevreji, pravoslavci, muslimani, agnostici, ateisti ili bilo šta drugo”, poručili su autori.

Kako kažu, knjiga je nastala iz potrebe da razotkriju nametnute zablude koje su stanovnici Bosne i Hercegovine naivno ili dobronamjerno prihvatili kako kroz obrazovni sustav, tako i kroz sustavno uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

Aličehić je naveo kako su brojni primjeri “narušavanja bosanske državnosti kroz krivotvorenje njezine povijesti, okupiranje njezinoga područja, osporavanje bosanskog nacionalnog identiteta, odnosno Bošnjaka kao državotvornog naroda”, navodi se u priopćenju.

– I danas je na značajnom području bosanskohercegovačke države prisutna politička strategija zatiranja i negiranja bosanstva. Stvarnost je da su državne granice Bosne, koje su velikim dijelom i vjekovne, obranjene. Bez obzira na zločine i progone, bosanski opredijeljeni stanovnici su prisutni u svim dijelovima države – poručio je Aličehić.

Ovo je samo jedan u nizu primjera bošnjačkog svojatanja države BiH i u tu svrhu krivotovorenja povijesti, prenosi Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare