SVIJET JE OTIŠAO U TRI LEPE: Švedska ambasadoria u Pereciji preziva se Madunić i najavljuje rat Rusije i NATO-a. Švedska inače nije u NATO….

Ne može se isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a, kazala je danas u Zagrebu švedska veleposlanica Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodište predsjeda EU. 

“Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije”, kazala je Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

S prvim danom 2023. Švedska je od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU na koje će uvelike utjecati ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice za Europu. Madunic je rekla da će se Stockholm usredotočiti na to da sačuva ujedinjenu Europu protiv Rusije.

“Bez jedinstva postajemo slabiji, a to ide u korist Putinu”

“Moramo im (Ukrajini) nastaviti pružati političku, gospodarsku, vojnu, humanitarnu pomoć i pomoć u rekonstrukciji”, naglasila je.

“To će nam biti najveći i najvažniji prioritet. Mi vjerujemo da je jedinstvo naša snaga, bez njega postajemo mnogo slabiji, što ide u korist (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u ovom ratu”, kazala je.

Drugi prioritet švedskog predsjedanja bit će konkurentnost, u čemu EU “zaostaje” za razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije u Kini i brzim razvojem umjetne inteligencije u Silicijskoj dolini u SAD-u, rekla je Madunic.

“Moramo poboljšati svoju kvalitetu, dodatno se usredotočiti na istraživanje i razvoj, inovacije i ne smijemo zaboraviti digitalizaciju”, ustvrdila je Madunic.

Veleposlanica je rekla da će klimatske promjene, koje se “odvijaju pred našim očima”, biti treći prioritet švedskog predsjedanja i da namjeravaju okončati pregovore o klimatskom paketu “Spremni za 55 posto”.

Riječ je o paketu koji sadrži niz prijedloga čiji je cilj smanjiti neto emisije stakleničkih plinova u EU za najmanje 55 posto do 2030. Madunic je kao četvrti prioritet istaknula vladavinu prava i demokraciju, koje je nazvala “ugroženima”.

“Demokracije nazaduju u svijetu”

“Svjedočimo nazadovanju demokracija u svijetu. Sve je više zemalja postajalo liberalnim demokracijama, no sada već duže vrijeme možemo primijetiti polagano gušenje medija i civilnog društva”, izjavila je Madunic.

Švedska je članica EU od 1995. i ovo je treće njezino predsjedanje nakon 2001. i 2009. godine. Države članice EU svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem i za to vrijeme predsjedaju sastancima na svim razinama u Vijeću, koje je uz Europski parlament zakonodavno tijelo EU.