Published On: Pon, velj 21st, 2022

SVI GA NEGIRAJU NO KONTROVERZNI DOKUMENT “BOING” JE PREDVIDIO I DANAŠNJE PONAŠANJE SDA: Je li Zulfikarpašićev tajni plan “koji nikada nije napisan” i danas osnova bošnjačke politike?

Ako se danas i nakon propalog Neumskog sporazuma čitaju postavke kontroverznog bošnjačkog plana “BOING” koji je navodno donio rahmetli g. Zulfikarpašić te grupa bošnjačkih intelektualaca oko njega, i to kako su ranije mediji pisali   “još davne 1999 godine”, upada u oči nevjerojatna sukladnost ponašanja današnjih bošnjačkih partija, s ovim planom.

Posve je onda logično da svi oni negiraju kako je ovaj dokument autentičan.

Prije godinu i nešto reobjavio ga je portal Dnevnik.ba i svi bošnjački mediji jako hitro su osudili  njegovu autentičnost, baš onako harmonično i ujedinjeno kao kada  ne osuđuju autentičnost postojanja plana “SANU 2”.  Međutim ta  brzina reakcije bošnjačkih portala tjera nas da pomislimo kako u cijeloj priči oko Boinga nešto smrdi.

S obzirom da je dokument “BOING” kako se navodi u ranijim objavama,  jako star, i sam Dnevnik pronašao ga je kako su napisali na stranicama BH portala, iskrsnuo je naime na nekakvim internetskim bošnjačkim političkim forumima i to  desetak godina ranije, i s obzirom da i dalje sve postavke u njemu pogađaju razvoj događaja u budućnosti valjalo bi konačno upitati obavještajnu zajednicu u BIH da potvrdi ili ospori autentičnost ovog dokumenta.

Važno je znati naime postoji li bošnjački SANU zvan BOING ili se radi o falsifikatu.

U nastavku pročitajte sve postavke BOING-a pa sami prosudite. Naglašavamo za tekst se navodi da je iz 1999 i da ga je donijela fondacija Zulfikarpašić:

 • Smanjivati odgovornost Bošnjaka za zločine i razaranja. Optužnice, nalozi za hapšenje i montirani procesi protiv hrvatskih srpskih državljana BiH daju Bošnjacima dugoročan status apsolutne žrtve. Pozicija žrtve osigurava prevlast.
 • Ne dozvolite da se ocrne pripadnici Armije BiH, posebno generali. Zločini da, kajanje za zločine da ali sistemski zločini “ne”. Armija BIH nije činila sistemske zločine!
 • Izolirati bošnjački narod od informacija hrvatskih i srpskih medija, usaditi mu osjećaj za pravdu i najveću žrtvu.
 • Prvo provoditi brisanje sjećanja na pozitivne događaje iz rata.(Obrana Bihaća, izbjeglice) Pojačavati želju za osvetom kod običnog svijeta. Osposobiti ga da prekida antibosanski dijalog, da sve argumente Srba i Hrvata u BiH koji nisu za Republiku BiH naziva fašističkim i separatističkim.
 • Izbjegavajte nacionalnu retoriku. Kao većinski narod, zagovarajte građansku državu. To će razumijeti strani partneri.
 • Povezati nacionalni pokret s novom bošnjačkom nacionalnom strankom, koja će imati građanski, a ne nacionalni predznak, kako bi se za ovaj projekat opet pridobili predstavnici međunarodne zajednice, posebno Amerikanci.
 • Iz pozicije žrtve izvršiti snažan pritisak na predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Iznuditi izmjene izbornog zakona od OHR-a kroz međunarodno lobiranje i uz pomoć prijatelja Bošnjaka, čime će se spriječiti ucjene antibosanskih snaga u federalnom parlamentu (*ovaj dio je već implementiran Petrischevim amandmanima op poskok)
 • Izmjenama i dopunama izbornog zakona osigurati da mi sebi osiguramo  pripadničko delegiranje u njihova predstavnička tijela domova naroda gdje sjede Srbi i Hrvati.
 • Postavite svoje Hrvate na sva mjesta koja pripadaju Hrvatima, a gdje to  već dozvoljavaju nedostaci svih zakona a ne samo izbornog zakona.
 • Osigurati da visoki predstavnici u BiH budu politički “meki” i lako podmitljivi.
 • Podmitite sve buduće visoke predstavnike u BiH kapitalom iz prijateljskih zemalja Istoka.
 • Preko OHR-a prisiliti implementaciju bošnjačke vladavine kroz “građansku vladu” u Federaciji.  (Ovo je pokušano kroz projekt Alijanse i Platforme, opaska poskok)
 • Ako se Hrvati pozivaju na zakon vršeći pritisak na OHR preko favoriziranih članova Vijeća za implementaciju mira, suspendovati izborna tijela. (Igre oko CIK-a danas, opaska poskok)
 • U Ustavnom sudu Federacije imenovati svoje ljude koji će se proglasiti nenadležnim.
 • Nađite odgovarajuće Hrvate i Srbe u Federaciji koji će nasjesti na priču o građanskoj BiH.
 • Ako se takvi ne mogu naći kao dobronamjerni i lojalni ovoj ideji, kupite im pozicije, slavu i moć. Ako ih nema, pronađite korumpirane i ucijenite ih.
 • Među Hrvatima u BiH, kao slabom i neorganiziranom političkom korpusu, pronađite ljude iz medija koji su voljni raditi na ovom projektu.
 • Osnovati novine na hrvatskom jeziku koje moraju biti instalirane u Hercegovini, kako bi se otklonile sumnje da ih kontroliše Sarajevo.
 • Uz novine, pokušajte u svim ostalim medijima osigurati barem jednu probosanski orijentisanu individuu koja bi djelovala sa hrvatskih područja, što bi pojačalo učinak.(Slavo Kukić?, opaska poskok)
 • Osnovati stranku s hrvatskim predznakom koja mora imati radikalnu hrvatsku retoriku, kako bi se otklonile sumnje da je stranka probošnjačka. Prednost hrvatskih radikala je politička srbofobija. Kooptirati ih u organe nove civilne vlasti Federacije one Hrvate kojima je srbofobija jedini politički kredo. Na čelo te probosanske hrvatske stranke postaviti čovjeka sa ograničenom odgovornošću, koji je poslušan i tašt, slavohlepan, da ga se drži pod kontrolom, a čiji je probosanski politički kredo formiran i testiran ranije. (HSP???)
 • Maksimizirajte rezultate te stranke u medijima. Nakon njenog ulaska u Vladu u BiH obezbijediti joj filijale da ne doživi fijasko, a izborne rezultate iste stranke ubuduće lažirati bošnjačkim glasovima, da stranka opstane.
 • Preuzmite javne medije u državi. Preko njih kriminalizirati i držati u rukama sve one koji će se oduprijeti ovom probosanskom projektu.  Na čelo javnog emitera postaviti kontrolabilnog, intelektualno ograničenog čovjeka prožetog  ljevičarskim principima. Ako bude Hrvat mora biti dodatno provjeren kao kontrolabilan.
 • Da biste stvorili iluziju  postojanja građanske ideje među Bošnjacima pred strancima povremeno napadajte benigne islamske grupe poput vehabija itd. Za to vrijeme se radi na terenu na osvještavanju i  islamizaciji Bošnjaka, preko partnerskih nevladinih organizacija sa istoka, kojima treba obezbijediti sredstva. I ne smiju u Sarajevu djelovati pod izvornim imenima.
 • Politički eutanazirati Hrvatsku stalnim nametanjem krivnje za rat. S vremenom potpuno blokirati narative o pomoći Hrvatske 1994 i 1995 obrani BiH. Pomogli su jer nisu imali izbora.
 •  Ponavljanjem priče o dogovoru između Bobana-Karadžića i Tuđmana-Miloševića, stavite do znanja novim čelnicima u Hrvatskoj da je BiH klizav teren na koji ne bi trebali ulaziti.
 • Ohrabrite HDZ da ostane na vlasti u Hrvatskoj. Zbog grijeha prošlosti Republike Hrvatske, Vlada koju vodi slabašni i pokajnički HDZ nije prijetnja bošnjačkoj ideji. Oni će tražiti naše partnerstvo. Zato nam trebaju.
 • Preko Bošnjaka u Republici Hrvatskoj Sabor bi trebao jačati identitet Bošnjaka u RH i preostale Vlade HDZ-a.
 • Sam HDZ je već eutanaziran zbog međunarodno prihvaćene priče o podjeli Bosne. Raditi na optužnicama, Hrvate u BIH uvjeriti da ne spremamo optužnice i da je amnestija s obe strane standard međunarodnih mirovnih ugovora. Oni će tako  odustati od prikupljanja materijala za optužbe našeg vodstva i generala. Za sada i ne pomišljaju da će biti optužnica
 • Sprječavati dolazak lijeve Vlade s državničkim politikama  na vlast u RH jer su Hrvati u BIH realno spremni na potporu i takvima. U slučaju dolaska takve Vlade na Vlast, jačati neprijateljstvo i nenaklonjenost Hrvatima u BiH prema ideji ljevice, strašenjem o povratku komunista. Jer imaju traumu od komunističkij čistki.
 • Raširiti svijest među bošnjačkim liderima da ljevica u Hrvatskoj može biti opasnija za projekt unitarizacije BiH od RH desnice i dodatno ih obučiti za komunikaciju s njima.
 • Nakon iznuđenih izbornih amandmana (Petritsch op.a) u Federaciji uvesti građansku demokraciju po volji većine. Sve protubosanske snage držati u oporbi. Držanje Hrvata u oporbi pravdati višim interesom –  patriotizmom.
 • Imenovanje Federalne Vlade mimo Ustava pravdati potrebom da se spriječi kaos. Povike o konstitutivnosti Hrvata, koji će se javiti nakon toga, gušiti propagandom kako nisu samo HDZ Hrvati dobri Hrvati. Izbjegavati teme poput konstitutivnosti, Ustava, kolektivnih prava. Jačati teme poput programske i ideološke koalicije i sl.
 • Naše Hrvate gurati u medije, naročito na HRT, instalirati pod svaku cijenu na HRT provjeren probosanski kadar koji će osigurati termine probosanskim snagama na HRT (Sanela Selo Šabić??? op poskok)
 • Nakon ukidanja prava na predstavničku demokraciju Hrvatima u FBiH, slabiti i sotonizirati njihovo prirodno približavanje Srbima do čega će zasigurno doći uslijed procesa u Federaciji. Hrvatska neće smjeti reagirati.
 • Približavanje Hrvata i Srba u BiH najopasnija je posljedica našeg cijelog projekta pretvaranja Federacije u građansku državu, koja može izazvati slovensko-hrvatski efekt već viđen u Jugoslaviji te dovesti do formiranja političke osovine u BiH, koja bi mogla promijeniti sudbinu BiH.
 • Sve Hrvate koji budu zagovarali suradnju sa Srbima u BiH javno prozivati kao srpske plaćenike. Na javnim medijima puštati dokumentarne filmove o srpskim zločinima nad Hrvatima.
 • Koristiti jak antisrpski sentiment u RH kako bi se diskreditirali hrvatski lideri u BiH koji komuniciraju sa Srbima. Svaki sastanak hrvatskih i srpskih lidera u BiH nazvati koalicijom, izdajom Hrvata i političkim paktiranjem, raditi paralelu sa Boban-Karadžić sastancima.
 • Jačati prijateljstvo s Hrvatima u Hrvatskoj na svima razinama. Dogovoriti s građanski orijentiranim Vukovarcima prijateljstvo Sarajeva i Vukovara. (Džaferović u Vukovaru???? op poskok)
 • Iskoristiti antihercegovačko raspoloženje u Hrvatskoj (1999. je godina!! op poskok)kao argument za negiranje protuhrvatskog raspoloženja kod Bošnjaka argumentima da Hrvati u RH i oni u BiH te da su oni u RH dobri, a naši u BiH loši.
 • Osmisliti SANU II i putem javnih medija u BiH i svojih ljudi u RH širiti propagandu o ”SANU-u II” i time plašiti Hrvate u RH i u Federaciji novim velikosrpskim projektom kako bi se osporio politički dijalog Hrvata sa Srbima.
 • Sve građanski orijentirane Srbe i Hrvate koji u početku nasjednu na ideju ovog projekta, a u međuvremenu ustanu protiv njega medijski izolirati i politički marginalizirati. (Ovo se već dogodilo Vlaisavljeviću i Ivanu Lovrenoviću te i pokojnom Dubravku Lovrenoviću ali i Stjepanu Kljujiću op. poskok).Bošnjake koji ustanu protiv ovog projekta javno izopćiti i diskreditirati na sve moguće načine. Iseliti ih iz zemlje.
 • Svaki zahtjev za Trećim entitetom gušiti pričom o ”hrvatskoj Posavini” kao bošnjačkoj dudi varalici za Hrvate. Posavinu javno priznati kao jedini komad BiH koji neupitno pripada Hrvatima kako bi se zahtjevi za Trećim entitetom što intenzivnije gasili.
 • Sufinancirati djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.
 • Sufinancirati djelovanje Islamske zajednice u Hercegovini.
 • U Međunarodnim krugovima propagirati stanje apartheida u Sandžaku i Hercegovini. Negirati priču o etnički očišćenom Sarajevu te o pola milijuna Hrvata i Srba koji nedostaju na većinskim bošnjačkom području u BiH. Teze o apartheidu na bošnjačkom području nazivati fašističkim i monstruoznim optužbama.
 • Posebnu pažnju posvetiti Mostaru. Pokušati preko suradnje s Turskom u Istočni Mostar nastaniti tisuće novih studenata, ne damo domaćih nego i stranih iz bratskih zemalja. Paziti da se radi o provjerenim pametnim pojedincima.
 • Posebnu pažnju posvetiti eksploatiranju snažne simbolike svećenika kod Hrvata. Kako  oni imaju ogroman utjecaj na katolike u BiH pronaći nekoliko svećenika koji će raditi za našu stvar i dati im medijske i svake druge privilegije. Pronaći najtaštije među njima, koji će za malo medijske pozornosti potpuno prigrliti bošnjački nacionalni program.
 • Razvijati svijest o genocidu u Srebrenici. Židovskim modelom nametanja opće krive zbog  genocida slabiti položaj Banjaluke.
 • Negirati u dopuštenim međunarodnim kontaktima turski genocid nad Armencima, kako bi se osigurala dugoročna potpora Turske. (U Međuvremenu su mnoge svjetske sile priznale genocid u Armeniji pa se s ovim očito stalo . op poskok)
 • Iskoristiti pripadnost islamu kod Amerike; uvjeriti ih da pomaganjem Muslimana na Balkanu imaju dugoročno jak protuargument kod islamskih zemalja za sve optužbe kako je Amerika antiislamska.
 • Jačati suradnju s Turskom i koristiti njezine resurse moći u svijetu. Privatno na sastancima s Turcima izražavati im vjernost i pripadnost jednoj naciji. Javno se u BiH ograđivati od turkofilije, kako bi se zadržala patriotska probosanska pozicija.
 • Sve vladare iz srednjovjekovne bosanske povijesti, bili oni pravoslavci ili katolici, proglasiti drevnim Bošnjacima, kako bi se osigurao višestoljetni nacionalni kontinuitet i ujedno priskrbio  status temeljnog naroda. Ujedno Hrvate i Srbe u BiH proglasiti doseljenicima. Ponavljati kako mi “nemamo rezervnu državu”.

Ovom planu potrebno je pristupiti odmah i bez odgađanja.
Bošnjački institut u Sarajevu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić,
Sarajevo, 17. lipnja 1999.

 • Podsjećamo, doslovce svi mediji u Bošnjaka osudili su ovaj dokument i nazvali su ga izmišljotinom.
 • Ako je lažan naravno da će ga negirati. No i ako je istinit naravno da će ga negirati.
 • Ostavljamo samim čitateljima pravo da sami procjene radi li se o propagandi ili ne.

 

 

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
36 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac

sve se ovo zna ima 30g….ALI KOME…

Lipo Lastovo

Gdje je Zagrebacki “Boing”. Cetnik Vulin rece Dodigu MI SMO JEDNO. Ocito Beograd iako u nemilosti svijeta ipak ima neki svoj plan. Ovdje su ostali samo Milovanovic i Covic da brane HB.

1 year ago zadnji put uredio Lipo Lastovo
Lipo Lastovo

Otkud ovoliki fildzanisti sa minusima???? Ocito im smeta nesto ovaj moj komentar.

Thomson

Brane.. ali nemaju neki dugorocni plan sve su to reakcije na dnevno politicka desavanja i bojim se da je osudjeno na propast

Krešimir ...

Ovo ti je ko da Ja pravim plan kako sam poraziti Rusiju i USA 😀😀 ..kažu ” čovjek planira Bog određuje ili u ovom slučaju , potu,rad planira Mi krść,ani određujemo.

Kiklop

Sve se radi prema BOINGU .Nista nije izmisljeno…
Medjunarodna zajednica pokvarena i smrdi kao mucak..

Lipo Lastovo

Sad ce fildzanisti poceti :Kamenjari, tovari, djikani, skutori,UZP, skripari, genocidasi itd. Aj bolan, sve jak argument do argumenta. I tako im rade ovi izrazi za svaku temu na Poskoku.
OSTANITE FOKUSIRANI KAO LASER NA OVU TEMU. Nemojte da vas zavode u primitivluke i psovke.

Anonimac

Pogan je to u genima

Lipo Lastovo

I sve su dobro predvidjeli i uspjeli u mnogome.Zamisli ovo:

 • Približavanje Hrvata i Srba u BiH najopasnija je posljedica našeg cijelog projekta pretvaranja Federacije u građansku državu, koja može izazvati slovensko-hrvatski efekt već viđen u Jugoslaviji te dovesti do formiranja političke osovine u BiH, koja bi mogla promijeniti sudbinu BiH.

Da mi je to neko 1999 rekao da ce HB i cetnici morati zajedno ako hoce da opstanu nasmijo bi mu se u lice. A ovi sve vidjeli 20 godina unaprijed. P I Komsica nasli i franjevce nasli nasli? Probudi se HB ako je netko jos ostao Hrvat.

Hikmet (za raju - Hiko) , Hasin mlađi buraz

osuunećeni dječače 🙂 – vidim da Ti smeta srpsko-hrvatsko jedinstvo 🙁 – možemo li ti kako pomoći ?

Lipo Lastovo

Hikmete rajo. Procitaj bolje. Ja se samo cudim kako su lukavi u svome planiranju i laganju nas kaura. Vec su 1999 planirali kako ce za…..i HB. A mi bili slijepi.

Krešimir ...

Sve o.k.

Drzi se ti trolanja smisnjeni razgovor i diskusija nije za tebe.

Carlos

Neznan je li dokument istinit, ali bošnjačka politička praksa ga potvrđuje.

Milano

Gospodine Carlos moram vam reći da smo moja malenkosti i vi, kao Marks i Engels, “nezavisno jedan od drugog došli do istih naučnih rezultata”.

Jozo

Turek turek pasti ćeš ti kooo zrela kruška.

Avdo pendžer

Gdije je kraj bošnjačkom fašizmu.

Anonimac

U Carigradu.

Thomson

Ovo je u biti nastavak i sazetak Mlado muslimanske politike

eagle

hahahaha peniš š.u.š–njar

Nur pravde

Ovo Twitter bojna kon.zulska kad ne zna šta će od sebe od poraza, nadrogira se, sjedne pa smišlja, čuj boing hahahahaha

Ćakija

Kao da Alfred Hičkok radi u Poskoku. Tako dobro režiraju.😀

Thomson

znam da je ovo bilo po raznim portalima prije nekoliko godina,ko je autor pojma nemam ali cudno je kako se neke ideje iz ovog pamfleta danas ostvaruju
sjecam se i rasprava na ovu temu na nekim pro Bosnjackim medijima TV

1 year ago zadnji put uredio Thomson
Lola

Nisu samo “neke ideje”, već sve, sve što je navedeno u tom dokumentu, to su radili i rade i dalje!
Prije nekoliko godina prolazeći kroz Mostar, našalim se na boje fasade na jednoj zgradi na lijevoj obali iznad željezničke stanice prema sarajevu, kažem ” pa oni i zgrade boje u zeleno”, doduše dodali su malo i žute 😂,
Kasnije doznam da je to dom za studente iz turske!
Student iz turske da dođe u Mostar studirat!!!
Haloo!

Lola

Jest, eto Hičkok je Poskok!
Blago nama što je Poskok uspio objaviti što ste vi monstrumi sastavili, planirali i uradili!

Domobran

Bošnjaci su sami posebi mudri, da nije tako, ne bi do dana današnjeg opstali na ovim prostorima, i opstat ce dok je i Europe. Muslimanska zajednica u srcu kršćanske Evrope, ne samo da su mudri, nego su superiorni u odnosu na Hrvate i Srbe. Tako ih je malo, a imaju svoju drzavu. Tako ih je malo, a vec imaju svoje ljude u Bundestagu, i ktomu još šalju ih kao predstavnike za zapadni balkan. Idiot je svako ko Bosnjake potcjenjuje. To je narod koji zasluzuje svaki respekt. A Hrvati grijese, što neće sa njima.

Lipo Lastovo

POJASNJENJE:

 • Približavanje Hrvata i Srba u BiH najopasnija je posljedica našeg cijelog projekta pretvaranja Federacije u građansku državu, koja može izazvati slovensko-hrvatski efekt već viđen u Jugoslaviji te dovesti do formiranja političke osovine u BiH, koja bi mogla promijeniti sudbinu BiH.

Sve mi sto ti pises sada bolje razumijemo.

Andrijica Simic

Grijese sto nece da budu njihovi vazali, domobranbeze? suplje ti je hvalisanje mosnjo

Zigica

Za lopova su svi lopovi. Isto tako za UZP-ovca su svi UZP-ovci.

Andrijica Simic

a ti so ko biva Aristotel

Izmetbegović

Ispitivanje IQ od nedavno dovoljno govori o mošnjama, maske su pale, ne pali više heljp, heljp, đenosajd, kme, kme, još malo da pritisne glad u pojasu Gaze i bit će mošnje jako poslušni i dragi. RS, HERCEG-BOSNA, pojas Gaze,, je budućnost🇵🇾

Milano

Nema nikakve sumnje da je dokument stvaran jer ga od riječi do riječi potvrđuje svakodnevna muslimanska politička praksa, A pošto je tomu tako, koliko sutra, treba izvesti združenu srpsko. hrvatsku akciju prinudnog slijetannja Boinga na granicu Donjecke i Luganske republike sa Ukrajinom. Kako javlja Petrušev tamo ih već čekaju muslimanski dobrovoljci iz regiona.

Loš đak

Ovo je tako naivno podmetanje.Zulfikarpašić je bio vrlo kratko u politici.Još prije rata se razišao sa Izetbegovićem,bio je više evropski orijentisani intelektualac.Obični lažni politički pamflet koji nije nimali teșko napisati.Iako nema nikakvih dokaza o tačnosti mnogima ovo godi jer se slaže sa dnevnopolitičkim prepucavanjima.

hvo

pa ok al kako je nastao? zaštio se to krije? šta ako nije pamflet? šta ako ima veze sa zulfikarpašićem?

Loš đak

Može li nastati u političkoj kuhinji suprotnog tabora I putem medija plasirati? I amerikanci su tvrdili da imaju dokaze o iračkom oružju za masovno uništenje I šta bi.Uspjeli su većinu svojih građana ubijediti da je to istina.

Anonimac

Ti nisi cuo,a mogao si i osjetit a evo i procitat,da oni jedno govore a drugo rade .A sta misle nije tesko zakljucit samo ako oces