Published On: Pet, srp 6th, 2018

SVE ZA OBRANU ZLOČINACA: Općinsko vijeće Hadžići radi kazneno djelo pritiska na Sud BIH i vrijeđanja Suda za ratne zločine

Na  izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, koja je održana danas, donesen je niz skandaloznih zaključaka kojima se vrijeđa Sud BIH i žrtve zločina u logoru Silos.

Podsjećamo, Sud BIH u presudi Silos donio je presudu o ukupno 60 godina zatvora za pripadnike Armije BIH. Gotovo svi mediji u Bošnjaka, ili su potpuno prešutjeli vijest ili su je stavili na nebitno mjesto.

Općinsko vijeće Hadžići tako se javno izložilo kaznenom procesuiranju zbog nepoštivanja suda. Odluku smatraju naručenom, nepravednom, a optužene žrtvom. Tvrde da optužbe u cjelosti odbacuju. Iz njihovog priopćenja čitatelj stječe dojam da je Sud BIH šaka plaćenika i neznalica.

Hoćemo li u slučaju reakcije Općine Hadžići gledati tužbe kao u drugim slučajevima vrijeđanja sudova? Ili nećemo?

U Sarajevu je inače otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida koji se plaća iz proračuna svih građana. Pošto vrijeme pokazuje da je Sarajevo bio grad prepun logora za Nebošnjake, postavlja se pitanje kada će u taj muzej ući i zapisi o stradanju drugih ili trećih?

Ili da apliciramo za Jablanicu? Pošto Muzej tamo ionako postoji. A bio je ujedno i logor.

Nećemo.

Povodom izricanja nepravomoćne presude Suda BiH u predmetu „Silos“ Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, a nakon zajedničkog sastanka predstavnika boračkih udruženja općine Hadžići, političkih partija i stranaka općine Hadžići te predstavnika izvršne vlasti općine Hadžići održanog jučer, Općinsko vijeće Hadžići, općinski načelnik, političke stranake i boračka udruženja zauzeli su jedinstven stav:

1. Ova sramna odluka Suda BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince nema kazne, a da za pobijene, silovane i mučene Bošnjake od srpsko-crnogorskog agresora u Hadžićima nema nikakve pravde.

2. Spektakularno hapšenje osmorice Hadžićana, prisustvo JS RTRS prilikom hapšenja su indicirali ishod postupka.

3.Optužba i presuda u smislu izrečene krivnje su izgleda bile imperativ.

4.Sud BiH, odnosno Sudsko vijeće u ovom predmetu nije imalo snage da se odupre političkim pritiscima iz entiteta Republika Srpska i sudi na bazi neoborivih činjenica.

5.Važno je bilo proglasiti ih krivim. Nama se čini da je predmet „Silos“ još jedan od pokušaja, i možda najznačajniji, da se izjednači žrtva i agresor u BiH.

– I dalje vjerujemo u pravosudni sistem BiH, u pravnu državu BiH i njene institucije te očekujemo da će drugostepeni sudski organ u cijelosti sagledati sve relevantne činjenice iznesene u ovom postupku i donijeti pravednu i pravičnu presudu.

– Naš stav je od početka procesa jasan.

S ogorčenjem i nedvosmisleno odbacujemo optužbe za bilo koga od optuženih da je počinio ratni zločin koji im se stavlja na teret.

Oni su, u datim okolnostima, poduzimali one mjere i radnje koje su bile neophodne da sačuvaju slobodne prostore općine Hadžići i postupali su u skladu s važećim zakonima Republike Bosne i Hercegovine i u skladu sa Ženevskom konvencijom i njenim dopunskim protokolima.

U Silosu, OŠ „9 maj“ Pazarić, kasarni Krupa niko nije ubijen, niko nije silovan. Svi koji su boravili u tim objektima nisu bili lišeni slobode zato sto su Srbi, već se radilo o licima naoružanim vojnim naoružanjem što predstavlja krivično djelo nelegalnog posjedovanja oružja i zbog oružane pobune protiv Ustavnog poretka RBiH i koji su bili organizirani u razne paravojne formacije.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x