Published On: Pon, svi 6th, 2013

Sve treba raspetljati onaj koji je i zapetljao

Potpredsjednici Federacije BiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo danas bi se, nakon konzultacija, trebali obratiti Uredu visokog predstavnika (OHR) kako bi dobili mišljenje radi rješavanja krize koja se u Federaciji dodatno produbila uhićenjem namtnitoga predsjednika FBiH Živka Budimira.
Namjera Kebe i Pudarića je, piše Dnevni Avaz, osigurati kontinuitet funkcioniranja izvršne vlasti u FBiH zbog činjenice da se Budimir nalazi u pritvoru. Cilj je prvenstveno riješiti pitanje potpisivanja zakona kako bi se oni mogli objavljivati u “Službenim novinama FBiH”.
O izvanrednim okolnostima u FBiH, koje su kulminirale Budimirovim uhićenjem, te o pronalasku rješenja kako bi se prevazišla kriza, sutra bi trebao raspravljati i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Nepobitno: Budimir nedostojan obnašati dužnost
Nasir Beganović, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u ovom domu, kazao je kako je nesporno da je predsjednik FBiH spriječen da obavlja svoju funkciju šefa izvršne vlasti u ovom entitetu.
– Zakon o povoljnijem umirovljenju FBiH čeka potpis predsjednika FBiH, a na čekanju je još 15 prijedloga zakona čije se usvajanje očekuje u Parlamentu FBiH. Rješenje se mora pronaći – kazao je Beganović.
Podvukao je kako je Parlament FBiH i najpozvaniji rješavati krizu u FBiH te u cijeloj ovoj priči ne smije ostati postrani. Beganović smatra kako je Budimir, zbog same činjenice da se nalazi u pritvoru, nedostojan vršiti funkciju predsjednika FBiH.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Tomo Vidović (SDP) ocijenio je kako Ustav FBiH situaciju u kojoj se nalazi Budimir, definira kao “nedostojnost vršenja funkcije predsjednika FBiH”.
– U tom kontekstu, ima osnova da Predstavnički dom razmatra ove okolnosti i dvotrećinskom većinom, kao i Dom naroda, od Ustavnog suda FBiH zahtijeva njegovu smjenu – kazao je Vidović.
Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Predrag Kožul reka je kako kolegij ovog doma treba procijeniti hoće li se u utorak razmatrati situacija u vezi s uhićenjem predsjednika FBiH.
– Parlament FBiH ni do sada nije stajao postrani i mislim kako je iscrpio sve svoje mogućnosti u ranijim kriznim situacijama. Sada se, vjerojatno, treba zauzeti stav, ali nisam siguran što se može uraditi u ovakvom sustavu kakav je u FBiH. Sve bi ovo trebao raspetljati onaj koji je situaciju u FBiH i zapetljao, a to je visoki predstavnik Valentin Inzko – naveo je Kožul.
Dnevnik.ba