Published On: Pon, tra. 17th, 2017

‘SVE ŠTO SAM IZGRADIO…’ Dok je povjerenik u tornju, u čijem je vlasništvu zapravo Agrokor?

‘Sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi’, poručio je Ivica Todorić 7. travnja, kada je pokrenuo lex Agrokor. On i njegova uprava su se povukli, a na čelo koncerna zasjeo je izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak. Je li Todorić time izgubio vlasništvo nad Agrokorom?

 

Stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko kaže kako je jedini formalno-pravni vlasnik koncerna onaj tko je naveden u sudskim registrima.

‘I sada i sutra i ubuduće vlasnik Agrokora je onaj kojeg možete pronaći u javnom dostupnom sudskom registru. Todorić je svojom vrlo programiranom izjavom zbunio javnost. Ljudi su je shvatili bukvalno i doslovno. Ali njegova izjava ne znači da je predao vlasništvo. On je poručio da predaje kompaniju državi na upravljanje i neka je ona brzo, sporo ili nikad uzme ili ne uzme’, objasnio je Ljubenko.

Kada se potraži u Sudskom registru krovna tvrtka koncerna –  firma Agrokor d.d. – kao osoba ovlaštena za postupanje, odnosno direktor naveden je državni povjerenik Ante Ramljak.

Pravnik Mićo Ljubenko
Pravnik Mićo Ljubenko

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako se radi o dioničkom društvu (d.d.), podatke o vlasništvu potrebno je potražiti u drugom registru koji vodi Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Iz njega je vidljivo da 95,52 posto dionica Agrokora d.d. drži tvrtka Adria Group Holding iz Nizozemske.

Većinski vlasnik nizozemske kompanije je Ivica Todorić, što je navedeno u svim dosadašnjim financijskim izvješćima Agrokora.

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić također ističe da stupanjem na snagu lex Agrokora nije došlo do promjene u vlasništvu.

‘Ono što piše u SKDD-u jedino je istinito. Nisam vidio da je vlasništvo promijenjeno ili preneseno državi. Upravljanje tvrtkom jedna je stvar, a vlasništvo nad kompanijom druga stvar. Todoriću situacija sada ne može biti bolja – dao sam vam problem i vi ga riješite, a kad ga riješite, ja ću vam platiti onoliko koliko košta. Znači, jedan od ishoda može biti da mu se vrati očišćena tvrtka’, rekao je Kolakušić za tportal.

Sudac Mislav Kolakušić
Sudac Mislav Kolakušić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Iako Todorić nije izgubio vlasništvo, pitanje je što će se događati u budućnosti.

Naime prilikom kupnje Mercatora prije tri godine Adria Group Holding je izdala PIK obveznice kako bi Todorić prikupio dovoljno novca za preuzimanje slovenskog maloprodajnog lanca.

Obveznice u vrijednosti od 485 milijuna eura izdane su u svibnju 2014. godine.

Za razliku od ostalih dugova, za koje jamče tvrtke koncerna, taj je dug pokriven dionicama tvrtke Agrokor d.d. te, ako se ne uspije refinancirati, vlasnici obveznica automatski preuzimaju vlasništvo nad kompanijom.

PIK obveznice dolaze na naplatu u lipnju 2018. i tada bi Todorić mogao i formalno-pravno izgubiti vlasništvo nad Agrokorom.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer