Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

SVE SE OKRENULO: Vrgorčani se prijavljuju u Ljubuški…

Must Read

Novim odlukama i zakonskim propisima Ministarstvo zdravlja ostavilo je 11.000 pacijenata vrgoračke krajine bez rentgena.

Liječnici očajni zbog takve odluke pacijente šalju da navedenu zdravstvenu uslugu potraže i plate u obližnjem Ljubuškom, u susjednoj BiH.
Odjel radiologije Doma zdravlja u Vrgorcu, koji uključuje klasične i kontrastne pretrage, ultrazvuk, mamografiju i snimanje zubi zatvoren je prije desetak dana, jer je promjenom propisa od strane Ministarstva zdravlja inženjer radiologije ostao bez posla. Ministarstvo je krajem kolovoza donijelo odluku nakon upozorenja Državnog inspektorata i Ministarstva rada i mirovinskog sustava da se obavljanje ugovorene djelatnosti ne može temeljiti na ugovoru o djelu za poslove koji imaju obilježja ugovora o radu. Radiologu angažiranom u Vrgorcu otkazan je ugovor o djelu, a vrata odjela su zaključana i rentgen više ne radi.

Liječnici u Vrgorcu našli su se u nezavidnom položaju jer više nemaju mogućnost obaviti nikakvo snimanje. Dr.Pavao Petrović i dr.Nada Jelavić negoduju protiv odluke resornog ministarstva tražeći rješenje za bar jednog djelatnika koji bi radio na rentgenskim snimanjima.

‘Ja sada djecu za rentgensku snimku pluća šaljem u Ljubuški, preko granice u Bosnu i Hercegovinu. Budući da mi je takva pretraga ključna za uspostavljanje valjane dijagnoze pacijente šaljem u susjedni Ljubuški, jer im je to bliže od Makarske, Metkovića ili Ploča. Iako takva usluga nije besplatna u konačnici im je jeftinija, jer gube manje vremena i ne mrcvare se po čekaonicama’, kazala nam je pedijatrica Jelavić. Vrgoračkoj djeci koja se razbole tako, nažalost, putovnica za prelazak državne granice postaje važnija od zdravstvene iskaznice.

Oni koji se ipak odluče koristiti usluge javnog zdravstva u Makarskoj, Pločama ili Metkoviću moraju imati osobni automobil ili nekoga dobrog vozača koji ih je voljan tamo odvesti, budući da su ukinute sve autobusne linije koji Vrgorac povezuju s navedenim gradovima.

Tražeći odgovor za zatvaranje rentgena u Vrgorcu kontaktirali smo Ministarstvo zdravlja iz kojeg su nam objasnili kako Dom Zdravlja Vrgorac ima ugovorenu radiološku djelatnost te da Odjel radiologije nije ukinut, no da djelatnik više ne može raditi na ugovor o djelu te da je Ministarstvo zdravlja uputilo naputak ravnatelju da za obavljanje poslova može sklopiti i ugovor o poslovnoj suradnji.

No, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric ističe kako ne postoji druga ustanova s kojom bi surađivao koja ima višak radiologa, a koja je registrirana za ‘ustupanje’ djelatnika.

Tako vrgorački Odjel za radiologiju koji je od prije par godina smješten u novoizgrađenom objektu, pun opreme za snimanje stoji zaključan i ne funkcionira, jer zbog birokratskih zavrzlama ne postoji mogućnost zapošljavanja radiologa koji bi snimao.

‘Prema standardima u radiologiji jedan doktor radiologije dolazi na 40 tisuća stanovnika. Vrgorac, koji ima oko 11.0000 registriranih pacijenata, prema ovim standardima nema pravo na doktora u punom radnom odnosu, ali mi ga i ne tražimo. Ni Makarska, Ploče, Hvar i Imotski nemaju potreban taj broj pacijenata, pa opet imaju doktore u punom radnom odnosu. Smatramo kako su se doktori iz navedenih gradova mogli preraspodijeliti. Naime, prema postojećim pravilnicima liječnici koji ne ispunjaju uvjete za puno radno vrijeme radiologa mogli bi provesti po par sati svaki tjedan u mjestu u Vrgorcu’, kazao nam je dr. sc. Pavao Petrović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -