Published On: Čet, ruj 26th, 2019

‘Sve plaće do 800 KM bit će oslobođene plaćanja poreza na dohodak’

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Prednacrt zakona o reprezentativnosti sindikata koji, prema riječima premijera Fadila Novalića, znači završetak procesa zacrtanog u Zakonu o radu donesenom 2015./2016. godine.

-Gdje smo tamo rekli da ćemo donijeti poseban zakon o reprezentativnosti, vi ste svjedoci da je to vruća tema, posebno ovih dana, i ovo je definitivno put ka zatvaranju i tog procesa. Time bi ključne reformske aktivnosti bile završene i već one daju rezultate – rekao je Novalić, prenosi Avaz.

Vlada je usvojila Zakona o doprinosima, kao i Zakona o porezu na dohodak, koji, kako je rečeno, radikalno mijenjaju situaciju i, u suštini, znače smanjenje obaveza i put ka višim plaćama.

Riječ je o zakonima koji se tiču svakog stanovnika Federacije, pojasnila je ministrica financija Jelka Milićević. Zakoni su već upućeni u Parlament.

-Konstatirali smo da mi imamo povećanje prihoda i direktnih i indirektnih poreza najmanje 7 posto godišnje. To je stvorilo nove uvjete, prišlo se simulacijama i stvorio prostor za dodatno sniženje zbirne stope doprinosa na plaće – kazala je Milićević.

U dosadašnjem prijedlogu bilo je 33,5 posto, a sniženo je za jedan postotni poen.

Usvojene su i novine u Zakonu o porezu na dohodak.

-Došlo se do rješenja da se zbog uvećanja prosječne plaće u Federaciji, prag nulte stope pomakne sa 700 na 800 KM. To znači da će sve plaće, do 800 KM neto biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak, a plaće iznad 800 KM imat će jednu jedinu stopu 13 posto. To opet neće ugroziti budžete županija i općina i na određeni način će pravilno rasporediti opterećene poreza na dohodak na više plaće – rekla je Milićević.

U okviru ovog zakona je proširena i osnovica i ostavljena stopa od 13 posto za sve ostale poreze, odnosno oporezivanje dohotka po osnovu finansijskih ulaganja i igara na sreću. Do sada je ta stopa bila različita, od 10 do 20 posto.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare