SVE NAKON OVOG POSTAJE DRUGAČIJE: Saudijska Arabija će obnoviti veze sa režimom Bashara al-Asada u Siriji

Sirija i Saudijska Arabija složile su se ponovno otvoriti svoja veleposlanstva nakon što su prekinule diplomatske veze prije više od deset godina, rekla su tri izvora upoznata s tim pitanjem, u potezu koji bi označio korak naprijed u vraćanju Damaska ​​arapskom svijetu.

Kontakti između Rijada i Damaska ​​dobili su na zamahu nakon značajnog sporazuma o ponovnoj uspostavi veza između Saudijske Arabije i Irana, ključnog saveznika predsjednika Bashara al-Assada, rekao je regionalni izvor povezan s Damaskom, prenosi Reuters.

Ponovna uspostava veza između Rijada i Damaska označila bi dosad najznačajniji razvoj u potezima arapskih država da normaliziraju veze s Assadom, kojeg su mnoge zapadne i arapske države izbjegavale nakon što je građanski rat u Siriji započeo 2011. godine.

Dvije vlade su se “pripremale ponovno otvoriti veleposlanstva nakon Bajrama”, rekao je Reutersu drugi regionalni izvor povezan s Damaskom.

Odluka je bila rezultat razgovora u Saudijskoj Arabiji s visokim dužnosnikom sirijske obavještajne službe, prema jednom od regionalnih izvora i diplomatu u Zaljevu.

Izvori su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Očigledno iznenadni napredak mogao bi ukazivati na to kako bi dogovor između Teherana i Rijada mogao utjecati na druge krize u regiji, gdje je njihovo rivalstvo potaknulo sukobe, uključujući rat u Siriji.

Sjedinjene Države i nekoliko njihovih regionalnih saveznika, uključujući Saudijsku Arabiju predvođenu sunitima i Katar, poduprli su neke od sirijskih pobunjenika. Assad je uspio poraziti pobunu u većem dijelu Sirije zahvaljujući uglavnom šijitskom Iranu i Rusiji.

Sjedinjene Države, saveznik Saudijske Arabije, usprotivile su se potezima regionalnih zemalja da normaliziraju veze s Assadom, navodeći brutalnost njegove vlade tijekom sukoba i potrebu da se vidi napredak prema političkom rješenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, još jedan strateški partner SAD-a, prednjačili su u normalizaciji kontakata s Assadom, nedavno su ga primili u Abu Dhabiju sa suprugom.

Ali Saudijska Arabija se kreće daleko opreznije.

Zaljevski diplomat rekao je da je visoki sirijski obavještajni dužnosnik “danima ostao” u Rijadu i da je postignut dogovor o ponovnom otvaranju ambasada “vrlo brzo”.

Jedan od regionalnih izvora identificirao je dužnosnika kao Hussama Louqu, koji je na čelu sirijskog obavještajnog odbora, i rekao je da su razgovori uključivali sigurnost na granici Sirije s Jordanom i krijumčarenje captagona, amfetamina za koji postoji uspješno tržište u Arapskom zaljevu, iz Sirija.

Sirija je suspendirana iz Arapske lige 2011. kao odgovor na Assadovo brutalno gušenje prosvjeda.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud ranije ovog mjeseca rekao je da bi angažman s Assadom mogao dovesti do povratka Sirije u Arapsku ligu, ali je trenutno prerano razgovarati o takvom koraku.

Diplomat je rekao da bi sirijsko-saudijski pregovori mogli otvoriti put glasanju za ukidanje suspenzije Sirije tijekom sljedećeg arapskog samita, koji bi se trebao održati u Saudijskoj Arabiji u travnju.

Ujedinjeni Arapski Emirati ponovno su otvorili svoju ambasadu u Damasku 2018., tvrdeći da je arapskim zemljama potrebna veća prisutnost u rješavanju sirijskog sukoba.

Dok je Assad uživao u obnovljenim kontaktima s arapskim državama koje su ga nekoć izbjegavale, američke sankcije ostaju glavni komplicirajući faktor za zemlje koje žele proširiti trgovinske veze.