Published On: Pon, sij 27th, 2014

SVE JE SPREMNO ZA FILM, U PRIČU UPALA I ZGODNA RIBA: Slavica Eclstone zna tko je ubio Đurekovića?!

Po čijem se nalogu Slavica Eclstone nalazila sa Stjepanom Đurekovićem, samo mjesec prije njegove likvidacije i kakva je u svemu tome bila uloga Zdravka Mustača šefa Josipa Perkovića? Pokažu li se kao istinite tvrdnje nekih Perkovićevih bliskih prijatelja da će on, kao džoker iz rukava, pred njemačke istražitelje izvaditi upravo ime Slavice Ecclestone, nije teško predvidjeti da bi, nakon njenog iskaza, mogla se zatrese čitava partijska hobotnica u bivšem sustavu, koja i danas preko svojih nasljednika vedri i oblači u političkom, društvenom i ekonomskom životu Hrvatske, piše kurir-info.rs pozivajući se na dnevno.hr.

I kao što nitko, osim njegovog njemačkog odvjetnika, ne zna gdje se Perković točno nalazi, nakon što je u subotu 25. siječnja ove godine odvezen s Saveznog Vrhovnog suda u Karlsruheu koji je izdao nalog za njegovo uhićenje, tako nitko više u Hrvatskoj ne može znati hoće li Perković progovoriti i otkucati sve političke i druge nalogodavce udbaških ubojstava hrvatskih emigranata u Njemačkoj. Kada bi to učinio njegov položaj u tom procesu pred njemačkim istražiteljima znatno bi se popravio, pogotovo ako bi Perković ispričao baš sve što zna i što je ostalo zapisano u njegovoj tajnoj bilježnici.

Bivši šef tajnih službi u Titovoj Jugoslaviji, danas u 68. godini života, Josip Perković čami u njemačkim zatvorima, a prilično ugodan život na zagrebačkom Pantovčaku zamijenio je oskudnim životom iza zatvorskih rešetaka. S obzirom na činjenicu da je Perković pred Vrhovnim sudom izjavio da strahuje za svoj život, skoro je pa izvjesno da bivši obavještajac neće škrtariti na riječima u zamjenu za svoj bolji položaj iu zatvoru iu sudskom postupku. U tom kontekstu i izvori bliski Josipu Perkoviću, su sigurni da će on, u svrhu skidanja krivnje sa sebe, odmah uprijeti prstom u Slavicu Ecclestone, bivšu suprugu vlasnika Formule 1 Bernija Ecclestonea, koja, po mišljenju mnogih aktera tih vremena, mnogo više zna o ubojstvu Đurekovića i od samog Perkovića.

Zašto bi baš prva Perkovićeva žrtva mogla biti Slavica Ecclestone i nije teško dokučiti. Perković dobro zna da Slavica ima puno saznanja, iz tog razdoblja života, kao io radu tadašnje Udbe, pa bi ona, umjesto njega mogla prokaže mnoge iz bivšeg partijskog vrha, koji su i danas moćni u Hrvatskoj. Na taj način Perković ne bi na sebe navukao bijes aktuelnih partijskih moćnika, niti bi svojim “otkucavanjem” otežao poziciju svog sina Saše, ali i cijele obitelji, nego bi to umjesto njega uradila Slavica Eklston.

Slavica u raljama Udbe

Podsjetimo, o njezinim saznanjima iz tog razdoblja kada je ubijen Stjepan Đureković, prvi je otvoreno progovorio njen bivši dečko Momir Blagojević, koji je u međuvremenu promijenio ime u Vigor Komar.

Momir Blagojević je šokantnu priču o Slavici Radić i njenoj suradnji s Udbom iznio još krajem 1997. godine u tadašnjem tabloidu Imperijal nakon čega je na noge podignut čitav državni vrh na čelu s predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Naime, u to vrijeme Slavica Eklston je nagovarala svog supruga Bernija da Formulu 1 dovesti u Hrvatsku i to na Grobnik, što je posebno imponovalo ženskom dijelu obitelji prvog hrvatskog predsjednika supruzi Ankici i kćerki Nevenki Tuđman, jer je Nevenkino sin Siniša Košutić u to vrijeme imao velikih ambicija da vozi u predtrkama za Formulu 1.

I baš u jeku tih pregovora u kojima je aktivno sudjelovao i tadašnji predsjednik hrvatske Vlade i dugogodišnji intimus Slavice Ecclestone Zlatko Mateša, pojavio se intervju u Imperijalu s Slavičin bivšim dečkom.

U tom intervjuu Momir Blagojević, kao bivši visoki funkcioner riječkog Javnog tužiteljstva je eksplicitno tvrdio da je Slavica Radić bila suradnica riječke Udbe. Nju je po njegovim tvrdnjama vrbovao inspektor riječke Udbe Marin Modrić, jedan od onih koje njemačka policija sumnjiči da su bili umiješani u uboistvo Stjepana Đurekovića:

“S Udbom surađuje od 1982. godine, a na suradnju sam je, na žalost, nagovorio ja. Naime, tada smo stalno izlazili zajedno, ali mi je već bilo na vrh glave što se u mom društvu nabacuje drugim muškarcima. Jednostavno sam htio da opet ode u inozemstvo jer, daleko od mojih očiju, daleko od srca. Svaki put bi do putovnice dolazila preko kreveta, u kojem je bila sa šefom pasoškog odjeljenja. Međutim, budući da je te godine za šefa pasoškog odjeljenja došla žena, izvjesna gospođa Marija , Slavici je bilo jasno da svoj recept ne može primijeniti na njoj. Tada sam je uputio na suradnju s Udbom “, kazao je između ostalog Momir Blagojević u intervjuu pod nazivom” Najbogatija Hrvatica Slavica Radić prostituisalo se po nalogu Udbe s hrvatskim političarima “, koji je objavljen u Imperijalu, 14. studenog 1997. godine.

Družila se s Đurekovićem mjesec dana prije njegovog ubojstva

Nakon tog intervjua čitav državni vrh okomio se na redakciju Imperijala, a jedan od najagilnijih u obrani lika i djela Slavice Radić bio je tadašnji predsjednik Vlade RH Zlatko Mateša.

Matešin angažman u zataškavanju prave istine o tadašnjoj prvoj dami vlasnika Formule 1 i nije iznenađujući ako se zna da je njegovo prvo zaposlenje nakon završenog Pravnog fakulteta u Zagrebu bilo upravo u Ini, točnije u ‘Ini trgovini’, gdje su mu šefovi bili upravo Stjepan Đureković i Vanja Špiljak.

Momir Blagojević alias Komar u spomenutom razotkrivajući intervjuu o mogućoj povezanosti Slavice Radić sa slučajem Stjepana Đurekovića rekao je i sljedeće:

“Posjetio sam Brunu Smokvine, šefa odjela Udbe u Rijeci. Tada mi je izričito naglasio da ona radi za njih i da im vrlo odgovara njezin nizak mentalni razinu … Tada me čak upitao jesam li u novinama pročitao da je ubijen Đureković. Kasnije su mi neki riječki glazbenici, koji su svirali u jednom baru u Münchenu, rekli da su je mjesec dana prije ubojstva viđali u tom baru u društvu sa Đurekovićem. Pretpostavljam da ga je mamila “, rekao je Momir Blagojević.

Imajući sve to u vidu očito je da bivša supruga Formule 1 Slavica Ecclestone, gotovo sve zna o Đurkovićevu ubojstvu. I ne samo to. Ona, kao dugogodišnja suradnica Udbe, po tvrdnjama bivšeg dečka Momira Blagojevića, mogla bi biti itekako korisna njemačkim istražiteljima i to ne samo u rasvijetljavanju ubojstva Stjepana Đurekovića. U tom kontekstu zanimljivo bi bilo čuti po čijem se to računu Slavica Eklston nalazila sa Stjepanom Đurekovićem, samo mjesec dana prije njegovog smaknuća, i kakva je u svemu tome bila uloga Perkovićevog šefa Zdravka Mustača.

Najbogatija Srpkinja

Slavica Eklston je zapravo Slavica Rodić, kćerka lučkog radnika iz Rijeke, istarska ljepotica, koja je rođena u Goranima kod Laktaša 1958. godine. Radila je kao model i maneken i često za poznate tvrtke, među kojima je prvi brend bio svakako “Armani”, kada je upoznala engleskog milijardera Bernieja Ecclestonea i udala se za njega.

Tada je dobila prsten vrijedan 1,5 milijuna funti. Kada se, međutim, razvela od svog muža Bernija, naslijedila je oko 1,6 milijardi funti. Naime, čitav kapital i sve firme Bernija Ecclestonea bile su prepisane na ime njegove žene, koja je inače i vlasnica modne kuće.