Published On: Pet, svi. 25th, 2018

SVAKI PUT POSLE ERDOGANA ON PODIVLJA: Izetbegović je otvoreno pokazao koliko prezire Hrvate u BiH

Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Ostali… svi su oni u BiH i ‘de iure’ i ‘de facto’ pod ugovorom. Potpisali su ga takvog i tada je svima odgovarao, isti je nekoliko puta prekršen i uvijek na štetu Hrvata, a sada se, eto, Izetbegović sjetio Hrvati imaju puno i da nešto kradu od Bošnjaka.

Bakir Izetbegović gostovao je u emisiji na televiziji TV 1 i po tko zna koji put pokazao otvoreno koliko mrzi Hrvate u BiH.

Turska je, smatra Izetbegović, važna za cijelu svoju regiju.

“Da nema Turske, to bi sve bilo nestabilno, rat bi se prelio u Europu”, rekao je Izetbegović i dodao da Turska nema negativne utjecaje u BiH. Dodao je i da je utjecaj Turske značajni u BiH od ruskog, odgovorio je Izetbegović na pitanje o posjeti Erdogana Sarajevu.

Na upit o tome može li Erdogan razgovarati s Putinom o BiH i je li mu o tome pričao, Izetbegović je oprezan.

“Ja sam s Erdoganom razgovarao u tom smislu ako bude trebalo Putinu prenijeti poruku da on to uradi. Bojim se da Putin dobiva jednostrane poruke iz Banja Luke i stavlja se na srpsku stranu”, kategoričan je Izetbegović i dodao je: “Rusija se sve više stavlja na stranu RS-a, ako bude trebalo, razgovarat ću s Erdoganom, no za sada ne treba”, tvrdi on.

 

Unutarnji odnosi

Na upit zašto nema odnose s Dodikom i Čovićem kao s Erdoganom, Izetbegović okrivljuje kompliciran politički sustav i ratnu prošlost. Otvoreno je priznao da pomirenja u BiH nema te da je sve što se po pitanju pomirenja napravilo bilo silom i pod pritiskom međunarodne zajednice.

“Mi smo jedno vrijeme bili dobri, ali to je bilo na silu. Moramo smanjiti broj ustava, kantona, regija, smanjiti malo to sve, uvesti neki prag. Stalno se cjepka broj aktera koji vladaju Bosnom i Hercegovinom”, rekao je on.

 

Dodik vrijeđa Bošnjake

Što se Dodika tiče, on je simpatičan sugovornik za kavu ili ručak, nas politike rastavljaju: “Ne mogu ja s takvim čovjekom pit kavu u Banjaluci. On vrijeđa moj narod, bosanski jezik, slično je i s Čovićem. On mora imati više razumjevanja za Bošnjake”, rekao je on.

 

Dominantni Hrvati

Govoreći o odnosima vladajuće većine Izetbegović je rekao kako Hrvati na državnoj razini imaju 33 posto vlasti što je notorna laž.

“Bošnjaka u BiH ima 50 posto, na nivou države sudjeluju s 33 posto vlasti, pa tko je dobio onaj ostatak nego Hrvati, u Federaciji Bošnjaka ima 75 posto, a imaju 50 posto vlasti, Hrvati imaju 40 posto, a 22 ih je posto, opet su dobili na uštrb Bošnjaka, onda se kaže da se to više ne može trpit”, rekao je Izetbegović pa dodao:

“U Domu naroda Hrvati mogu zaustaviti što god hoće, to je anomalija, jači je od Zastupničkog doma. Sve to Hrvati drže, još tamo gdje u oni većina, tamo se Bošnjake množi s nulom. Hrvati su uzeli komad kolača više od Bošnjaka, a cijelo vrijeme je ta mantra da su Hrvati ugroženi iako sasvim dobro stoje”, rekao je on.

Ovime je nesumnjivo pokazao koliku količinu mržnje prema bh. Hrvatima ima i koliko ih prezire. Otvorene laži o Hrvatima koji nešto baštine i svojataju, a na štetu Bošnjaka mogu doći samo iz usta Bakira Izetbegovića.

Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Ostali… svi su oni u BiH i ‘de iure’ i ‘de facto’ pod ugovorom. Potpisali su ga takvog i tada je svima odgovarao, isti je nekoliko puta prekršen i uvijek na štetu Hrvata, a sada se, eto, Izetbegović sjetio Hrvati imaju puno i da nešto kradu od Bošnjaka.

Put do pakla popločan je dobrim namjerama, kaže stara poslovica, možda Izetbegović ima dobre namjere kad su u pitanju Bošnjaci i BiH, no jedno je sigurno, ovakva retorika i ovakvi potezi BiH ne mogu odvesti nikud nego u pakao.

Zahvaljujući Izetbegoviću, BiH je na tom putu i to u petoj brzini.

Ivan Crnjac l Dnevnik.ba