Published On: Pet, stu 12th, 2021

ŠVABE IMAJU MASNE ŽELJE: Pod naslovom “Obama, please, preuzmi BIH”, njemački leftardi iz Die Zeita napisali su izuzetno blesavu analizu…

Europsku uniju optužuju za pasivnost, te pozivaju na snažan angažman međunarodne zajednice i predlažu da netko jači preuzme Ured visokog predstavnika.

Christian Schmidt sebe opisuje kao “dobronamjernog”, ali “drugorazrednog političara”.

“Sad je potrebno međunarodno posredovanje na najvišoj razini”, rekao je Alan Posener, novinar lista.

Također autor upozorava da je BiH “pred raspadom i građanskim ratom”.

Posner naglašava da je BiH postala poligon za miješanje Rusije i Kine, ali i Mađarske i Srbije.

“Europska unija nije zainteresirana da Zapadni Balkan postane ogranak etnonacionalizma koji propagira Rusija”, rekao je.

Posner također podsjeća da je BiH bila mjesto krvavog rata koji je kulminirao genocidom u Srebrenici 1995. godine, prvim zločinom te vrste u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Također navodi da su njezini građani zarobljenici etnonacionalističke politike i žrtve raširene korupcije. Zbog toga iz zemlje masovno bježi tko god može – prvenstveno mladi.

“Dobar primjer je Milorad Dodik, jedan od tri predsjednika BiH i čelnik bosanskih Srba. Socijaldemokrat je svoju karijeru započeo kao protivnik srpskog nacionalista Radovana Karadžića, odgovornog za genocid u Srebrenici. U međuvremenu, na nacionalističku kartu igra i sam Dodik. Poriče genocid nad Muslimanima. Dodik o Srbima govori kao o žrtvama s jedne strane muslimanske ekspanzije od poraza Osmanlija 1389., as druge strane “njemačke” agresije 1914.: prvo austrougarske, potom nacističke Njemačke, a sada EU pod navodnim  visokim predstavnikom.

Od 2009. godine to je Austrijanac Valentin Inzko, sada je to bivši njemački ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt.

Dodik želi odvojiti srpski entitet, Republiku Srpsku, od državne zajednice Bosne i Hercegovine i – u drugom koraku – pripojiti je Srbiji. To bi bio kraj ne samo Daytonskog sporazuma, već i krhke države Bosne i Hercegovine.

Srbija bi ostvarila jedan od svojih ratnih ciljeva iz 1990-ih: stvaranje etnički uglavnom homogene “Velike Srbije”. Dodik je ovih dana napravio odlučan korak ka neovisnosti povlačenjem Srba iz zajedničke vojske BiH, koju opisuje kao “muslimansku vojsku”. “Stvaranje neovisne vojske Republike Srpske stvorilo bi uvjete za secesiju ili rat – ili oboje”, piše Die Zeit.

Također piše da je Daytonski sporazum 1995. godine ugradio mehanizam za njegov nestanak.

Kreatori Daytona “teoretski su se borili protiv srpskog i hrvatskog nacionalizma i za multietničku i multikulturalnu državu, svojevrsno mini-izdanje Jugoslavije prije raspada. U praksi su stvorili dvije etnički i vjerski definirane poludržavne strukture: Republika Srpska s jedne strane i Bošnjačko-hrvatska – odnosno muslimansko-katolička – federacija s druge, koja je pak podijeljena na deset pretežno katoličkih ili muslimanskih kantona.

Budući da su se izbjeglice i raseljene osobe rijetko željele vratiti  pronađeno je pragmatično rješenje za razmjenu imovine – grubo rečeno: raseljeni Bošnjaci su dobili srpsku i hrvatsku izbjegličku imovinu i obrnuto – Bosna nakon Daytona bila je samo multietnička po imenu. Prije građanskog rata 13 posto brakova sklopljeno je između ljudi različitih etničkih skupina, u Sarajevu čak trećina; U 2019. bilo je samo tri posto. Škole su odvojene, učenici uče različite verzije zajedničke priče.

Dayton je zamišljen kao improvizacija. Proširenje EU na Balkan trebalo je stvoriti situaciju u kojoj se granice i razgraničenja ovdje, kao u ostatku Europe, čine manje važnima.

Kako je EU na neodređeno vrijeme odgađala proširenje na Zapadni Balkan, privremeni Dayton je uspostavio trajno nefunkcionalnu državu čiji je raspad samo pitanje vremena ako EU ne djeluje.

U svemu tome katastrofalnu ulogu ima mađarski premijer Viktor Orban.

Dodik ga je stekao kao saveznika svoje unutareuropske koalicije protiv globalizma i imigracije, za naciju, obitelj i kršćanstvo, te kao most prema Srbiji, gdje se nacionalistički, crkveni i konzervativni krugovi bore s proeuropskim snagama za budućnost zemlje .

Nejasno je hoće li Dodik rat. Ali toga se manje boji nego EU.

U najboljem slučaju, Srbija bi Dodika podržala poluglasno i potajno. Ali samo nekoliko elitnih vojnika iz Rusije, prerušenih u dobrovoljce ili plaćenike, moglo bi biti dovoljno da odvrate BIH od EU ili NATO puta.

Ako bi se isprovocirali muslimanski džihadisti i hrvatski separatisti, vratio bi se permanentni građanski rat.

Na kraju bi Bosna i Hercegovina bila raskomadana.

Dugoročno, Srbija bi bila otuđena od Zapada i bila bi satelit Rusije, koja bi u kaosu koji će uslijediti nakon Putina mogla biti još manje predvidljiva nego sada.

Ako EU ne želi izgubiti svoje dvorište, kako neki nazivaju Balkan, od onih snaga koje aktivno rade na raspadu Unije, predsjednica Europske komisije Ursule von der Leyen i one  vlade koje vjeruju u mirovnu misiju EU na kontinentu, trebali bi se postaviti prema proeuropskim snagama u Srbiji, ali i dati Mađarskoj puno više podrške. To konačno uključuje izglede za pristupanje za sve zemlje zapadnog Balkana.

Ako zahtjevi za ulazak trebaju biti opušteni, neka bude.

U samoj Bosni, europske mirovne snage Eufor Althea, čiji je mandat upravo produžen za godinu dana u Vijeću sigurnosti, treba povećati kako bi bilo jasno da EU neće stajati prekriženih ruku dok Dodik gazi međunarodno pravo. Istodobno, Europljani moraju razmišljati o tome kako popuniti mjesto visokog predstavnika.

Rusija i Kina ga žele ukinuti.

Već su uspjeli spriječiti Schmidta da Vijeću sigurnosti podnese svoje izvješće o stanju u BiH, u kojem je posebno kritizirao Dodikova separatistička nastojanja.

To je dodatno ohrabrilo Dodika.

Schmidt je pristojan čovjek koji zna sve o njemačkoj politici. Ured visokog predstavnika u potencijalno najeksplozivnijoj regiji Europe za njega je prekompleksan.

S obzirom na ogorčenost Srbije – i doista nesretnu povijesnu ulogu Njemačke na Balkanu – čak ni najsposobniji Nijemac ne bi bio prikladan za taj posao.

Schmidta treba što prije zamijeniti i sačuvati ugled osobe s međunarodnim iskustvom koja je voljna i sposobna u potpunosti iskoristiti ovlasti ureda. Spasiti Bosnu i konačno je dovesti u Europu.

Barack Obama, preuzmi BIH”, zaključuje Die Zeit, u jednoj od najglupljih analiza otkada je austrijsko njemačke imperije u BIH i na Balkanu. Procjena mogućnosti sukoba je iznimno glupa, optuživanje Dodika da krši međunarodno pravo nakon što su njemački i austrijski OHR-ovci silovali međunarodno pravo u BIH je licemjerno a želje da im Obama priskrbi ono što nije mogao Hitler trebale bi biti uvreda za bivšeg US predsjednika.

Die Zeit su liberalno-ljevičarske  njemačke tjedne novine. Osnovane su 21. veljače 1946. Tiskaju se u Hamburgu. Die Zeit dostiže nakladu od preko 505.422 primjeraka.

guest
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hrvoje
Hrvoje
24 dana prije

Opet g.Dodik kriv! Opet ove nacističke svinje koji podržavaju iislamiiste nam mute vodu i njihova poremećena percepcija i degutantno,prekriveni te anemični nacisti koji tiho podržavaju teroriste tj. ISILovce!

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Hrvoje
24 dana prije

Eso

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
24 dana prije

Pato su pisali turci

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
24 dana prije

Turci kut…

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Odgovori   Anonimac
23 dana prije

I.v.a.n.a M.a.r.i.ć , zlato, raširi guzu da ti ga braća muslimani stave.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Hrvoje
24 dana prije

Hihihihihi

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Hrvoje
24 dana prije

Ma nije DODIK kriv on ne podržava svetosavske pagan teroriste što su stvorili svrtodsvsko genocidnoj KALIFAT

Krešo
Krešo
Odgovori   Šaćir soros
23 dana prije

Šaćire eee, pišaj pa se stišaj, fukaro turska!

Maks
Maks
Odgovori   Šaćir soros
23 dana prije

Islamisto,umri i idi na ahiret sretan sa svojim glupim mozgom.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Odgovori   Šaćir soros
23 dana prije

I.v.a.n.a M.a.r.i.ć , zlato, raširi guzu da ti ga braća muslimani stave.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Hrvoje
24 dana prije

A oj Slobo a oj Slobo salji nam salate bice mesa bice mesabk.at cemo Hrvate.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Brcak 215
24 dana prije

Prasetine i dpeka na tone

kresimir
kresimir
Odgovori   Brcak 215
23 dana prije

Ti vjerovatno nisi bio u ratu ,sudeci po komentarima ,Ti si obicno OSUNECENO BALAVO GOVEDO .Ali pitaj Babu sta je on jeo po sumi u ratu HRVATE SIGURNO NIJE ali koju divlju svinju ako su uspjeli uhvatiti :TO JESTE !!!!!! NEGO JEL UCIS TI LETITI ´´´????

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   kresimir
23 dana prije

Sto vrides!?Sto ti je..

Krešo
Krešo
Odgovori   kresimir
23 dana prije

Jeo krmetinu I bio sretan i presrećan.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Odgovori   Hrvoje
23 dana prije

NIje do-dik kriv. On će BiH Hrvatima dati treći. U čelo.

  • Naravno, da to znači dva jaja na oči.
Duno
Duno
Odgovori   Vacca the mljac
23 dana prije

A koja si ti budala…

Krešo
Krešo
Odgovori   Hrvoje
23 dana prije

Fuj, fuj, fuj… Neću ni da čitam njihove nebuloze!

Brcak 215
Brcak 215
24 dana prije

Ovo su Arapi potplatili 😂😂😂

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Brcak 215
24 dana prije

Ma nebi Švabe ,to su Kurdi

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Anonimac
24 dana prije

Garant

Brcak 215
Brcak 215
24 dana prije

Sjecate se onoga “Danke Deutchland”!!
Hihihihihi

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Brcak 215
24 dana prije

A di nam je to g.Rapsudić da nam fino elaborira

Bojan
Bojan
24 dana prije

Ova analiza je dosta tendeciozna, ali u jednom su potpuo u pravu. Nije ni normalno ni etički da država koja je okupirala ovo područje u ww2 i počinila brojne ratne zločine šalje svog čoveka da ovde bude vlast iznad legalno izabrane vlasti. Isto kao što je potpuno nenormalno da su doveli sudiju iz Albanije da sudi u ustavnom sudu BiH. Ovo se može shvatiti samo kao provokacija i način da se Srbi u BiH ponize. U vrijeme Iračko Iranskog rata UN su imenovale za komandanta mirovnih snaga generala iz Jugoslavije. Ta mirovna misija je uspjela jer je i jedna i druga strana imala povjerenje u jugoslovenskog generala. Da je imenovan general iz Izraela npr, ta misja nikad ne bi uspjela.

Last edited 24 dana prije by Bojan
Vacca the mljac
Vacca the mljac
Odgovori   Bojan
23 dana prije

Najbolje da pošalju nekog sa Marsa. SAO Marsa.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Vacca the mljac
23 dana prije

Hahshshs

Krešo
Krešo
Odgovori   Bojan
23 dana prije

Bojane, u svemu si u pravu.

Anonimac
Anonimac
23 dana prije

E šta čovjek neće sve pročitati. Čuj Barak Obama da dođe u BiH i bude obični mali ćata za interese okupatora te iste BiH.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Anonimac
23 dana prije

U Bosni su okupatori SRBI I HRVATI…PODRUCJE OKIPACIJE SRBIJE TJ SVETOSAVSKOG TERORIZMA JE GENOCIDNA TVOREVINA RS.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Šaćir soros
23 dana prije

U Bosni i nema Srba i Hrvata. Kako ti onda oni mogu biti okupatori? E sad ako misliš da je R Srpska i Herceg Bosna u tvojoj Bosni malo si se za je Bao

Duno
Duno
Odgovori   Anonimac
23 dana prije

Ha ha bravo…

Derim
Derim
23 dana prije

Potplatio ih Erdogan da ovo napisu.
Trebaju pisati ono sto pricaju Dodik,Vucic,Milanovic,Vulin,Kalabuhov,Covic i ovih 10ak ustasoida sa Poskoka.
Cijeli svihet je u krivu,samo su oni u pravu.

Krešo
Krešo
23 dana prije

Idiotizam od početka do kraja! Fuj! Neću ni da čitam!

Krešo
Krešo
23 dana prije

Poskok ba, daj ne objavljuj više ovakve idiotski članke. Prvo niko ih ne čita, a drugo muslići svršavaju od sreće.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Krešo
23 dana prije

Čović, Dodik, Milanović, ostaviti će vas bez zemlje.upamet dok ne bude kasno braćo Krpati