Srijeda, 24 travnja, 2024

SUTRAŠNJE POTPISIVANJE NA KUBI Usklađena deklaracija pape Franje i patrijarha Kirila uoči potpisivanja

Must Read

Deklaracija koju će na Kubi potpisati patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo konačno je usklađena, rekao je danas šef odsjeka za vanjske odnose Ruske pravoslavne Crkve mitropolit Hilarion.

“Dvije strane su kasno sinoć uskladile tekst deklaracije nakon što su unijete posljednje izmjene. Sada se nadamo da će usklađena verzija dokumenta biti predstavljena na sastanku s Papom”, rekao je Hilarion uoči polaska na Kubu, gdje će boraviti kao član patrijarhove delegacije, prenosi Tass.

Mitropolit Hilarion je napomenuo da su izmjene teksta deklaracije ipak moguće.

Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo će se, kako je najavljeno, sutra sastati na Međunarodnom aerodromu Jose Marti u kubanskoj prijestonici Havani, a to će biti prvi sastanak poglavara Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, koji se priprema već 20 godina, navodi ruska agencija.

Bit će to u pravom smislu riječi povijesni sastanak jer se poglavari Katoličke Crkve i ruski patrijarsi nisu sastali od Crkvenog raskola 1054. godine. Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s Papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku, rekao je prošle sedmice drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Hilarion, naveo je jučer talijanski list Corriere Della Sera.

Najava sastanka došla je kao potpuno iznenađenje. Pripreman je u strogoj tajnosti, posebno zbog nekih dužnosnika Ruske Pravoslavne Crkve koji se oštro protive bilo kakvoj ideji “jedinstva” i najmanjem znaku približavanja Rimu. Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, naglasio je Hilarion.

“Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava”, rekao je.

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Evropi jer se Kiril tome protivio. “Uglavnom zato jer je Evropa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima”, rekao je Hilarion. Sastanak ima dva velika cilja, mir u svijetu i ekumenizam. Papa želi brži proces pomirenja s protestantima i pravoslavnima, smatrajući da će to pridonijeti miru.

Papa insistira da su kršćani suočeni s islamskim radikalizmom. Često koristi frazu “ekumenizam krvi” govoreći o kršćanskim mučenicima u Siriji i Nigeriji, naglašavajući da su mete zato što su kršćani, a ne katolici, pravoslavni ili protestanti.

Franjo i Kiril će nakon sastanka potpisati povijesnu zajedničku izjavu, navodno na šest stranica. U pripremi dokumenta važe se svaka riječ, izvjestio je  Corriere Della Sera.

Papa Franjo  nakon sastanka na Kubi nastavlja putovanje u Meksiko gdje  će posjetiti neke od najsiromašnijih i najnasilnijih mjesta u toj državi, a stići će i na sjevernu meksičku granicu kako bi govorio o muci migranata koji spokušavaju doprijeti do Sjedinjenih Država.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Selak Raspudić objavila razloge raskola s Mostom. “Nino i ja smo sad nezavisni”

MARIJA Selak Raspudić za 10:30 sati zakazala je presicu na kojoj je govorila o raskolu s Mostom. Ona i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x