Suradnja SAD s BIA-om bit će “duboko zamrznuta”

Vlast u Srbiji dobija signale da službeni Washington ne gleda blagonaklono na izbor novog direktora BIA Aleksandra Vulina. Prema saznanjima N1 Srbija, slične diplomatske poruke službeni Beograd dobijao je više puta do sada. Posljednja je stigla od američkog veleposlanika Christophera Hilla prilikom susreta s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem u četvrtak 5. siječnja. N1 iz pouzdanih diplomatskih izvora saznaje da je veleposlanik Hill rekao Dačiću da će suradnja Amerike s BIA-om u narednom razdoblju biti “duboko zamrznuta”.

Kazao je i da nakon razgovora u Washingtonu zaključeno da “kadrovska rješenja” u Sigurnosno informativnoj agenciji Srbije (BIA) predstavljaju veliki problem za Sjedinjene Američke Države.

S druge strane, Hill je rekao da SAD žele intenzivirati suradnju s nekim drugim resorima Vlade Srbije, a među njima je i MUP. Hill je Dačiću rekao da će u tom cilju ubrzo organizovati posjetu ministra policije Bratislava Gašića Washingtonu.

Gašić je bio na mjestu direktora BIA do izbora nove Vlade Srbije. Na mjestu prvog čovjeka obavještajne agencije zamijenio ga je Aleksandar Vulin koji je otvoreni zagovornik ruske politike.

Za vrijeme dok je bio ministar policije, Vulin je više puta imao susrete s tajnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije Nikolajem Patruševim. S njim je dogovorio suradnju u zajedničkoj borbi protiv narodnih pobuna, poznatijim kao “obojene revolucije”.

Ruski oporbenjak Vladimir Kara-Murza optuživao je Vulina da ga je, dok je bio ministar policije, prisluškivao. Navodno je te transkripte dostavio Moskvi. Vulin je te vijesti demantirao i najavljivao je tužbe protiv Kara-Murze i medija koji njegove izjave prenose./HMS/

more recommended stories