Published On: Pon, sij 3rd, 2022

SURADNJA HRVATSKE I SRPSKE: Most na Savi kod Gradiške bit će završen u roku . Komšićeva blokada Pelješkog mosta, znatno ga je požurila…

Radovi na mostu preko Save kod Gradiške odvijaju se po planu i posao će biti završen unutar ugovorenog roka, potvrdila je “Nezavisnim novinama” Tamara Pajić, glasnogovornica “Hrvatskih cesta”.

To bi trebalo značiti da će most biti završen u svibnju, s tim da do puštanja u punu funkciju treba čekati do kraja 2023. godine, s obzirom na to da je potrebno izgraditi pristupnu brzu cestu od granice BiH do Okučana, kojom će most biti spojen na postojeću autocestu Zagreb – Beograd.

Pajić je rekla da je već sklopljen ugovor s firmom “Integral inženjering”, te da je završen postupak nabave za usluge nadzora. Kako je rekla, to će biti Institut IGH, a sklapanje ugovora je u tijeku.

“U tijeku su pripremne radnje od strane ‘Hrvatskih cesta’ za uvođenje izvođača u posao. Očekuje se da će se do kraja siječnja 2022. ostvariti svi neophodni preduvjeti za uvođenje”, rekla je ona i pojasnila da se to odnosi na omeđavanje radilišta, te za krčenje šume, za što je podnesen zahtjev nadležnom organu.

Što se tiče samog mosta, Pajić je istaknula da je u tijeku izrada antikorozivne zaštite na čeličnoj konstrukciji.

“Uglavnom se to radi u unutrašnjosti mosta, a rjeđe, kada to vremenske prilike dozvoljavaju, i vanjskih površina rasponske konstrukcije. To se odnosi na pjeskarenje i brušenje zavara, te nanošenje slojeva antikorozivne zaštite na tako pripremljene slojeve”, naglasila je ona.

Dodala je da se u unutrašnjosti mosta postavljaju cijevi kolektora, odnosno sustav odvoda oborinskih voda, a radovi neće biti obavljani tijekom predstojećih praznika.

Što se tiče početka izrade vozne površine na mostu, naglasila nam je da je za očekivati da je realno da se s tim počne na proljeće.

U “Autoputevima RS” kažu da je na teritoriji RS skoro završena izgradnja obloge čunja, a na samom mostu završeno je već gotovo 75 posto montaže kolektora odvodnje unutar mosta, kao i 50 posto montaže konzula za elektropolice.

“Kada je riječ o antikorozivnoj zaštiti vanjskih segmenata, radovi su u potpunosti izvedeni na segmentima 12-20. Na segmentu 11 izvedeni su radovi pripreme površine montažnih varova, te nanošenje temeljnog premaza. Postotak ukupne izvedenosti radova na mostu, cjelovite antikorozivne zaštite, iznosi između 85 i 90 posto”, rekli su oni i potvrdili da radovi teku planiranom dinamikom.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, ranije je za “Nezavisne novine” rekao da očekuje da će do proljeća, kada je predviđen završetak izgradnje, biti završeno i 500 metara prometnice s bh. strane i 50 metara s Hrvatske, a da će nakon toga početi izgradnja pristupne prometnice u dužini od šest kilometara s hrvatske strane, koju će izgraditi “Integral inženjering”.

“Završetkom tog dijela most će moći biti pušten u promet. Rok za izgradnju je godinu i pol dana, ali s obzirom na to da je u pitanju ‘Integral’ uvjeren sam da će sve učiniti da se taj rok maksimalno skrati kako bi most što prije bio u funkciji”, rekao je Mitrović.

Vrijednost mosta je oko 19 milijuna eura, a grant od 6,3 milijuna maraka je osigurala EU./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ruga
Ruga
1 godina prije

Odlično. Tako treba.

Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

sve što je kontra Komšića urodi plodom , prosto ko grah

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

Nasuka komšo muslimane ko idiote Prodade im svoju priču ,izgubiće oni i ovo što imaju 😂😂

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Kokice 🍿 su spremne 😉

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Sejdo hrvatski 007, bog ti zdravlja dao a posebno dobru jetru.

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Dodikove firme…to DODO samo naprijed vrijeme je…

tutu
tutu
1 godina prije

Hahahha, most financira BiH a ne RS, odnosno vise hercegovina nego RS. Ne znam sta ste s toliko napalili na Dodika!