Srijeda, 24 travnja, 2024

SUMMIT U ZAGREBU Stižu Biden, Tusk, Merkel, Hollande i svi članovi Predsjedništva BiH

Must Read


Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u srijedu stiže na samit lidera Jugoistočne Europe i europskih sila u Hrvatskoj.
Cilj sastanka je vraćanje interesa najveće svjetske sile za rješavanje gorućih problema u Jugoističnoj Europi. Posjetu visokog američkog izaslanstva Zapadnom Balkanu,  pozitivnom ocjenjuje i Predsjedništvo BiH koje će sudjelovati na regionalnoj inicijativi Brdo-Brijuni, objavila je TV1.
Brdo-Brijuni, koje okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju, odlična je platforma za potpredsjednika SAD-a kojom će najaviti aktivniji angažman Washingtona. Ključne teme razgovora bit će pitanje stabilizacije Jugoistočne Europe, politički i sigurnosno.
BiH će sastanak iskoristiti kako bi jasno objasnila ulogu BiH, kada je u pitanju stabilnost čitavog područja Jugoistočne Europe.
“ Mislim da smo zemlja koja je možda najizloženija i prepuna iskušenja, vidjeli ste i posljednji put ubojstvo naših dvojice pripadnika Oružanih snaga, kakvu poruku za sebe nosi i mi vjerujemo da upravo ti, svojih stavom BiH, za jedno jasno opredjeljenje, za jednu veliku koaliciju u borbi protiv ekstremizma i nasilnog terorizma, BiH želi imati posebno mjesto, a s druge strane želimo vrlo jasno naglasiti, jer ćemo doći u Zagreb, da BiH može biti jedan centar oko kojeg se može tražiti sve ono što bi značilo stabilnost Jugoistočne Europe”, kaže za TV1 predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.
“Mislim da je činjenica što dolazi gospodin Biden, znak da regija Zapadnog Balkana dobija na značaju. Iz više razloga, jedno zbog opće stabilnosti, drugo zbog činjenice da se i mi nalazimo na migrantskoj ruti, te za pitanje sigurnosti posebno nakon napada u Parizu postaje ključno pitanje Europe, ali i Sjedinjenih američkih država”, izjavio je za TV1 član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Neće izostati ni pitanje podrške euroatlantskom putu svih zemalja u regiji kao prioritet, jer se pokazalo da je to ključni proces koji vodi stabilnosti. Vrlo brzo ukoliko sve zaživi, Čović naglašava kako će krajem 2016. godine biti riječi o reorganizaciji i racionalnijem uređenju BiH.
“ To sve želimo predočiti gospodinu Bidenu, gospodinu Tusku koji će također biti i u Zagrebu i svim sugovornicima za stolom. Dakle, jedno vrlo jasno opredjeljenje BiH na tom putu izvlačenja BiH iz one situacije u kojoj je bila zadnjih godina i pokretanje potpuno novih ili drugačijih odnosa u BiH i prema našem okruženju”, navodi Čović.
Inače , Biden je Balkan zadnji put posjetio 2009.godine, a na samit lidera Jugoistočne Europe pozvani su i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x