Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

SULJAGIĆ SE PREVARIO: Nasilje u Makedoniji dirnulo u živac nestabilne BiH

Must Read

Iako je zamjenik ministrice obrane BIH, Emir Suljagić, zatwitao kako je nemoguće prelijevanje makedonskog nasilja u BIH , nasilje koje se tijekom vikenda dogodilo u Makedoniji izazvalo je val uznemirenosti širom nestabilnog Balkana – i ovaj domino efekt izgleda je najveći u BiH, koja i dalje osjeća probleme izazvane posljednjim militantnim napadom u Zvorniku. Manje od dva tjedna prije nego što je u Kumanovu u Makedoniji izbilo nasilje, radikalni islamist napao je policijsku stanicu u Zvorniku u BiH.

“Iako su ovo odvojeni i nepovezani događaji, oni su dio istog trenda: stvari na Balkanu postaju sve kompliciranije”, rekao je za BIRN Muhamed Jusić, stručnjak za Balkan i Bliski istok. Vlasti u Republici Srpskoj, gde se nalazi Zvornik, zatim su organizirale masovna uhićenja, što je samo pogoršalo političke i etničke tenzije.

Posljedica nezavršenog procesa raspada Jugoslavije

Policija je pretresla 32 lokacije širom entiteta, oduzela oružje, streljivo i drugu vojnu opremu, i uhitila 30 Bošnjaka, od kojih je 19 pušteno, dok je 11 predano tužiteljstvu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u ponedeljak u Banjaluci da je nasilje u Makedoniji “posljedica nezavršenog procesa raspada bivše Jugoslavije”.

On je čak optužio bošnjačke političke lidere da “štite one koji su bliski organizirano kriminalu i terorizmu”. Politički lideri Bošnjaka istovremeno su optužili vlasti Republike Srpske da “anti-terorističke” aktivnosti koriste kao pokriće za novu kampanju zastrašivanja nesrpskog stanovništva.

Stručnjaci upozoravaju da operacija policije Republike Srpske nosi posebnu opasnost. Provođenjem operacije bez da prethodno informira, a kamoli surađuje sa državnim institucijama u BiH, vlada Republike Srpske je povredila primarne nadležnosti državne sigurnosti, policije i tužiteljstva.

“Ovo je bilo opasno kršenje policijskih i sigurnosnih protokola”, rekao je za BIRN jedan diplomata iz EU. On dodaje da bi ovo mogao biti prvi korak ka provođenju plana za formiranje sigurnosnih i obaveštajnih agencija u Republici Srpskoj, koji je Dodik nedavno najavio. To bi se smatralo velikim korakom ka efektivnom raspadu BiH, rekao je još jedan međunarodni dužnosnik za BIRN.

Sličnosti između događaja u Makedoniji i Zvorniku

Policijska operacija je, također, izazvala oštre nacionalističke rasprave na društvenim mrežama u BiH, koje su počele da se smiriju nakon incidenta u Zvorniku. Urednik jednog portala iz Prijedora, na severozapadu Republike Srpske, rekao je za BIRN da je nakon početka policijske operacije imao problema da zadrži kontrolu nad bijesnim komentarima čitatelja.

“Izbrisao sam gotovo 100 komentara… i Bošnjaka i Srba. Pisali su o ubojstvima, silovanjima, o završavanju posla započetog 1942. ili 1992. godine”, priča on. On, međutim, kaže da vijesti o nasilju u Mekedoniji nisu izazvale takav bijes. Dio razloga za to može biti u različitim viđenjima građana BiH o tome postoje li nekakve stvarne sličnosti između događaja u Makedoniji i Zvorniku.

Dvadesetsedmogodišnja Sanda iz Sarajava veruje da ima sličnosti. “Možemo povući paralelu između nedavnih događaja u Zvorniku i Makedoniji”, rekla je ona, dodajući da u obje zemlje postoje grupe čiji je osnovni cilj izazivanje nestabilnosti.

“Takvi događaji se koriste da stvore animozitet među ljudima i izazovu etnički sukob”, rekla je ona. “Ljudi se plaše da se ne ponovi 1992. [kada je počeo rat u BiH] i ovaj strah podgrijavaju vlasti, koje koriste ovakve situacije u svoju korist.”

Zoran, Srbin iz Istočnog Sarajeva, ima drugačije viđenje. On kaže da je nasilje u Makedoniji izazvala grupa pobunjenika, dok je napad u Zvorniku “bio čin pojedinca”. Muhamed Jusić, analitičar za Balkan i Bliski istok, za rastuću krizu na Balkanu dijelom krivi međunarodnu zajednicu, koja dozvolila da problemi postoje predugo, a nije pokazala inicijativu da pomogne da se oni riješe.

“Iako su to i dalje odvojeni slučajevi, mogli bi eskalirati u nešto mnogo veće”, rekao je on. “Status quo traje predugo i kada stvari ne idu naprijed, one krenu unazad”, kaže on.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -