Published On: Čet, stu 20th, 2014

Javio se šef parade: Prvo Vijeće ministara BiH, onda Vlada Federacije BiH

“Demokratska fronta (DF) neće biti dio nijedne većine koja neće prvo imenovati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine a potom Vladu Federacije”, izjavio je član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić.

“Ostajemo opredijeljeni za Savez za promjene, i ostat ćemo dosljedni tome da sa njima formiramo vlast na državnoj razini”, izjavio je Suljagić gostujući na televiziji N1.

Osvrćući se na sporazum koji su potpisali lideri tri stranke, Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica) i Željko Komšić (Demokratska fronta), Suljagić je rekao kako je itekako dobro što su “konačno sa dnevnog reda skinute mogućnosti da bi narodi mogli postati izborne jedinice i da postoji većinski legitimitet unutar naroda”.

Na novinarsko pitanje jesu li federalne stranke potpisnice ovog sporazuma zaista spremne sprovesti potpisano, Suljagić je rekao kako “nema detektor laži”.

“Ukoliko postoji volja, neka pitanja je vrlo lako provesti poput kresanja javne potrošnje stavljanjem moratorija od 18 mjeseci na dalje zapošljavanje, smanjenjem prinadležnosti, itd. Ukoliko su ljudi bili iskreni. Potcrtavam, mi u DF-u nećemo biti ničiji taoci i vrlo lako ćemo izaći iz svake vlasti za koju utvrdimo da ne poštuje potpisani sporazum”, izjavio je član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić.

Mogući scenariji

Dragan Čović i HDZ/HNS smatraju da u vlast na razini države iz RS-a treba ući onaj tko formira vlast u RS-u (pri tome ne kriju svoje partnerstvo s SNSD-om, ali su spremni podržati ulazak u vlast i Saveza za promjene ako oni budu ti koji će formirati vlast u RS-u).

S druge strane, SDA i DF ne žele čekati formiranje vlasti u RS-u i žele jedino i isključivo Savez za promjene u državnoj vladi. Ponekad se čini se da im je jedina stavka četverogodišnjeg programa “formirati državnu vlast bez Dodika”. Smatraju da će im to njihovi birači honorirati bez obzira što bez podrške RS-a (ako SNSD bude vlast u RS-u) neće moći ništa napraviti od najavljenih reformi. I 100% su u pravu – izbacivanje Dodika iz vlasti će njihova biračka baza znati nagraditi …

Međutim, pitanje je što će se desiti u RS-u. Afera “papakgate”, prelet tamo, prelet ovamo … Takmaci u RS-u su skocentrirani jedino na utakmicu u RS-u. Pregovore oko Vijeća ministara koriste isključivo u cilju jačanja svoje pozicije u entitetu. Što će se dogoditi kad se formira vlast u RS-u? Vrlo teško da će se gubitnička strana u RS-u odlučiti na avanturu formiranja državne vlasti bez pobjedničke strane iz entiteta. To je nešto s čim očito Suljagić ne računa. A problem je što mu se cijeli program zasnivao samo na tome: Vlast bez Dodika i ništa više …

Nejasno je zašto koalicija Domovina ne uvjetuje stranke u RS-u: “Prvo Vijeće ministara BiH, onda Vlada RS-a”.

Poskok.info