Published On: Uto, stu 9th, 2021

Sukob zastupnica Kekin i Selak Raspudić oko roditelja odgojitelja: ‘Majke su nezapošljive, osim ako ne žele djecu ostaviti na ulici!’

Saborske zastupnice Marija Selak Raspudić (Most) i Ivana Kekin (Nova ljevica) komentirale su za Dnevnik Nove TV najavljeno ukidanje novčane mjere za roditelje odgojitelje nakon što im dijete navrši sedmu godinu života i smanjivanje naknade za mlađu djecu na tisuću kuna mjesečno. Takva odluka Grada Zagreba od petka je u javnom savjetovanju

Mijenjaju se i naknade za novorođenu djecu, s tim da se naknada za prvorođeno dijete povećava na 2500 kuna, a toliko će dobivati i svako iduće dijete – što je znatno manje nego dosad.

Mislav Bago pitao je Ivanu Kekin “zašto baš odmah na trudnice”, zašto smanjuju naknade za novorođenčad.

 

“Vidim da ste i vi to krivo uhvatili. Taj iznos se ne reže, ne ukida i ne mijenja. Dapače, mi povećavamo iznos za svako prvorođeno dijete i to za 40 posto. Svako iduće dijete je izjednačeno s tim iznosom. Smatramo da svaka beba u Zagreba treba imati istu materijalnu pomoć”, rekla je i dodala da će i treće dijete dobiti 2500 kuna. “Time smo umanjili nepravednost sustava”, dodala je. Isti dio novaca je u proračunu kao što je i bio, rekla je za Dnevnik Nove TV.

Raspudić je rekla da kada roditelji dobiju novo, treće dijete – treba potpuno reorganizirati život. Obitelji koje idu prema trećem djetetu treba dodatno stimulirati, dodala je.

Zatim je Ivana Kekin objasnila da je cilj bio povećati broj živorođene djece. “Potpuno nam je svejedno hoće li to biti prvorođeno, drugorođeno ili trećerođeno dijete. Ove demografske politike koje je provodila bivša vlast, pokazalo se da su u tome neuspješne. To nije čudo jer je velik dio novca ulagan u malu skupinu ljudi”, rekla je.

Isti iznos novaca je u proračunu predviđen, kao i u prethodnoj vlasti.

Skupština Grada Zagreba

Mjera roditelj odgojitelj se ukida, a 5423 vrtićke djece ostat će bez te mjere. “Ta djeca će izaći na ulicu, odnosno njihove majke su nezapošljive osim ako ne žele djecu ostaviti na ulici”, rekla je Selak Raspudić.

“Mi prepoznajemo da jedan dio korisnika je u većem riziku od siromaštva”, rekla je Kekin za mjeru roditelj odgojitelj. Očekujemo da će se dio žena nakon toga zaposliti, objasnila je. Radi se oko 5000 obitelji.

Ta je mjera iznosila 1,8 milijardi kuna. “Mogli smo izgraditi 27 vrtića”, rekla je Kekin i navela nekoliko negativnih posljedica mjere.

Raspudić je rekla Kekin da je očekuje da će u prvoj godini nakon ukidanja mjere napraviti sedam vrtića. Vi ste u cijelom razdoblju najavili šest vrtića”, dodala je. “Ovo nije pitanje treba li netko koristiti mjeru, već da žene trebaju imati izbor”, dodala je.

“U narednom periodu ćete čuti sve o pritisku na vrtiće, o tome kako ćemo smanjiti pritisak na radni sustav i kako ćemo pomoći oko socijalnog statusa obitelji koje su ugrožene”, zaključila je Kekin.

Cijeli dvoboj možete pogledati ovdje.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Mate
Mate
20 dana prije

Đava je ovrje pamet pomuti zapadu a preko soroseve expoziture i Zagrepčanima a preko sadasnjih i proslih marionetskih vlasti cijeloj RH. Logika koja se primjenjuje u njih je sljedeća : migrant koji dođe s pet žena/majki/odgojiteljuca/teroristica npr.u Njemačku pa 8 hrvatsku ima primanja po 800 Eura po članu obitelji kroz nekva socijalna sranja a žena drzavljanina/rezidenta/branitelja koja je ujedno majka/odgojiteljica budućeg rezidenata kao i njihovo potomstvo na to nemaju pravo. Na žalost, Sorosovo prepakiranje EU će značajno pogoditi i Republiku Hrvatsku.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Mate
20 dana prije

Pederizam

Dunja
Dunja
20 dana prije

Stara je priča ako hoćeš zaustaviti bijelu kugu da moraš roditelje novčano stimulirati, tj plaćati im za svako rođeno dijete. Putin to godinama radi. Daje poprilično pare za svako dijete, za 3 ili 4 daje čak i zemlju za vikendicu itd.
Mi smo kulturni ljudi, hoćemo udoban život. A sve je skupo i nemoguće je imati i djecu i udoban život. Zato država mora da upliva i stimulira roditelje. To nije jeftino, ali opet ponavljam – ne možeš i jare i pare.

Dunja
Dunja
Odgovori   Dunja
20 dana prije

Po meni i Crkva bi trebala tu da da svoj doprinos.

Pero kvrzica
Pero kvrzica
20 dana prije

Tomašević je ispao obična 3.14čka.
Kako drugačije objasniti da se prvo ide razračunati sa ranjivom skupinom koja ionako nije popularna u percepciji javnosti?

Ne zna jako s klijenelističkom mafijom, al eto- zna kako s nepopularnim mamama..
Uvijek sam govorio da je salonska ljevica isto sranje ko plemenska desnica. Razlika je u predznaku.

Last edited 20 dana prije by Pero kvrzica