Subota, 13 travnja, 2024

SUDSKI AFORIZMI JEDNOG PRAVEDNIKA: “Ovo da nije tužno bilo bi smiješno”

Must Read

U Sudu BiH danas je održano ročište po zahtjevu državnog tužiteljstva za određivanje pritvora dopremijeru FBiH i potpredsjedniku NSRzB Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Jozi i Slavi, federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirku Galiću i Mirjani Šakoti.

Oni se terete za organizirani kirminal u okviru kojeg su počinjena kaznena djela neplaćanja poreza, porezna utaja i uništavanje poslovnih kniiga.

Pri tome je oštećena država za 11, 6 milijuna KM. Tužitelj Ismet Šuškić prezentirao je sutkinji za prethodni postupak Hasiji Mašović brojne dokaze o, kako je rekao, dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj te djelomično rodbinski povezanoj kriminalnoj skupini. Ova kriminalna skupina, naglasio je, imala je jedini cilj, a to je oštetiti državu neplaćanjem dažbina.

Tužitelj je istaknuo da postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli pobjeći u Hrvatsku jer imaju hrvatsko državljanstvo, te da bi mogli utjecati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove.

Za Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića koje je opisao kao organizatore skupine, rekao je da bi oni boravkom na slobodi mogli nastaviti s osnivanjem novih tvrtki na način kako su to radili u proteklim godinama.

Naime, Lijanovićima se stavlja na teret da su kao organizatori kriminalne skupine nakon što su 2002. godine u njihovoj tvrtki “Lijanovići” u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova poduzeća koja bi preuzimala pogone, proizvodnju, repromaterijal, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila.

Ta nova poduzeća bi iznova stvarala dugove prema državi. Među nabrojanim tvrtkama su MI-MO, Farmer, Farmko, ZDI Produkt, Alten-Mit, Cora- Fin, Optimum.

Tužitelj je izjavio kako u ovom predmetu na raspolaganju ima šleper dokumentacije te da će u sljedećem razdoblju saslušati više od 100 svjedoka. Zanimljivo je kako je tužitelj rekao da su ostali osumnjičeni u ovom predmetu, za koje nije zatražen pritvor, već samo mjere zabrane, praktično priznali djela koja im se stavljaju na teret.

Riječ je o Željku Mikuliću, Zdravku Ivankoviću i Draženku Kvesiću.

– Oni su kazali da su sve radili po uputama Lijanovića, izjavio je tužitelj.

Za Mladena Ivankovića Lijanovića, 11. osumnjičenog u ovom predmetu, koji je pušten braniti se na slobodi, tužitelj je kazao da se on tereti da je dio opranog novca dao NSRzB, čiji je on predsjednik.

Odvjetnici Lijanovića i Bahilja, Nada Dalipagić i Davor Šilić izjavili su da se protive mjeri pritvora s obrazloženjem da za takvo nešto ne postoji nijedan konkretan razlog. Dalipagić je rekla da njezini branjenici nemaju razloga bježati “jer se radi o visokomoralnim osobama”.

Sutkinji se obratio i Jerko Ivanković Lijanović koji je kazao “ovo da nije tužno bilo bi smiješno”.

– Ovdje je došlo u potpunosti do zamjene teza. Bilo bi logično da se govori o organiziranoj skupini u Upravi za neizravno oporezivanje BiH. Oni su nam prije 12 godina blokirali račune, pa je tvrtka “Lijanovići” bila prisiljena iznajmljivati imovinu, kazao je Lijanović.

On je, također, naveo kako ga tužiteljstvo želi spriječiti da sudjeluje i izbornoj kampanji koja je upravo počela i koja traje 30 dana.

– Vjerujte, meni bi protvor bio nagrada, u odnosu na posao koji me čeka, ali građani nisu zaslužili da ne čuju to što su dužnosnici NSRzB radili u protekle tri godine, rekao je on.

Sutkinja Mašović je izjavila da Sud BiH ima rok od 24 sata da se odredi po zahtjevu Tužiteljstva BiH o mjerama pritvora.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -