Published On: Čet, lis 31st, 2019

SUĐENJE Ćufurović tvrdi da je u Siriji ranjavan dok je prodavao krumpir

Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, kazao je da je nalaz i mišljenje sačinio po naredbi Državnog tužilaštva, na osnovu medicinskog kartona optuženog i razgovara s njim u pritvoru, kojom prilikom je optuženi izbjegavao odgovarati na pitanja o događajima u Siriji.

“U tijeku razgovora s njim, bio je dosta oprezan na tu temu. Rekao je da je bio ranjavan. Imao je dva ranjavanja tijekom boravka u Siriji. Više je pričao o obitelji i želio je da zna što je s njima, i da do informacija o njima ne može da dopre”, kazao je Ćemalović.

Prema njegovim riječima, optuženi nije tokom razgovora ispoljavao simptome duševnog poremećaja ili nekog sličnog oboljenja, nije ovisan o psihoaktivnim supstancama i sposoban je pratiti postupak, kao i da je, u vrijeme činjenja krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret, bio sposoban da shvati značaj svojih postupaka.

“Vjernik je i smatra da ništa pogrešno nije uradio”, istakao je Ćemalović.

Optuženi Ćufurović je negirao da je vještaku rekao da je bio ranjavan u borbi, a Ćemalović je naveo da to i ne piše u nalazu.

“Rekao sam da sam u Siriji dva puta ranjavan na pijaci, dok sam prodavao krompir. Nisam rekao da sam ranjavan u nekoj borbi”, izjavio je optuženi, javlja Detektor.ba.

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Munib Dedović, vještak Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kazao je da je po nalogu Tužiteljstva utvrdio identitet optuženog na način da je na sarajevskom aerodromu od njega uzeo nesporne otiske, koje je usporedio sa otiscima pohranjenim u Agenciji za identifikacijske dokumente.

“Utvrđena je potpuna istovjetnost uzetih i pohranjenih otisaka te da se radi o Ibri Ćufuroviću”, pojasnio je vještak.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao da je ovaj vještak bio angažiran jer je Ćufurović na sarajevski aerodrom došao bez ikakve dokumentacije i da na drugi način nije bilo moguće utvrditi identitet.

Ćufurović je kazao da se po dolasku na aerodrom predstavio i da nikakve lažne podatke o sebi nije dao.

Nastavak suđenja je 27. studenog.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare