Subota, 13 travnja, 2024

SUD U BEOGRADU: Brozovima od Titove ostavštine pripada – ništa

Must Read

Sud je kao neosnovane odbacio sve zahtjeve nasljednika.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća kako je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno okončan pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu još 1991. godine. Tada je podijeljeno 800 komada odjeće, obuće i Titovih osobnih stvari. Nezadovoljna supruga Jovanka u ožujku 2002. godine podnijela je zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

Sutkinja Ljubica Nenadić navela je kako se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlastništvo, ne može smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo kako pripada nasljedstvu, što konkretno nije slučaj.

Sada pokojna Jovanka Broz u tijeku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanom za život i rad Tita, obrazložio je sud.

Također se dodaje kako su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo kako je njezin zahtjev usmjeren prema državi.

Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz kako je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja – konstatirala je sutkinja Nenadić.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra ovakvo tumačenje prvostupanjskog suda potpuno pogrešnim.

Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom praktično je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda, rekao je on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su žalbe.

 

Večernje novosti / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -