Published On: Sri, pro 30th, 2020

Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu u Udruženom zločinačkom poduhvatu “Respiratori”

Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu u aferi Respiratori, a u kojoj su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, i Jelka Milićević, dopremijerka FBiH, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Tužiteljstva.

Sud BiH, podsjećamo, vratio je 21. prosinca Tužiteljstvu na doradu optužnicu kako bi se “popravili” određeni nedostaci, a bilo je riječ o točki koja se odnosi na nabavu zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, što je Tužiteljstvo i uradilo i ispravilo nedostatke.

Nakon višemjesečne istrage Tužiteljstvo BiH je optužnicu podignulo 4. prosinca, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje.

Ova četvorka je optužena za nabavu respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela među kojima su:

– Zlouporaba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje – istaknuto je iz Tužiteljstva.

Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate proračunskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x