Published On: Pet, srp 5th, 2019

SUD BIH NIJE NORMALAN: Upravo je presudio da su neki Bošnjaci silovali tijekom opsade Sarajeva

Žalbeno vijeće Suda BiH proglasilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića krivim za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu i osudilo ih na po šest godina zatvora.

Kešmer i Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), proglašeni su krivim nakon obnovljenog postupka da su 1993. godine silovani zaštićenu svjedokinju “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetnica.

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 KM, javlja BIRN BiH .

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Žalbeno vijeće ukinulo prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u svibnju  1993. u Sarajevu.

Prvostupanjskom presudom, koja je izrečena u lipnju 2018. godine, na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bijega.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Ovom presudom potvrđuje se teza da je  Armija BIH koristila silovanja kao ratno sredstvo zastrašivanja i iseljavanja iz Sarajeva. Službeni stav politike SDA je da Armija BIH to nije činila. Konačno imamo dokaz da Armija BIH jeste to činila. Etnički čistila Sarajevo. Ponekad i silujući svoje sugrađanke. Krivog imena i prezimena. Ova presuda je jedna od rijetkih koja je našla svoj sudski epilog. Točan broj silovanja koje je počinila Armija BIH nikada nećemo doznati. Propaganda ide u smjeru da Armija BIH to činila nije. Dok drugi jesu.