Published On: Uto, pro 4th, 2018

Stručnjaci objašnjavaju govor tijela Plenkovića i Orbana

“Njihova neverbalna komunikacija pokazuje da su usklađeni i da među njima nema natjecanja, a gost prema domaćinu pokazuje poštovanje, što se može vidjeti u njihovoj komunikaciji, u kojoj razgovaraju, a obojica su nasmiješeni”, naglašava Divjak.

Na većini fotografija vidi se opuštenost, kako naglašava Divjak, i zainteresiranost za temu razgovora, pa tako ovaj službeni posjet zapravo postaje “posjet prijatelja prijatelju”, dodaje. Objašnjava Divjak kako je to znak da među njima nema ”natjecanja”, da surađuju, dok sjede obojica imaju otkopčane sakoe, hodaju obojica na sličan način sa rukama niz tijelo, stoje okrenuti u istom smjeru.

Susret Plenković Orban | Author: Patrik Macek/PIXSELLPATRIK MACEK/PIXSELL

“Tek na jednoj od fotografija izbija na vidjelo Orbanova priroda, pa se može vidjeti ispruženi kažiprst u komunikaciji što je vrlo često znak određene “prijetnje”, jer djeluje kao vrh bodeža, i čini se da je riječ o nekoj temi kod koje se izražava stav koji nije baš 100 posto prihvaćen sa strane g.Plenkovića, koji na toj fotografiji ima stisnute usnice – a to znači da se na neki podsvjesni način “ugriza za usnu” – da ne bi rekao što ne treba, no to je u čitavom nizu fotografija jedina takva  situacija, pa ju ne treba previše naglašavati”, objašnjava Divjak.Tijekom njihove zajedničke konferencije za medije u Vladi, vidljiva je mala nervoza i trema, što je, naglašava Divjak prirodno, pa i poželjno, čak i kod najuvježbanijih govornika. Negativni elementi komunikacije vidljivi su kod izazovnih tema, kao što suINA i LG terminali.

Susret Plenković Orban | Author: Patrik Macek/PIXSELLPATRIK MACEK/PIXSELL

“Dok premijer Plenković sluša prijevod na mađarski, mimikom pokazuje nekoliko negativnih elemenata, razvlačenje usana prema dolje, pa čak i gestom kao što je češkanje lijeve obrve, a svako dodirivanje lica predstavlja određenu dozu negativne reakcije na izrečeno, pa ju opet možemo smatrati izrazom napetosti koje te teme izazivaju, ali ne i nervoze na cjelokupni posjet”, pojašnjava.Doza nelagode, smatra Divjak, vidljiva je dok premijer Plenković govori o energetskim temama jer drži isprepletene prste, pa možemo pretpostaviti “kako je to za njega bila izazovna tema, iako se govori o postignutom sporazumu”.

S druge pak strane, Orban u svom izlaganju pokazuje ”neverbalnu uvrijeđenost”.

“Premijer Orban u samom početku svog izlaganja iskazuje neverbalnu “uvrijeđenost” kroz arogantno držanje i ton, pa i pomalo arogantni uvodni verbalni komentar, koji prati iskazano dok se govori o dugogodišnjem izostanku međusobnih posjeta, njegovoj povijesnoj potpori Franji Tuđmanu i Hrvatskoj, te o 800 godina susjedskih odnosa”, naglašava.

Susret Plenković Orban | Author: Patrik Macek/PIXSELLPATRIK MACEK/PIXSELL

Viktor Orban Hrvatsku je posjetio početka summita Srednjoeuropske inicijative, koja je okupila predstavnike 18 država. Njegov dolazak bio je rezultat jednoipolgodišnjeg rada na saniranju odnosa, prije svega preko i zahvaljujući odnosu dvojice premijera. I čini se kako je gradnja prijateljstva bio dosta uspješan posao.”Orban je spreman na ”opraštanje” s kojim završava svoj govor, a prati ga opuštenije držanje. Kongruentan je tj. usklađen mu je verbalni i neverbalni govor tijekom cijelog izlaganja, pa ostavlja dojam da je ovaj posjet njemu doista uspješan novi početak za dvije države”, objašnjava Divjak.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare