Published On: Pet, ožu 18th, 2022

STRATEŠKI DIJALOG SAD i Hrvatska ponovili stavove iz Blinkenovog pisma: “Građani i narodi moraju imati jednaka prava”

Vlade Sjedinjenih Država i Hrvatske održale su jučer strateški dijalog u Washingtonu, na kojem je istaknuto produbljivanje suradnje između dvije zemlje i postavljena vizija zajedničkih ciljeva promocije mira, sigurnosti i prosperiteta kako u Europi tako i na globalnoj razini.

Razgovarano je o raznim temama, a jedna od njih je bila i situacija u Bosni i Hercegovini i na cijelom Zapadnom Balkanu.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istaknule su svoju zajedničku predanost unaprjeđenju euroatlantske perspektive zemalja Zapadnog Balkana i viđenju hrvatskih susjeda čvrsto usidrenih u Europu kao zemlje koje su slobodne, cjelovite i u miru.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska prepoznale su da zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti stroge kriterije za pridruživanje EU i NATO-u, ističući da vrata tim organizacijama moraju ostati otvorena i održiva kako bi se potaknule potrebne reforme za promociju trajne stabilnosti i sigurnosti.

“Sjedinjene Američke Države i Hrvatska složile su se oko važnosti očuvanja stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, te potrebe osiguravanja izbornih i ograničenih ustavnih reformi usmjerenih na uklanjanje svih oblika diskriminacije i osiguranje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i prava svih građana”, navedeno je nakon sastanka.

Također su se složili da je potrebno eliminirati prevare, korupciju i pritisak na birače, te osigurati da izborni ishodi odražavaju volju naroda.

“Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istaknule su važnost rješavanja nedavnog naslijeđa i otvorenih pitanja zemalja zapadnog Balkana kao ključnog koraka na njihovom euroatlantskom putu”, naglašeno je, između ostalog.

Ranije je slične stavove iznio i američki državni tajnik Antony Blinken u pismu bh. dužnosnika.

BiH se spominje i u dijelu u kojem se govori o energetskoj politici.

“Sjedinjene Američke Države pohvalile su Hrvatsku za njeno vodstvo u energetskoj diversifikaciji kroz otvaranje plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin kod otoka Krk i istaknule zajednički cilj da Hrvatska podrži energetsku diversifikaciju za širu regiju kroz projekte kao što je Južna interkonekcija za Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je.

Inače, strateški dijalog dolazi u vrijeme kada Sjedinjene Države i Hrvatska obilježavaju 30. godišnjicu diplomatskih odnosa.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
TREF
TREF
2 mjeseci prije

GRAĐANI I NARODI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thomson
Thomson
2 mjeseci prije

Jeli se to moderno danas zavrcanje ruka zove stratesko partnerstvo??USA nema partnere ima samo poslušnike ovdje se priprema izdaja HB Hrvata kao I 95g

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

ne postoje hb hrvati,postoje bosnjaci ili ako ti je draze bosanci katolicke vjeroispovijesti

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  većina
2 mjeseci prije

Jes vala u pravu si i zemlja je ravna ploča I Turci nisu bili okupatori-zlotvori na Balkanu

Gradjanski ekstremizam
Gradjanski ekstremizam
2 mjeseci prije

Jadni škutori se nadaju da će privoliti amerikance na svoju stranu, a mi ćemo se automatski sjebat i popustit. Nema vam od toga ništa, nema popuštanja, do zadnjeg ako treba.

EroRamazoti
EroRamazoti
Šta ti kažeš na ovo?  Gradjanski ekstremizam
2 mjeseci prije

I bit ce do zadnjeg.
Stari moj u 57oj imam snage i iskustva da vas potaracam a i nista za izgubit.

Gradjanski ekstremizam
Gradjanski ekstremizam
Šta ti kažeš na ovo?  EroRamazoti
2 mjeseci prije

Imamo mi lijeka za tebe ništa se ne sekiraj, bit ce brzo i efikasno

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Gradjanski ekstremizam
2 mjeseci prije

pa svakako će za vas biti brzo i ekikasno heheheh…moj gradžanine hahahah

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  EroRamazoti
2 mjeseci prije

izgubio si ti vec