Utorak, 23 travnja, 2024

STRATEGIJA NEZAMJERANJA: Macron je tobože spreman slati i vojsku u Ukrajinu, ali brojke o pomoći Kijevu govore da se Francuska ne želi zamjeriti Rusiji…

Must Read

Informacije o teškom položaju Ukrajine u zadnjim mjesecima okršaja s agresivnim diktatorskim režimom Vladimira Putina kod svakog normalnog bića budi potrebu da se ruska armija zaustavi, nadjača i potjera natrag u Rusiju, ali iznenadna najava francuskog predsjednika Emanuela Macrona za slanje europskih vojnika u ukrajinska ratišta vrlo je ozbiljan razlog za oprezno podizanje obrva.

Je li se u Macronu iznenada istodobno probudio osjećaj odgovornosti i za politički trenutak pa hrabro poput Napoleona najavljuje slanje europskih trupa na teritorij gdje se niti jedna europska vojska nije dobro provela, uključivši Napoleona? Macronova najava u nesrazmjeru je s dosadašnjim francuskim djelima.

S obzirom na to da je u ratu vrlo opasno brkati realno s političkim željama i propagandom, intrigantno je da podaci koje prikuplja te redovito ažurira Kiel Institute of the World Economy pokazuju kako se moćna Francuska do sada nije istakla u raznim oblicima pomoći Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Naime, francuska pomoć nominalno je relativno visoka jer se radi o drugom najvećem europskom gospodarstvu, ali ako se gleda ispravni kriterij razine nacionalnog angažmana u pomoći Ukrajini – što je udio pomoći u nacionalnom BDP-u – ne može se reći da se francuski predsjednik trsio, nipošto ne u odnosu na druge lidere EU (ako izuzmemo Viktora Orbana).

image

Ako pogledamo podatke Kiel instituta, zadnji put ažurirane krajem siječnja, ukupna bilateralna financijska, humanitarna i vojna pomoć kao postotak BDP-a iz 2021. godine kod Francuske je iznosila samo 0,07 posto BDP-a, što znači da je praktično na istoj razini kao nacionalni napori Španjolske ili Italije, koji su također relativno niskog intenziteta.

Za razliku od njih, grupa zemalja europskog sjevera (Estonija, Danska, Norveška, Litva i Latvija) izdvojile su enormnih 3,55-1,15 posto BDP-a, što je neusporedivo s Francuskom. Nijemci su, recimo, ukupno za pomoć Ukrajini izdvojili 0,57 posto BDP-a, ili 8 puta više mjereno udjelom u BDP-u nego Francuzi.

Hrvatska je u agregatnoj tablici bilateralnih pomoći na 0,44 posto BDP-a, što znači da je također bila spremna na daleko veća odricanja nego Macron. Plenković se u odnosu na BDP šest puta više potrudio nego Macron.

Čak niti u realnim brojevima francuska humanitarna, financijska i vojna pomoć Ukrajini također se ne doima impresivno. Dok su Nijemci ukupno za Ukrajinu alocirali 22,06 milijardi eura, Francuzi su zastali na 1,8 milijardi. Jedna Poljska je, primjerice, za Ukrajinu izdvojila 4,3 milijarde eura ili 2,5 puta više od Francuza.

image

Hrvatska se ne može pohvaliti impresivnim ukupnim nominalnim iznosom pomoći Ukrajini od 280 milijuna eura jer smo mala zemlja sa skromnim BDP-om, ali to je samo 6 puta manje nego Francuska, država s BDP-om od 2696 milijardi eura, dok je BDP RH na razini 63 milijarde eura. Da se, dakle, Macron isprsio kao Plenković onda bi Ukrajina od Francuske dobila oko 12 milijardi eura, a ne spomenutih 1,8 milijardi.

Čak i ako pogledamo francuski udio u primljenim ukrajinskim izbjeglicama na 15. siječnja 2024., također prema podacima Kiel instituta, primijetit ćemo ogromne razlike; Njemačka je primila 1.125.850 izbjeglih Ukrajinaca, Poljska 956.633, Češka 375.588, Španjolska 199.154 izbjeglice, a Francuska se zadržala na 69.669, piše Jutarnji list.

image

Primili su ih puno manje nego daleko manja Irska, država koja je postala barem privremeni dom za 102.561 Ukrajinca. Hrvatska se pak može ponositi da je postala dom za 24.148 Ukrajinca, što je u odnosu na ukupni broj stanovnika značajni postotak od 0,60 posto, te šest puta više nego što je francuski omjer ukupne populacije i primljenih Ukrajinaca (samo 0,10 posto).

No, i Hrvatska (a kamoli Macronova Francuska) jako je daleko od istinskih šampiona pomoći mjereno udjelom u ukupnoj populaciji. To nisu niti Nijemci. Mnoge će začuditi, ali europski šampion prihvata ukrajinskih izbjeglica je Crna Gora; udomili su ih 48.698, što je zapanjujućih 7,84 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika Crne Gore.

Crnu Goru slijedi Moldavija s udjelom od 4,46 posto, pa Češka s 3,51 posto u odnosu na broj stanovnika. Treba voditi računa da je jedna Češka zbrinula 375.588 izbjeglih Ukrajinaca, što je nominalno 5,5 puta više nego Francuska ili 35 puta više mjereno kao udio u ukupnom broju stanovnika.

image

Računa li Macron da će omjeri poslanih vojnika u Ukrajinu biti nalik onima kod ukupne bilateralne financijske, humanitarne i vojne pomoći ili je došlo do potpune promjene stava francuskog predsjednika o tome kolike će nacionalne resurse alocirati na obračun s Putinom u Ukrajini?

Hrvatska prema podacima Kiel instituta trenutačno nema zabilježenih bilateralnih financijskih obaveza prema Ukrajini dok one humanitarne i vojne ne premašuju 300 milijuna eura, što ne zvuči previše s obzirom na to da je hrvatski premijer Andrej Plenković jedan od najgorljivijih saveznika Volodimira Zelenskog u EU, pa i šire.

Iako Macron hrabro najavljuje slanje europskih vojnika u Ukrajinu, u osnovi je Francuska pod njegovim vodstvom prema ukupnom udjelu raznih oblika pomoći Ukrajini u odnosu na BDP puno bliže Mađarskoj (pod notornim Orbanom izdvojila 0,3 posto BDP-a), nego Estoniji. Danskoj, Norveškoj, Litvi i Latviji koje su izdvojile od 3,55 do 1,15 posto BDP-a ili 5 do 1,6 puta više nego Francuska, piše Jutarnji list.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

13 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pak
pak
1 month ago

macron bi slao hrvatske vojnike u ukrajinu da brane američke interese

Anonymous
Anonymous
1 month ago
Reply to  pak

Dok je Milanovića ,nema šamse za to

Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
1 month ago
Reply to  Anonymous

Bojim se da su i Milanče i Plenki samo dvije strane istog zahrđalog novčića 🙁 – iako – Plenković je ipak za klasu gori smraad – on bi Hrvate stvarno slao da ginu po Ukrajini – a za interese Londona, Berlina, Vašingtona – kao i za Plenkovićeve osobne interese ☝️ – i Plenki i njegov HDZ tako rado tekbiraju iz američkog šuupčeta 🙁 …

https://www.youtube.com/watch?v=Ou4ke5cpp8c&list=RDMM&index=27

Derim
Derim
1 month ago

Neka se pripreme Trdak Vid,Loborec Štef i Križ Matija da idu na bojišnicu u Galiciju.

Anonymous
Anonymous
1 month ago
Reply to  Derim

Izjasne se da se osjećaju ko žene i problem riješen .

Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
1 month ago
Reply to  Anonymous

Pardon ☝️ – taj zakon važi samo u ratu ali ne i u miru 😏 – osim ako si sam ne odcapariš neosuunećenog 🤕 – u tom slučaju Ti dušmani više nemaju dokazni materijal ✌️ – ☝️ 🕋 !!!

https://www.youtube.com/watch?v=pP3-pzpiAyQ&list=RDMM&index=30

Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
1 month ago

Macron je buukvalno “La Etalon ☝️” Zeleno-ljevičarsko-islamističkog smraada ☝️ – takvi ljudi su kroz cijelu povijest uvijek samo nešto dobro zasrrali 🤕 – a onda se ovakvi džuukici u sekundi ispale u Švicu 😋👌 – a Vi, gluupi moji sunarodnjaci – heebite se komotno 😉 !

Nejse, znate li priču kako su i njemački fake-ljevičari razgulili u Švicu kada je na vlast došao Ljuti-Brko 😡 👿  ?!

Otužno 🙁 , na šta je nekad onako predivna Francuska spala 🙁 …

https://www.youtube.com/watch?v=KVqkjaOpKcE&list=RDMM&index=26

Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
1 month ago

ps zaboravio sam reći još i ovo: Maacron je već odavno poslao i svoju francusku Legiju Stranaca u Džiihhad u Ukrajinu 😎 , ali, neejse , oni su već odavno šeehhiidili ☝️ 🕋 !!!

Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
1 month ago

Sada je Maacron objavio giga-oglas na portalu Posao..ba 😎 :

Francuska Legija Stranaca poziva drrčne gaazzije 😎 – da spase Duunjaluk od Zla ☝️☝️☝️ !!! Plaća je odlična 😎 , posao je u inozemstvu 😎 – a i prešlatke Ukrajinke su Vam pri ruci – nikad se ne zna ☝️ – možda od njih i Raammaazana dobijete 😉 !!! “

Anonymous
Anonymous
1 month ago

Ma 6a6oje6ac se malo pogubio…umro mu gazda Jakob pa tuga i napoleonovski komplex učinili svoje.

Anonimac
Anonimac
1 month ago

Članice nato,a su u obvezi pomoći obrambeni rat Ukrajine protiv agresora. Imaju podlogu i obvezu u međunarodnim propisima.

Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
Waitin' for 40.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
1 month ago
Reply to  Anonimac

Osuunećeni druže, Anglosaksonci su agresori a slavenska braća Rusi već imaju pemcilin za Nato ✌️ – ☝️ 🕋 !!!

Mirso Mrkalj
Mirso Mrkalj
1 month ago
Reply to  Anonimac

Je li Ukrajina članica NATO? Nije. Otkud je NATO obavezan išta?

Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x