STOŽER CZ HNŽ U Mostaru novi klaster(i), izdano ozbiljno upozorenje svima koji su bili u kontaktu s osobama u karanteni u Čitluku

U HNŽ 54 pacijenata su pozitivna na koronavirus, od toga ih je troje na respiratoru i jedno na kisiku Ovih troje na respiratoru i svi su u neizvjesnom stanju, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ u Mostaru, piše Hrvatski Medijski Servis.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ, kaže da je izgledno da neki od 5 novooboljelih iz Mostara ne pripadaju postojećim klasterima što dodatno usložnjava situaciju.

Dodaje da je primaran naglasak na sastanku Stožera CZ i Vlade HNŽ bilo riječi o novonastaloj situaciji u Čitluku tako da su na sastanku sudjelovali i načelnik općine Čitluk te ravnateljica čitlučkog Doma zdravlja.

“U Čitluku se suočavamo s iznimno ozbiljnom situacijom. Imamo 23 osobe u samostanu u Miletini i oko 60 osoba u Majčinom selu. Oba ta objekta stavljena su u neki oblik karantene” rekao je Juka.

Dodaje da su svećenici iz Župnog ureda u Čitluku stavljeni u samoizolaciju.

“Zadužen sam iz Covid bolnice u Mostaru, Stožera CZ HNŽ i iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ uputiti ozbiljan poziv svima koji su u posljednjih 20 dana ostvarili bilo kakav, a napose izravan kontakt s osobama iz ove dvije ustanove koje su pod karantenom ili iz Župnog ureda u Međugorju da se odmah stave u samoizolaciju i da se telefonski jave liječniku”, kazao je Juka.

Izvijestio je da su predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i ministar zdravstva HNŽ Goran Opsenica obišli SKB Mostar i uvjerili se u kakvom je stanju ta ustanova i kako se nosi s pandemijom koronavirusom.

Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar, kaže da se od 5 veljače intenzivno radi na pripremama za epidemiju koronavirusa u SKB Mostar. Dodala je da se napravila reorganizacija SKB Mostar kako bi se bolje nosili s novonastalom situacijom.

Istaknula je da se SKB Mostar suočava s nedostatkom opreme. Dodaje da je nešto testova pristiglo u bolnicu ali i da se unatoč tome dobro nose s koronavirusom.

Kaže da se rad SKB Mostar na ostalim odjelima odvija uz sve teškoće koje je prouzročila pojava koronavirusa.

U HNŽ-u izdano 1546 rješenja o samoizolaciji. Evidentirano 150 prekršitelja, 5 u posljednjih 24.

Juka je prezentirao zapovijedi o postupanju prema preminulima od koronavirusa.

“Mora se sprječavati mogućnost zaraženja u kontaktu s truplima preminulih osoba. Danas je odaslana zapovijed od županijskog stožera CZ da se mora postupiti s obzirom na to da nemamo krematorij. Tijelo mora biti pokopano u razdoblju od 24 sata nakon preminuća uz poštivanje epidemioloških mjera – uporaba posebne vreće te limenog sanduka” rekao je Juka pojašnjavajući da je već poslan naputak lokalnim stožerima CZ i pogrebnim poduzećima da se moraju opskrbiti posebnom opremom.

“Nezgodno je kazati, ali članovi obitelji preminulih morat će se nositi s ovom situacijom”, kaže Juka.

Doktorica Ravlija rekla je da časna sestra, koja se vratila iz Italije, vjerojatno nije bila u samoizolaciji pa se situacija usložnjava.