Published On: Uto, lis 20th, 2020

Stotinjak Armenaca prosvjedovalo u Madridu ispred veleposlanstva Turske

Stotinjak Armenaca prosvjedovalo je utorak ispred veleposlanstva Turske u Madridu, optuživši tu zemlju za poticanje rata u Nagorno Karabahu gdje posljednjih tjedana traju borbe Armenaca i Azerbajdžanaca.

“Turska želi rat, Armenija mir”, vikali su prosvjednici na kiši ispred zgrade veleposlanstva u širem centru Madrida.

“Turska podupire Azerbajdžan u agresiji. Prosvjedujemo protiv njihovog ponašanja”, rekla je prosvjednica Lusin za Hinu, došavši zajedno sa suprugom.

Okupljeni su razvili zastave Armenije, a nosili su i zastave Španjolske. Na čelu povorke bio je transparent na kojem je pisalo: “Tišina ubija, otvorite oči.”

Zaposlenici iz okolnih zgrada pratili su prosvjed iz svojih ureda.

Enklava Nagorno Karabah odcijepila se od Azerbajdžana nakon raspada SSSR-a, izazvavši rat u kojem je od 1990. do 1994. poginulo oko 30.000 ljudi.

Taj rat je zamrznut sporazumom o prekidu vatre iz 1994., no nastavila su se redovita razračunavanja te Washington, Pariz i Moskva, u svojstvu supredsjedatelja OESS-ove Skupine iz Minska, već skoro tri desetljeća posreduju u rješavanju pitanja tog područja.

Najnoviji sukob traje već gotovo mjesec dana.

Armenija i Azerbajdžan su u subotu dogovorili humanitarno primirje, ali dvije zemlje su si u nedjelju ponovo uzajamno prebacivale odgovornost za kršenje tog dogovora.