Published On: Sub, lis 22nd, 2016

Stotine muslimana na prosvjednoj molitivi u Rimu


Nekoliko stotina muslimana sudjelovalo je u prosvjednoj molitvi pred Kolosejem u Rimu zbog, kako kažu, nepoštenog ograničenja slobode da prakticiraju svoju vjeru u Italiji.
Organizatori su rekli da su pozvali na prosvjede nakon nedavnog zatvaranja iz administrativnih razloga pet improviziranih džamija.
Mnogi talijanski muslimani sumnjaju da lokalne vlasti, u ozračju nepovjerenja prouzročenog nedavnim islamističkim napadima u Europi, zatvaraju džamije zbog problema koje je lako rješiti, poput broja toaleta na određenom objektu.
Prema službenim podacima nešto više od 800.000 muslimana legalno živi u Italiji, a dužnosnici procjenjuju da ih još 100.000 živi u zemlji bez službenih dokumenata.
To bi sugeriralo da muslimanska zajednica čini više od 1,5 posto populacije i da je islam druga po zastupljenosti vjera u uglavnom katoličkoj Italiji.
Islam nije priznat kao službena religija, za razliku od židovstva i mormonske vjere te se mnogi muslimani iz sjeverne Afrike i južne Azije osjećaju diskriminirano i na temelju rase i na temelju vjere.
U Rimu se nalazi najveća džamija u zapadnom svijetu, ali lokalna vijeća često odbacuju prijedloge za izgradnju tradicionalnih džamija.
Desničarske stranke zahtijevaju potpunu zabranu izgradnju džamija ako se financiraju sredstvima donatora izvan Italije.
Dnevnik.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>