Published On: Ned, stu 13th, 2022

Stolica iz Bosne i Hercegovine košta 1.200 eura, a ne mogu ih dovoljno napraviti

Stolica “Marina” je dobitnica prve sajamske nagrade za dizajn “Zlatni ključ” na sajmu namještaja u Beogradu. Proizvodi se u Doboju. U Beogradu košta 600 eura, na Manhattanu 1.200 eura. Napravljena je od orahovine i goveđe kože.

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

Sve više se namještaj kupuje online, pa je i gužva na aktualnom 58. Beogradskom sajmu namještaja manja, a proizvođači popuste do 20 posto nude i u svojim objektima.

Marina je dobitnica prve sajamske nagrade za dizajn “Zlatni ključ”. Proizvodi se u Doboju. U Beogradu košta 600 eura, na Manhattanu 1.200 eura. Napravljena je od orahovine i goveđe kože.

  • Bili smo svjesni što naši ljudi rade već godinama i kakav kvalitetu imamo i u samom dizajnu i u samom kvalitetu drveta, preradi, izradi, ali posljednjih godina svi su se kitili našom slavom, Talijani, Danci. I onda je bilo – zašto mi ne uzmemo moć i vratimo u naše ruke, hajde da mi to odradimo sami“, navodi Slobodan Todorović iz “MOKU namještaja – koji i pravi stolice “Marina”.

Kažu da, kada bi imali i četiri puta veću proizvodnju, sve bi prodali.

Inače, “MOKU Artisan Furniture” je američka kompanija i u posljednje četiri godine radi isključivo na ovom tržištu. Ove godine su odlučili da uđu na europsko tržište, na koje su krenuli iz Sarajeva.

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

Od dosta proizvođača se razlikujemo po tome što ne koristimo nikakve kemikalije, niti lakove. Sve je završeno prirodnim uljima. Zašto mijenjati nešto što je priroda savršeno stvorila, a naše je bilo da to samo uklopimo u jednu lijepu kompoziciju u obliku namještaja – dodaje Udovičić.

Iako američki brend, vlasnici “MOKU Artisan namještaja” ističu da su dizajneri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a drvo je isključivo iz BiH, piše Nezavisne.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare